Portaal:In het nieuws/Sport/2015

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Dit is een archiefpagina voor Portaal:In het nieuws/Sport

29 december[brontekst bewerken]

  • Atletiek – In de nacht van 28 op 29 december overlijdt na een langdurig ziekbed Elżbieta Krzesińska, de olympisch kampioene van 1956 en oud-wereldrecordhoudster verspringen. De Poolse, de eerste olympisch kampioene van Polen na WO II, had al op de Olympische Spelen van 1952 in Helsinki een zilveren medaille kunnen veroveren, als niet haar lange paardenstaart bij het neerkomen een afdruk had achtergelaten. Na rijp beraad stelde de jury zich op het standpunt, dat de staart een deel van het lichaam was en dus werd er vanaf die afdruk gemeten. Dat scheelde zo’n 60 cm, waardoor Krzesińska nu met een afstand van 5,65 m als twaalfde eindigde. De Poolse is 81 jaar oud geworden.

20 december[brontekst bewerken]

  • Handbal – Het Nederlandse vrouwenhandbalteam schrijft historie op het WK voor vrouwen van 2015 in Denemarken door de finale te bereiken. Hierin komt het tegenover het Noorse vrouwenteam te staan, de regerende olympische en Europese kampioen. Dat blijkt duidelijk nog een maatje te groot voor de Oranjevrouwen, die klop krijgen met 31-23. De zilveren medaille is nochtans het hoogste wat ooit door een Nederlandse handbalvertegenwoordiging werd bereikt op een WK.

15 december[brontekst bewerken]

13 december[brontekst bewerken]

  • Atletiek – Op de EK veldlopen in het Franse Hyeres zijn er successen weggelegd voor zowel de Belgische als Nederlandse afvaardiging. Sifan Hassan is bij de vrouwen ongenaakbaar en wint de 8 km lange veldloop met acht seconden voorsprong in 25.47. Zij is hiermee de derde Nederlandse die dit presteert. Lornah Kiplagat in 2005 en Hilda Kibet in 2008 gingen haar voor. Bij de vrouwen U23 wint Louise Carton na 6 km in 19.46, dezelfde tijd die de als tweede finishende Jip Vastenburg krijgt toegemeten. Carton, eerder dit jaar al beloond met de Gouden Spike als beste vrouwelijke belofte van het jaar, is de eerste Belgische vrouw die ooit een medaille won op een EK veldlopen. Voor Vastenburg is het haar tweede U23-succes na haar eerdere titel dit jaar op de 10.000 m.

12 december[brontekst bewerken]

6 december[brontekst bewerken]

5 december[brontekst bewerken]

4 december[brontekst bewerken]

3 december[brontekst bewerken]

2 december[brontekst bewerken]

30 november[brontekst bewerken]

  • Atletiek – De ethische commissie van de IAAF legt de top van de Keniaanse atletiekfederatie een schorsing op van zes maanden. Het betreft voorzitter Isaiah Kiplagat, vice-voorzitter en IAAF-council-lid David Okeyo en voormalig penningmeester Joseph Kinyua. Dit drietal is in opspraak gekomen vanwege onregelmatigheden bij dopingcontroles in Kenia en bij het afsluiten van sponsorcontracten met Nike. Gedurende de schorsingsperiode zal het doen en laten van genoemd trio nader worden onderzocht.

29 november[brontekst bewerken]

  • Atletiek – De Keniaanse atletiekbond maakt bekend, dat het een zevental Keniaanse atleten heeft geschorst wegens gebruik van verboden middelen. Onder hen bevindt zich tweevoudig wereldkampioene veldlopen Emily Chebet. Zij is betrapt op het gebruik van furosemide, een maskeringsmiddel. Chebet, die ook in Nederland bekend is vanwege haar overwinning in de 4 Mijl van Groningen in 2010, heeft een schorsing van vier jaar opgelegd gekregen, die is begonnen op 17 juli van dit jaar.

