Naar inhoud springen

Overleg gebruiker:Netwerker

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 9 jaar geleden door E85Bot in het onderwerp Beoordelingsnominatie Orde van de Hagelanders
Hallo Netwerker, en welkom op de Nederlandstalige Wikipedia!
Vlag van Verenigd Koninkrijk Welcome message in English

Hartelijk dank voor je belangstelling voor Wikipedia! We werken hier aan het ideaal van een vrij beschikbare, vrij bewerkbare, volledige en neutrale gemeenschapsencyclopedie. We waarderen het enorm als ook jij hieraan wilt bijdragen!

De Nederlandstalige Wikipedia is sinds 19 juni 2001 online en telt inmiddels 2.160.094 artikelen. In de loop van de jaren zijn er voor het schrijven of bewerken van artikelen en voor de onderlinge samenwerking een aantal uitgangspunten en richtlijnen geformuleerd. Neem die als nieuwkomer ter harte. Lees ook eerst even de informatie in dit venster voordat je aan de slag gaat. Geen van de richtlijnen heeft kracht van wet, want Wikipedia is en blijft vóór alles vrij bewerkbaar, maar een beetje houvast voordat je in het diepe springt kan nooit kwaad.

Deze pagina, die nu op je scherm staat, is trouwens je persoonlijke overlegpagina, de plaats waar je berichten van andere Wikipedianen ontvangt en ze kunt beantwoorden. Iedere gebruiker heeft zo'n pagina. Wil je een nieuw overleg met iemand anders beginnen, dan kan dat dus op zijn of haar overlegpagina. Sluit je bijdragen op overlegpagina's altijd af met vier tildes, dus zo: ~~~~. Een druk op de handtekeningknop (zie afbeelding) heeft hetzelfde effect: je bericht wordt automatisch ondertekend met je gebruikersnaam en de datum en tijd waarop je je boodschap voltooide. Versturen doe je met de knop "Wijzigingen publiceren".

RONN (overleg) 17 okt 2014 19:17 (CEST)Reageren

Beoordelingsnominatie Sint-Rochustoren[brontekst bewerken]

Beste Netwerker,

Ik heb uw artikel Sint-Rochustoren ter beoordeling aan de gemeenschap voorgelegd omdat ik het (in deze vorm) ongeschikt acht voor Wikipedia. De nominatie is te vinden op de beoordelingslijst en dat is ook de plek waar u eventueel kunt reageren. Zie ook Help:Waarom staat mijn artikel op de beoordelingslijst. Een moderator zal over veertien dagen beslissen of het artikel behouden of verwijderd wordt indien de nominatie voor die tijd niet is ingetrokken. Voor verdere vragen kunt u altijd terecht bij onze helpdesk.

Vriendelijke groet, ErikvanB (overleg) 18 okt 2014 00:16 (CEST)Reageren

Welkom op Wikipedia[brontekst bewerken]

Hallo Netwerker, Allereerst van harte welkom op Wikipedia! Ik zag dat je op mijn overlegpagina een bericht had geschreven. Normaal gesproken antwoord ik daar, maar door de drukte op mijn overlegpagina nu in dit geval hier. Voor je eerste artikel denk ik dat het een mooi begin is. Ik heb wat wijzigingen in het artikel gedaan die ik zal toelichten:

