Overleg gebruiker:Ruben Nesvadba

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 13 jaar geleden door Ruben Nesvadba in het onderwerp Vervolg: Soort van antwoord op m'n eigen vraag hierboven. :P
Hallo Ruben Nesvadba, en welkom op de Nederlandstalige Wikipedia!
Vlag van Verenigd Koninkrijk Welcome message in English

Hartelijk dank voor je belangstelling voor Wikipedia! We werken hier aan het ideaal van een vrij beschikbare, vrij bewerkbare, volledige en neutrale gemeenschapsencyclopedie. We waarderen het enorm als ook jij hieraan wilt bijdragen!

De Nederlandstalige Wikipedia is sinds 19 juni 2001 online en telt inmiddels 2.159.173 artikelen. In de loop van de jaren zijn er voor het schrijven of bewerken van artikelen en voor de onderlinge samenwerking een aantal uitgangspunten en richtlijnen geformuleerd. Neem die als nieuwkomer ter harte. Lees ook eerst even de informatie in dit venster voordat je aan de slag gaat. Geen van de richtlijnen heeft kracht van wet, want Wikipedia is en blijft vóór alles vrij bewerkbaar, maar een beetje houvast voordat je in het diepe springt kan nooit kwaad.

Deze pagina, die nu op je scherm staat, is trouwens je persoonlijke overlegpagina, de plaats waar je berichten van andere Wikipedianen ontvangt en ze kunt beantwoorden. Iedere gebruiker heeft zo'n pagina. Wil je een nieuw overleg met iemand anders beginnen, dan kan dat dus op zijn of haar overlegpagina. Sluit je bijdragen op overlegpagina's altijd af met vier tildes, dus zo: ~~~~. Een druk op de handtekeningknop (zie afbeelding) heeft hetzelfde effect: je bericht wordt automatisch ondertekend met je gebruikersnaam en de datum en tijd waarop je je boodschap voltooide. Versturen doe je met de knop "Wijzigingen publiceren".

Vervolg: Soort van antwoord op m'n eigen vraag hierboven. :P[brontekst bewerken]

Gekopieerd van Overleg:Jodendom#Soort van antwoord op m'n eigen vraag hierboven. :P
Bedankt voor uw gedetailleerde reactie! Het was denk ik nog niet in me opgekomen te kijken wat er in het Oude Testament over dit onderwerp staat. Binnen het Rooms-Katholicisme (mijn achtergrond zeg maar) besteedt men ook minder precieze aandacht aan de Bijbel, wat dit misschien verklaart. Verder neig ik als agnost vooral naar meer sociaal-liberale theologische denkbeelden, dus kan ik mij vinden in uw reactie met betrekking tot zowel de wetten als de "vervangingstheologie". Religieuze wetten bevallen mij wel zolang ze in overeenstemming met de mensenrechten van de VN zijn. Hoe dan ook, mijn nieuwsgierige vraag nu is dan, welke rol ziet u persoonlijk als christen dan precies voor het Jodendom weggelegd? En zou u a.u.b. de inhoud van het artikel uit het tijdschrijft wat u aanhaalt verder willen toelichten? En oja, zou u kunnen zeggen waarop men tegenwoordig baseert dat de "vervangingstheologie" wel dan wel niet waar is?

--Ruben Nesvadba 4 jun 2010 21:43 (CEST)Reageren
Einde kopie

Ik ben maar zo vrij deze discussie hier voort te zetten. Met allerlei christelijke argumenten vind ik het wat ongepast om dat op een in wezen Joodse pagina voort te zetten.
Welke rol ik voor het Jodendom weggelegd zie, weet ik ook niet precies. Als ik daar een idee over had, zou dat behoorlijk vrijpostig zijn. Het gaat erom dat God nog en rol voor hen heeft. En die rol is in de Bijbel niet gedetailleerd omschreven. Dat heeft wel zijn redenen, maar het voert te ver om daar hier verder op in te gaan. En een gevolg ervan is ook dat er op detailpunten vele opvattingen over bestaan. Maar men is er in evangelische kring (en deels ook in gerformeerde kring) wel van overtuigd dát er nog een toekomstige rol voor Israël is.
Over het algemeen is het zo dat christenen die wat meer sociaal-maatschappelijk zijn georiënteerd – zoals bijv. velen in de PKN –, wat meer moeite met Israël hebben. Daarentegen hebben vooral (maar niet alleen) evangelischen wat meer oog voor de rol van Israël. Dat geldt ook voor een deel van de orthodox-gereformeerden, maar die hebben de neiging erg moeilijk te schrijven (ouderwetse, geleerde stijl). Evangelischen schrijven gewoonlijk wat leesbaarder.
Als u hier verder in geïnteresseerd bent, daar ik u aan om vooral eens te kijken naar de publicaties van drs. Jan van Barneveld. Bijvoorbeeld zijn boek Om Sions wil niet zwijgen (Uitg. Zoeklicht, Doorn; ISBN 978-90-6451-075-5, en aanvulling ISBN 978-90-6451-093-9). Of zijn website http://janvanbarneveld.nl/. Jan van Barneveld is van huis uit fysicus (net als ikzelf). Hij schrijft wel behoorlijk radicaal-evangelisch.
Ik hoop dat u hier iets mee kunt. Het onderwerp is helaas veel te uitgebreid om er hier veel dieper op in te gaan.
HHahn (overleg) 5 jun 2010 16:04 (CEST)Reageren

Ok, bedankt voor de informatie en de suggesties (met betrekking tot de/een evangelische opvatting). Ik zal me er eens nader in verdiepen.

--Ruben Nesvadba 5 jun 2010 17:05 (CEST)Reageren

Wat bedoelt u eigenlijk met "radicaal-evangelisch"?

--Ruben Nesvadba 5 jun 2010 17:09 (CEST)Reageren

Bedoelt u politiek gezien?

Ruben Nesvadba 5 jun 2010 17:15 (CEST)Reageren

Nee, ik bedoel "radicaal" hier niet in politieke zin. Maar zijn nogal wat evangelischen die te pas en te onpas hun opvattingen uiten en daarbij meestal ook zeer expliciete standputen innemen (bijv. tegen evolutie en voor schepping). Ze sluiten niet gauw een compromis. (Zie bijv. iemand als Yvette Laclé.)
V.w.b. uw bovenstaande term "de/een evangelische opvatting": Veel evangelischen staan wel achter Israël, maar er zijn er ook die vraagtekens hebben. Slechts een minderheid van de evangelischen hangt nog de "vervangingstheologie" (door hun meestal "geestelijk-Israëltheorie" genoemd, maar ze bedoelen in feite hetzelfde. Zie bijv. Johannes Emmanuel van den Brink; na diens overlijden is deze "tak" van de evangelische beweging flink in elkaar gezakt).

HHahn (overleg) 5 jun 2010 22:14 (CEST)Reageren

Ok, duidelijk.

Ruben Nesvadba 7 jun 2010 12:49 (CEST)Reageren