26 november[brontekst bewerken]

  • Atletiek – In het ziekenhuis van Asse overlijdt na een lange, slepende ziekte de Belgische atleet Eddy De Leeuw. De Leeuw nam in 1980 deel aan de Olympische Spelen in Moskou, waar hij op de 400 m de kwartfinales haalde en deel uitmaakte van het Belgische estafetteteam op de 4 x 400 m estafette. Door een foute wissel haalde het viertal in haar reeks de finish niet. Tussen 1979 en 1981 verbeterde hij als lid van dit team tot driemaal toe het Belgische record. Hij veroverde daarnaast twee nationale titels op de 400 m, in 1980 en 1983. Eddy De Leeuw werd 59 jaar.
  • Atletiek – De IAAF maakt bekend dat de Russische atletiekfederatie de voorlopige schorsing, opgelegd vanwege de door het WADA blootgelegde dopingpraktijken binnen de Russische atletiek, accepteert. Volgens secretaris-generaal Mikhail Butov wordt er door Rusland hard aan gewerkt om zaken te veranderen en tegemoet te komen aan de door de IAAF gestelde eisen. Op die manier verwacht men binnen niet al te lange tijd terug te kunnen keren in de internationale atletiek.

22 november[brontekst bewerken]

21 november[brontekst bewerken]

  • Atletiek – Nadat drie weken geleden, op 1 november 2015, haar echtgenoot, de Amerikaan Houston McTear op 58-jarige leeftijd was overleden aan de gevolgen van longkanker, overlijdt de Zweedse atlete Linda Haglund nu zelf ook en eveneens als gevolg van kanker. De ziekte werd overigens pas op 17 november geconstateerd, nadat zij met rugpijnklachten in het ziekenhuis was opgenomen. Haglund veroverde in de jaren zeventig en tachtig in totaal negentien Zweedse sprinttitels en werd in 1976 Europees indoorkampioene op de 60 m. Linda Haglund is 59 jaar oud geworden.

19 november[brontekst bewerken]

  • Atletiek – De Spaanse atlete Marta Domínguez wordt alsnog voor drie jaar verbannen uit de sport wegens eerder geconstateerde afwijkingen in haar biologisch paspoort, wat zou kunnen duiden op dopinggebruik. Domínguez, wereldkampioene op de 3000 m steeple in 2009, was in maart 2014 door de Spaanse atletiekbond vrijgesproken van dopingverdenking, nadat zij eerder, in juli 2013, door de IAAF voor vier jaar was geschorst. De Spaanse bond vond dat de waarden in haar bloedpaspoort waren gebaseerd op onbetrouwbare informatie. Zowel de IAAF als het wereldantidopingbureau WADA ging tegen dit besluit in beroep bij het CAS. Dat heeft nu bepaald dat de verklaringen van de Spaanse bond onvoldoende zijn geweest om de dopingverdenking weg te nemen. Naast de driejarige schorsing worden alle resultaten van Domínguez tussen augustus 2009 en juli 2013, inclusief haar in 2009 behaalde wereldtitel, geschrapt.

18 november[brontekst bewerken]

13 november[brontekst bewerken]

  • Atletiek – In Arnhem overlijdt op 83-jarige leeftijd oud-Nederlands kampioen verspringen Henk Visser. Visser, in 1932 in Willemstad geboren, behoorde in de jaren vijftig tot de Europese top, culminerend in een Europees record van 7,98 m in 1956, na de 8,06 m van Jesse Owens op de Olympische Spelen van 1936 de beste sprong ooit op Europees grondgebied. Visser was dan ook kanshebber op olympisch eremetaal op de Spelen van Melbourne in 1956, maar die kans werd hem ontnomen toen Nederland besloot de Spelen te boycotten vanwege de inval van de Sovjet-Unie in Hongarije. Vier jaar later kreeg hij op de Spelen van Rome een herkansing, maar door drie foutsprongen in de finale eindigde hij op een teleurstellende zevende plaats. Kort daarna beëindigde hij zijn atletiekloopbaan. Als Nederlands record zou zijn 7,98 m pas in 1987 worden overtroffen. Visser veroverde in totaal tien Nederlandse titels, zes op verspringen, drie op hoogspringen en een op de 100 m.
  • Atletiek – De IAAF legt de Russische Atletiekfederatie een voorlopige schorsing op naar aanleiding van het eerder door het WADA gepubliceerde rapport over de dopingpraktijken binnen de Russische atletiek. Russische atleten kunnen hierdoor vooralsnog niet deelnemen aan internationale atletiekwedstrijden, terwijl ook het voor volgend jaar in Kazan geplande WJK daar niet zal plaatsvinden. De Russen zullen eerst moeten voldoen aan een lijst met – nog niet bekend gemaakte – criteria, voordat weer toegang kan worden verkregen tot internationale wedstrijden. Een inspectieteam gaat dat controleren.

