Portaal:Albanië/Geschiedenis/vrijdag

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Victor Emmanuel
Victor Emmanuel

Vittorio Emanuele (Victor Emanuel) Ferdinando Maria Gennaro (Napels, 11 november 1869 - Alexandrië, 28 december 1947) was koning van Italië (29 juli 19009 mei 1946), keizer van Ethiopië (1936 - 1941) en koning van Albanië (1939 - 1943).

Victor Emanuel was de zoon van koning Umberto I en diens nicht Margaretha, beide uit het Huis Savoye. Hij volgde een militaire opleiding en trouwde in 1896 met Helena Petrović-Njegoš, dochter van koning Nicolaas I van Montenegro. Hij was klein van stuk (zo zeer zelfs dat hij in Nederland gekscherend "Victorretje Emanuelletje" werd genoemd), zwijgzaam, pretentieloos en zeer geïnteresseerd in wetenschappelijk onderzoek. Ook hield hij erg van jagen, het verzorgen van bloemen en verzamelde hij munten.

Victor Emanuel kwam op de troon nadat zijn vader op 29 juli 1900 was doodgeschoten door de anarchist Gaetano Bresci. Hij was - zeker vergeleken met zijn vader - liberaal gezind en een hard en plichtsgetrouw werker die grote idealen over het koningschap had. De populariteit van het koningshuis, die onder Umberto vrijwel onbestaand was, steeg dankzij Victor Emanuel weer enigszins.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog verbleef hij voornamelijk aan het front en liet hij het regeren aan zijn oom Ferdinand over. Hij weigerde in 1922 maatregelen te nemen tegen de fascistische mars op Rome.

Op 28 oktober benoemde hij Benito Mussolini tot premier en werkte zo mee aan diens machtovername. Victor Emanuel zelf gaf later als reden dat zijn leger niet sterk genoeg geweest zou zijn om het van de zwarthemden te winnen, maar archieven spreken dit tegen. In ieder geval zou het tot een bloedige burgeroorlog gekomen zijn. Bovendien dreigde ook van links gevaar voor gewelddadigheden en hoopte de koning, dat Mussolini Italië de stabiliteit kon bieden die het zo hard nodig had en de bolsjewieken onder de duim kon houden. Mussolini's politiek van orde, tucht en efficiëntie beviel hem wel, maar uiteindelijk werd het toch een moeilijk samenleven tussen koning en dictator. (Lees Verder)