Naar inhoud springen

Portaal:Belgisch koningshuis/Uitgelicht/Archief

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Juni 2007[brontekst bewerken]

Adellijke Gunsten des Konings[brontekst bewerken]

Koning Albert creëert dit jaar drie baronessen en veertien baronnen. Vergunning van de persoonlijke titel van barones aan jonkvrouw Elisabeth Coppée, weduwe van jonkheer Philippe le Hodey, aan jonkvrouw Marie-Christiane de Corswarem en aan Mevr. Françoise Meunier.

Daarnaast de vergunning van de persoonlijke titel van baron aan jonkheer Michel Franchimont en aan de heren Bert De Graeve, Eric Dekeuleneer, Patrick De Maeseneire, Noël Devisch, Roland Gillion, Rik Jaeken, Julien Klener, Gerard Mortier, Norbert Martin, Guy Quaden, Niceas Schamp, Ajit Shetty en Dr. Michel Van Vyve.

Prijs Koningin Fabiola 2007[brontekst bewerken]

Koningin Elisabethwedstrijd 2007 (voor piano) werd gewonnen door de Russische Anna Vinnitskaja, zij ontving de Prijs Koningin Fabiola.

Federale regeringsvorming 2007[brontekst bewerken]

Koning Albert heeft Minister Reynders tot informateur benoemd. Dit is de grondwettelijke taak van de Koning der Belgen als staatshoofd. De koning heeft ondertussen de voorzitters van Kamer en Senaat alsook de voorzitters van alle politieke partijen, met uitzondering van Vlaams Belang, ontvangen voor verkennende gesprekken op het kasteel van Laken. In sommige kranten was er aandacht voor het feit dat er twee republikeinse politici (Jean-Marie Dedecker en Bart De Wever) ontvangen werden in Laken. Binnen twee weken brengt de informateur een verslag uit aan de vorst, die dan een formateur benoemt. ondertussen heeft Yves Leterme ontslag genomen als vlaams-Minister President, hij wordt opgevolgd door Kris Peeters.

Juli 2007[brontekst bewerken]

Bekkenbreuk van Albert II[brontekst bewerken]

Op 27 juni werd Albert II van België opgenomen in het Sint-Jans ziekenhuis in Brussel met een breuk van het rechterbekken, de Koning der Belgen viel in het Kasteel van Laken. Grondwetspecialisten verwachten dat de vorst de formatie van de nieuwe regering zal kunnen leiden, zoals voorzien. De vorst kreeg al bezoek van Prinses Astrid, Prins Amedeo, Prinses Maria Laura, Graaf en Gravin d'Udekem d'Acoz en van zijn kabinetchef Jonkheer van Ypersele de Strihou. De koningin brengt de nacht bij haar echtgenoot door.

Op 28 juni legde Kris Peeters de eed af aan het bed van de koning, deze eed werd bijgewoond door uittredend Premier verhofstad. Bezoekers zeggen dat de vorst goed herstelt. Ondertussen brachten ook de Hertogen van Brabant een bezoek aan de vorst, zij kwamen terug van een handelsmissie naar China.

Op 7 juli verlaat de Koning samen met zijn echtgenote het Sint-Jansziekenhuis, hij loopt met de hulp van krukken. Verwacht wordt dat de vorst de plechtigheden op de nationale feestdag kan bijwonen.

Albert II-dok[brontekst bewerken]

In Zeebrugge werd het Albert II-dok ingehuldigd door de hertog van Brabant; hij verving zijn vader die revalideert na de inplanting van een heupprothese (zie boven). Het Albert II-dok kan zeer grote containerschepen ontvangen, hierdoor vergroot de haven zijn economisch belang. De haven werd honderd jaar geleden geopend door Leopold II, tweede Koning der Belgen.

Bezoek van de Koningin Elizabeth II[brontekst bewerken]

De Britse koningin Elizabeth II bracht samen met haar echtgenoot een bezoek aan België. Ze woonde er een herdenkingsplechtigheid naar aanleiding de Slag van Passendale bij. Er werd een bloemenhulde gebracht, na de oecomenische dienst. De koning bleef thuis, maar ontving de Queen wel voor een diner, 's middags in het Kasteel van Laken.

Verkiezingen[brontekst bewerken]

Koning Albert heeft na de federale verkiezingen Minister Reynders tot informateur benoemd. Op 5 juli presenteerde Didier Reynders zijn rapport aan de koning, tijdens een audiëntie in het Sint-Jansziekhuis. De koning heeft besloten om Minister van Staat Dehaene op pad te sturen als bemiddelaar des Konings. De koning moet nadien een formateur aanduiden die een nieuwe federale regering moet samenstellen.

De Koning heeft als laatste hoofdstuk van de regeringsvorming een Formateur benoemt, zoals verwacht is deze taak toegewezen aan CDN&V hoofdman Yves Leterme.

21 juli[brontekst bewerken]

De Hertogen van Brabant wonen in de voormiddag het te Deum bij in de Sint-Baafskathedraal te Gent ter gelegenheid van de Nationale Feestdag. Monseigneur Luc Van Looy, Bisschop van Gent gaat samen met Kanunnik Brondeel, Deken van Gent en Kanunnik De Lange, Deken van het Sint-Baafskappitel voor. Aansluitend volgt een receptie op het Paleis van de Gouverneur.

Augustus 2007[brontekst bewerken]

Vormingscrisis[brontekst bewerken]

De Koning volgt de moeizame onderhandelingen, tussen de partijvoorzitters op de voet. De koning heeft zelf zijn neutraliteit op het spel gezet door tussen te komen bij de onderhandelingen. Vandaag raakte bekend dat Yves leterme zijn ontslag aanbied aan de Koning, die hiervoor zijn verlof onderbrak. Nu ligt de bal terug in handen van de vorst, die opnieuw het proces vanf het begin moet opstarten. De media verwacht dat koning Albert de CDH een kans zal geven om de gespannen situatie op te lossen.

Schandaalboek van kolonel Vaesen[brontekst bewerken]

Kolonel Vaessen schreef een boek met schandalen over het Belgische Hof; hierbij worden alle leden van de Koninklijke Familie zeer kritisch benaderd. Het Paleis reageerde onthutst.

Regeringsvorming 2007[brontekst bewerken]

De koning heeft Kamervoorzitter Herman Van Rompuy met een verkenningsopdracht belast. Een stap om uit de politieke impasse te raken. De voorbije dagen heeft de koning overleg gehad met "een aantal ministers van Staat die bijzondere ervaring hebben gehad tijdens de communautaire crisissen in ons land".