9 november[brontekst bewerken]

  • Atletiek – De onderzoekscommissie van het Antidopingagentschap WADA publiceert een rapport, waarin wordt gesteld dat in Rusland op grote schaal is gerommeld met dopingcontroles. Volgens de commissie zou de Russische overheid betrokken zijn geweest bij het knoeien met de where-abouts van Russische atleten en dopingcontroles hebben gemanipuleerd, of geheel hebben doen verdwijnen. Ook functionarissen in de top van de IAAF zouden betrokken zijn geweest bij het verdonkeremanen van de resultaten van dopingcontroles van Russische atleten, onder wie bekende atletes als olympisch kampioene op de 800 m Maria Savinova en bronzen medaillewinnares op deze afstand Jekaterina Poistogova. De onderzoekscommissie heeft de informatie over mogelijke criminele activiteiten in dit verband inmiddels overgedragen aan Interpol. De WADA-commissie stelt zich voorts op het standpunt, dat Rusland voorlopig geen atleten meer mag uitzenden naar wedstrijden, omdat het land niet voldoet aan de WADA-code. De IAAF heeft al verklaard dat de council – die eind november vergadert – zich daarover zal buigen. Overigens onderstreept de commissie, dat Rusland niet het enige land is dat in gebreke blijft bij het uitvoeren van het anti-dopingbeleid zoals WADA dat voorschrijft.

1 november[brontekst bewerken]

29 oktober[brontekst bewerken]

27 oktober[brontekst bewerken]

26 oktober[brontekst bewerken]

25 oktober[brontekst bewerken]

24 oktober[brontekst bewerken]

23 oktober[brontekst bewerken]

22 oktober[brontekst bewerken]

20 oktober[brontekst bewerken]

18 oktober[brontekst bewerken]

17 oktober[brontekst bewerken]

16 oktober[brontekst bewerken]

15 oktober[brontekst bewerken]

4 oktober[brontekst bewerken]

22 september[brontekst bewerken]

11 september[brontekst bewerken]

5 september[brontekst bewerken]

1 september[brontekst bewerken]

  • Waterskiën – Oud-wereld- en Europees kampioene waterskiën Willy Stähle overlijdt. De Nederlandse was in 1971 de allerbeste van de wereld, het jaar waarin zij ook tot sportvrouw van het jaar werd gekozen. Een jaar later veroverde zij goud op de Olympische Spelen in München, waar het waterskiën als demonstratiesport op het programma stond. Door een ongeluk met een parachutesprong liep Willy Stähle op 7 augustus 1983 een dwarslaesie op en belandde in een rolstoel. De laatste jaren leidde zij een teruggetrokken leven en meed zij de publiciteit. Willy Stähle werd 61 jaar.

29 augustus[brontekst bewerken]

28 augustus[brontekst bewerken]

  • AtletiekDafne Schippers schrijft historie door op de zevende dag van de WK in Peking na het eerdere zilver op de 100 m nu ook het goud voor zich op te eisen op de 200 m. In een race waarin zij tot het uiterste moet gaan om de concurrentie te verslaan, stormt de Nederlandse na 21,63 s over de finish, wat niet alleen een Nederlands, maar ook een Europees record is en de derde snelste wereldtijd ooit. Bovendien is het de eerste gouden medaille van een Nederlandse atlete op een WK.

25 augustus[brontekst bewerken]

24 augustus[brontekst bewerken]

23 augustus[brontekst bewerken]

  • PaardensportJeroen Dubbeldam wint in Aken de Europese titel. Met SFN Zenith N.O.P. maakt de 42-jarige Nederlandse springruiter in de vijf manches niet één springfout. Dubbeldam is de eerste die naast een olympische en een wereldtitel nu ook een individuele Europese titel op zijn naam heeft geschreven.
  • Atletiek - Op de tweede dag van de WK in Peking zorgt Liemarvin Bonevacia voor een verrassing door op de 400 m zijn eigen Nederlandse record te verbeteren van 45,40 naar 44,72 s. Hij wordt er in zijn serie vijfde mee en plaatst zich voor de halve finale.