  • Noeditsection is code die we nooit in artikelen gebruiken, omdat we juist willen dat mensen een artikel eenvoudig kunnen bewerken. Deze code wordt in principe alleen toegepast in portalen en gebruikerspagina's.
  • De eerste zin beschrijft normaliter wat een onderwerp is, vaak voorzien van plaatsaanduiding. Tenzij er twee Sint-Rochustorens in Aarschot zijn, waarvan de een gotisch is en de ander niet, is gotisch niet echt van belang in de eerste zin, maar past die beter in de tweede zin omdat het meer een beschrijvend element is dan een beschrijving wat het onderwerp is. Tevens ontbrak in je eerdere versie de plaatsaanduiding in de eerste zin, de eerste zin moet echt meteen de belangrijkste feiten vertellen en dat is o.a. de plaats. Ik krijg het niet helemaal goed uitgelegd merk ik, maar het is een belangrijk iets voor een artikel over een toren (of ander fysiek object).
  • Kopjes zijn hiërarchisch opgebouwd. Bovenaan de pagina staat een vaste kop, dat is een eerstegraads kopje. In een artikel beginnen we in principe altijd (na de inleiding) met een tweedegraads kopje (== Kop ==). Alle secties die een nieuw deelonderwerp beginnen binnen een artikel, beginnen met een tweedegraads kopje. Derdegraads kopjes (=== Kop ===) zijn weer een onderverdeling van een tweedegraads kopje. Zie bv Aarschot, bovenaan staat "Aarschot" als eerstegraads kopje, vervolgens hebben we voor alle onderwerpen die een zelfstandig onderdeel vormen in het artikel (o.a. Geschiedenis, Demografie, Cultuur, Economie, Verkeer en vervoer, enzovoorts) een tweedegraads kopje, dat afhankelijk van de hoeveelheid informatie onderverdeeld kan worden in derdegraads kopjes als slechts een deel van een subonderwerp beschreven wordt of als een sectie wat uitgebreid wordt en onoverzichtelijk wordt. Kleinere artikelen worden niet meteen in derdegraads kopjes onderverdeeld meestal. Een stelregel die hierbij aan te houden is, al wordt die niet altijd gevolgd, is dat als je een derdegraadskopje wilt gebruiken, dat je daar beter van kunt afzien als er onder dit derdegraads kopje slechts één alinea komt te staan. (Een uitzondering hierop kan zijn wanneer het onderwerp van het tweedegraadskopje niet volledig op het artikel wordt beschreven, maar slechts een beperkt deel ervan aan bod komt, maar dat kan beter vermeden worden.
  • Dit gaat denk ik best goed al, toch denk ik dat het zinvol is te vermelden omdat dit vaak niet goed gedaan wordt door nieuwe gebruikers: Gebruik geen woorden als "nu", "dit jaar", "vorige eeuw" en andere tijdsaanduidingen die afhankelijk zijn van het moment waarop je het artikel leest. We willen dat een artikel op zich tijdloos is. Dat als iemand het artikel in het jaar 2050 (ik noem maar wat) leest, dat die dan ook snapt over welk tijdsmoment het gaat. We proberen dus altijd een specifiek tijdsmoment aan te geven. (Dus niet dat iets nu is, maar dat iets is sinds een bepaald gespecificeerd tijdsmoment.)
  • Je vermeldde op het artikel het adres. Wikipedia is geen reisgids, toeristenwebsite, telefoonboek, etc en vermelden in de artikeltekst dan ook meestal geen adres, tenzij dit adres nodig is ter specificatie omdat er anders verwarring kan ontstaan over de locatie of welk pand het betreft. Soms wordt het adres wel in een infobox vermeld. Een straatnaam kan ook vermeld worden wanneer de naam van de straat typerend is of een relatie heeft met het onderwerp (bv Mariakapel aan de Mariastraat) of kenmerkende positionering (bv aan de Dorpsstraat). In de plaatsaanduiding in de eerste alinea kan een straat wel genoemd worden. In dit geval is Grote Markt een kenmerkendere straataanduiding die meer zegt over de locatie dan de naam van de zijstraat. Echt vaste regels zijn er hier niet voor, wel willen we geen indruk wekken dat we een adressengids, reisgids, etc zijn. Het vermelden van het adres wordt deels ook overbodig gemaakt doordat we graag op ieder artikel met een geografische locatie coördinaten plaatsen die rechtsboven getoond worden. Onder het kopje Tools op de sjabloonpagina staan twee tools vermeld waarmee je de coördinaten kunt prikken, we gebruiken thans standaard alleen het sjabloon Coor title dms hiervoor.
  • Kadastrale gegevens zeggen mensen niet zo veel en vermelden we eigenlijk nooit. Op het moment dat iemand de coördinaten weet kunnen diegenen die het willen weten de kadastrale gegevens zelf ook terug vinden.
  • De beschermingsstatus kan gewoon als een zin vermeld worden in het artikel en hoeft niet als een soort metadata vermeld te worden. Het adres, kadastrale gegevens en beschermingsstatus stonden onderaan vermeld als een soort metadata. Dat doen we nooit op deze manier.

Zoals ik zei, het artikel was best goed voor een eerste artikel. Het zijn slechts enkele stilistische dingen die verbetering benodigd hadden, dat is iets wat je denk ik vanzelf leert door te doen. In je tweede artikel ging het je al een stuk makkelijker af zie ik. :-) Als je ergens niet uitkomt of vragen hebt, je mag het me altijd vragen op mijn overlegpagina of webchat, ik help je graag. Succes met je artikelen verder! Romaine (overleg) 28 okt 2014 07:13 (CET)Reageren

PS: Aanstaande 1 november is er in Utrecht een conferentie voor gebruikers van voornamelijk deze Wikipedia. Tijdens die conferentie is er ook ruimte om met begeleiding te werken aan artikelen en vragen te stellen als daar behoefte toe is. Zie deze link. In Brussel vindt op 19 november de oprichtingsbijeenkomst plaats van Wikimedia België, waar diverse Wikipedia-gebruikers ook aanwezig zullen zijn en je de gelegenheid hebt om met anderen kennis te maken. (Wikimedia is de organisatie achter Wikipedia. De Wikimedia Foundation zorgt voor de servers en in veel landen is er een vereniging die Wikipedia en haar zusterprojecten promoot.) Ik organiseer mede beide evenementen, als je meer wilt weten kun je me vragen. Romaine (overleg) 28 okt 2014 07:13 (CET)Reageren

Beoordelingsnominatie Orde van de Hagelanders[brontekst bewerken]

Een Wikipedia-gebruiker heeft één of meer artikelen die u hebt gestart of waar u aan hebt gewerkt genomineerd voor beoordeling. Dit betekent dat deze gebruiker het artikel op dit moment niet geschikt acht voor Wikipedia. Het gaat om Orde van de Hagelanders dat is genomineerd door Fred Lambert. De reden hiervoor staat op Wikipedia:Te beoordelen pagina's/Toegevoegd 20141108 en dat is ook de plek waar u kunt reageren op de nominatie. Wellicht hebt u er iets aan om de conventies door te lezen; daar kunt u zien hoe een artikel er uit hoort te zien. Zie ook Help:Waarom staat mijn artikel op de beoordelingslijst. Mocht het het artikel na 2 weken als niet voldoende worden beoordeeld zal het worden verwijderd.

N.B. dit is een automatisch bericht geplaatst door een bot. Ik heb niets met de nominatie te maken en kan er niets aan doen. Als u vragen hebt, kunt u die het beste stellen aan de gebruiker die het artikel genomineerd heeft. --E85Bot (overleg) 9 nov 2014 01:01 (CET)Reageren