19 augustus[brontekst bewerken]

17 augustus[brontekst bewerken]

  • Atletiek - Het Hof van Arbitrage voor Sport (CAS) maakt bekend, dat de Turkse atlete Aslı Çakır Alptekin haar gouden medailles kwijt raakt die zij heeft veroverd op de 1500 m tijdens de Olympische Spelen in Londen en de Europese kampioenschappen in Helsinki in 2012. Het besluit is het resultaat van de beroepsprocedure die de IAAF bij het CAS had aangespannen tegen Alptekin en de Turkse Atletiekfederatie. Deze laatste instantie had de atlete eerder in december 2013 vrijgesproken van beschuldigingen dat zij doping zou hebben gebruikt, nadat op 22 maart 2013 was bekend gemaakt dat acht atleten, onder wie Alptekin, waren betrapt op het gebruik van verboden middelen. De IAAF ging vervolgens tegen het Turkse besluit in beroep. Aangezien Alptekin eerder in 2004 al was bestraft voor dopingmisbruik, is de atlete nu voor acht jaar geschorst, dat wil zeggen dat zij tot 9 januari 2021 niet aan wedstrijden mag deelnemen. Bovendien worden alle door Alptekin behaalde resultaten vanaf 29 juli 2010 geschrapt.

9 augustus[brontekst bewerken]

8 augustus[brontekst bewerken]

7 augustus[brontekst bewerken]

2 augustus[brontekst bewerken]

1 augustus[brontekst bewerken]

28 juli[brontekst bewerken]

25 juli[brontekst bewerken]

20 juli[brontekst bewerken]

19 juli[brontekst bewerken]

  • Atletiek - Ook op de vierde en laatste dag van de Europese juniorenkampioenschappen in Eskilstuna is er succes voor de Belgische afvaardiging. Nenah De Coninck wint namelijk goud op de 400 m horden in een PR-tijd van 57,85 s. Ze blijft in de finale Inge Drost drie honderdsten voor, die overigens voor de Nederlandse de eerste en enige plak uit het vuur sleept. De Belgische vertegenwoordiging beleeft met tweemaal goud, tweemaal zilver en eenmaal brons de beste score ooit op een EJK.

18 juli[brontekst bewerken]

17 juli[brontekst bewerken]

12 juli[brontekst bewerken]

11 juli[brontekst bewerken]

10 juli[brontekst bewerken]

9 juli[brontekst bewerken]

4 juli[brontekst bewerken]

1 juli[brontekst bewerken]

  • Atletiek - De Turkse hordeloopster Nevin Yanit, die vorig jaar door haar atletiekbond voor twee jaar was geschorst, nadat zij bij een dopingcontrole in februari 2013 positief had getest, heeft door het CAS een verhoging van haar straf van twee naar drie jaar opgelegd gekregen. De IAAF was het namelijk niet eens met de hoogte van de door de Turkse atletiekbond vastgestelde strafmaat en vocht deze aan bij het CAS, die de IAAF dus in het gelijk heeft gesteld. De IAAF heeft Yanit nu geschorst van 6 maart 2013 tot 5 maart 2016. Bovendien is haar resultaat van de EK in 2012 (goud op de 100 m horden) geschrapt, evenals haar vijfde plaats op de Olympische Spelen in Londen.

29 juni[brontekst bewerken]

28 juni[brontekst bewerken]

27 juni[brontekst bewerken]

21 juni[brontekst bewerken]

  • Acrobatische gymnastiek – Op de Europese Spelen verovert het Belgische trio bestaande uit Kaat Dumarey, Julie Van Gelder en Ineke Van Schoor het goud in zowel de balanscompetitie als de tempocompetitie. Twee dagen ervoor hadden ze ook al de gouden medaille gewonnen in de allroundfinale. Ook Solano Cassamajor en Yana Vastavel doen als duo hun duit in het zakje met twee zilveren medailles, nadat ze twee dagen ervoor eveneens tweede werden in de allroundcompetitie. Met zes medailles hebben de acrogymnasten een aanzienlijk aandeel in de Belgische medailleoogst op de Europese Spelen.

19 juni[brontekst bewerken]

  • TafeltennisLi Jiao en Li Jie zetten voor Nederland op de Europese Spelen van 2015 de teller van het aantal medailles op tien. Nadat beide tafeltennisters hun halve finale hebben gewonnen, staan ze in de finale tegenover elkaar. Li Jiao wint met 4-0 en verovert het goud, Li Jie houdt er de zilveren plak aan over.

18 juni[brontekst bewerken]

17 juni[brontekst bewerken]

15 juni[brontekst bewerken]

13 juni[brontekst bewerken]

11 juni[brontekst bewerken]

9 juni[brontekst bewerken]

7 juni[brontekst bewerken]

6 juni[brontekst bewerken]

2 juni[brontekst bewerken]

31 mei[brontekst bewerken]

30 mei[brontekst bewerken]

24 mei[brontekst bewerken]

14 mei[brontekst bewerken]

4 mei[brontekst bewerken]

26 april[brontekst bewerken]

25 april[brontekst bewerken]

24 april[brontekst bewerken]

17 april[brontekst bewerken]

15 april[brontekst bewerken]

12 april[brontekst bewerken]

5 april[brontekst bewerken]

5 april[brontekst bewerken]

3 april[brontekst bewerken]

29 maart[brontekst bewerken]

21 maart[brontekst bewerken]

19 maart[brontekst bewerken]

18 maart[brontekst bewerken]

  • Atletiek – Voormalig wereldkampioene op de 400 m Amantle Montsho is voor de duur van twee jaar geschorst als gevolg van een positieve dopingtest tijdens de Gemenebestspelen in Glasgow, vorig jaar. Bij die test is bij de atlete uit Botswana de verboden stof methylhexanamine aangetroffen. De 31-jarige Montsho kreeg de beslissing eind vorige maand al te horen, maar hij is pas openbaar gemaakt nu de IAAF de zaak heeft bestudeerd. De schorsing is ingegaan op 1 januari 2015.

15 maart[brontekst bewerken]

9 maart[brontekst bewerken]

8 maart[brontekst bewerken]

7 maart[brontekst bewerken]

6 maart[brontekst bewerken]

28 februari[brontekst bewerken]

25 februari[brontekst bewerken]

22 februari[brontekst bewerken]

21 februari[brontekst bewerken]

19 februari[brontekst bewerken]

18 februari[brontekst bewerken]

15 februari[brontekst bewerken]

14 februari[brontekst bewerken]

13 februari[brontekst bewerken]

12 februari[brontekst bewerken]

8 februari[brontekst bewerken]

7 februari[brontekst bewerken]

  • Golf - De Amerikaanse golfer Billy Casper overlijdt op 83-jarige leeftijd. In 1968, 1969 en 1970 stond hij derde op de wereldranglijst. Na zijn golfcarrière legde hij zich toe op het ontwerpen van golfbanen.

5 februari[brontekst bewerken]

2 februari[brontekst bewerken]

1 februari[brontekst bewerken]

31 januari[brontekst bewerken]

30 januari[brontekst bewerken]

  • Wielrennen – In zijn woonplaats Heemskerk overlijdt op 92-jarige leeftijd wielrenner Gerrit Voorting. Voorting won in zijn carrière onder meer twee etappes in de Tour en droeg vier dagen de gele trui. Daarnaast was hij in 1954 één dag leider in de Giro en dus drager van de roze trui. Voorting deed in 1948 ook mee aan de Olympische Spelen in Londen en behaalde daar een zilveren medaille, nadat hij aanvankelijk de eindsprint zou aantrekken voor zijn landgenoot Henk Faanhof. Toen deze echter lek reed, ging Voorting voor zijn eigen kansen. Faanhof overleed op 27 januari.

27 januari[brontekst bewerken]

24 januari[brontekst bewerken]

19 januari[brontekst bewerken]

17 januari[brontekst bewerken]

14 januari[brontekst bewerken]

12 januari[brontekst bewerken]

11 januari[brontekst bewerken]

10 januari[brontekst bewerken]

9 januari[brontekst bewerken]