Portaal:In het nieuws/Wetenschap & Technologie/2005

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Nieuwsfeiten met betrekking tot wetenschap en technologie in 2005.

10 november[brontekst bewerken]

  • Een Boeing 777-200LR breekt het afstandsrecord voor een commercieel passagiersvliegtuig door van Hongkong naar Londen te vliegen via de Stille oceaan, Noord-Amerika en de Atlantische oceaan. De afstand van 21.601 km werd afgelegd in 22 uur en 42 minuten.

22 oktober[brontekst bewerken]

  • Wetenschappers hebben dankzij nieuwe satelliettechnieken kunnen vaststellen dat het rooien van het Amazoneregenwoud aan een hoger snelheid - zo'n twee maal sneller- gebeurt dan gedacht: per jaar wordt ongeveer het oppervlak van België neergelegd, vroeger werd de helft daarvan verondersteld.

20 oktober[brontekst bewerken]

  • Van de vrije kantoorpakket Open Office werd versie 2.0 voorgesteld, na reeds enkele keren uitgesteld te worden.

19 oktober[brontekst bewerken]

  • De internetbrowser Firefox overstijgt de 100.000.000 downloads sinds de introductie ervan in 2004.

12 oktober[brontekst bewerken]

  • Groningse chemici ontwikkelden een nieuwe moleculaire motor. In Science beschrijven ze het principe van een moleculaire motor.

8 oktober[brontekst bewerken]

1 oktober[brontekst bewerken]

29 september[brontekst bewerken]

  • Ingenieurs van de NASA bereiken een doorbraak in de ontwikkeling van op interferometrie gebaseerde telescopen; ze weten met de Kecktelescoop het licht van enkele sterren met een factor 100 te verzwakken. Hierdoor kunnen gebieden die door die sterren overstraald worden zichtbaar gemaakt worden.

14 september[brontekst bewerken]

  • In het ochtendeditie van het NOS-journaal wordt gemeld dat op het station Amsterdam Centraal is begonnen met het laten afzinken van een caissonconstructie ten behoeve van de Noord-Zuid-lijn.

26 augustus[brontekst bewerken]

  • In The Lancet wordt uit een uitgebreide analyse van 110 homeopathische en 110 conventionele medische studies over dezelfde ziekten geconcludeerd dat homeopathie niet meer effect heeft dan een placebo. Nederlandse homeopathische artsen reageren verbaasd en kritisch.

20 augustus[brontekst bewerken]

16 augustus[brontekst bewerken]

  • De Chinese ruimtevaartorganisatie maakt bekend in 2007 haar eerste ruimtevaartuig naar de maan te willen lanceren. Tijdens deze Chang'e-1 missie worden 3D-beelden van het maanoppervlak gemaakt (BBC).
  • In het centrum van de Melkweg bevindt zich een staaf van oude rode sterren, zo is met behulp van de Spitzer Space Telescope vastgesteld. (space.com, science-agogo)

9 augustus[brontekst bewerken]

29 juli[brontekst bewerken]

  • Een Amerikaanse astronoom ontdekt een 10e planeet in ons zonnestelsel, op zo'n 14,4 miljard kilometer verwijderd van de Aarde. Het object is groter dan Pluto, en heet voorlopig 2003 UB313. Noot: per 24 augustus 2006 is 't aantal planeten in ons zonnestelsel vastgesteld op acht; (ook) Pluto is nu een dwergplaneet.

26 juli[brontekst bewerken]


14 juli[brontekst bewerken]

  • Wetenschappers hebben een planeet ontdekt met drie zonnen. De planeet ter grootte van Jupiter draait om de grootste van de drie sterren uit het ternaire systeem dat bekend staat als HD188753.

13 juli[brontekst bewerken]

  • De lancering van de Space Shuttle Discovery (gepland om 21:51 Europese tijd) is op het laatste moment geannuleerd. Als redenen werden problemen met een brandstoftank en slecht weer opgegeven. Het zou de eerste vlucht met een Space Shuttle worden sinds de ramp met de Columbia op 1 februari 2003.

6 juli[brontekst bewerken]

4 juli[brontekst bewerken]

  • Om 7:52 centraal Europese zomertijd vond de inslag van de impactor plaats. De impactor is op komeet Tempel 1 afgeschoten door de ruimtesonde Deep Impact.

21 juni[brontekst bewerken]

  • Onderzoekers van de Universiteit Twente hebben een "kunstmatige krekelhaar" gemaakt, een uiterst gevoelige sensor die geluid uit alle richtingen kan waarnemen. (utwente.nl)

14 juni[brontekst bewerken]

  • Er is een Aarde-achtige planeet ontdekt bij de ster Gliese 876, een kleine ster van klasse M op circa 15 lichtjaar van ons zonnestelsel. Eerder waren bij deze ster al twee grote Jupiter-achtige planeten gevonden. De nieuw ontdekte planeet is 7½ maal zo groot als de Aarde. (BBC, Washingtonpost).

27 mei[brontekst bewerken]

26 mei[brontekst bewerken]

  • Uit data-analyse blijkt dat de in 1977 gelanceerde Voyager 1 is aangekomen in een gebied waar zonnewind samenkomt met interstellair gas, op 8,7 miljoen km afstand van de zon.
  • Het blad Nature publiceert het eerste nummer van een nieuw maandelijks tijdschrift met de naam Nature Chemical Biology, gericht op het kruispunt van biologie en chemie. Het tijdschrift zal zowel in gedrukte vorm als online verschijnen. Het eerste nummer is online gratis toegankelijk. Zie Nature Chemical Biology Vol 1 No 1.

19 mei[brontekst bewerken]

  • In de bergen van Tanzania is een tot op heden onbekende apensoort ontdekt. Deze Hoogland Mangaben is bruin en heeft een dikke vacht om hoog in de bergen te kunnen overleven. PhysOrg

17 mei[brontekst bewerken]

15 mei[brontekst bewerken]

30 maart[brontekst bewerken]

25 maart[brontekst bewerken]

23 maart[brontekst bewerken]

22 maart[brontekst bewerken]

21 maart[brontekst bewerken]

18 maart[brontekst bewerken]

  • De New Scientist publiceert een lijst met 13 onverklaarde wetenschappelijke fenomenen, variërend van donkere materie, via het placebo-effect tot homeopathische effecten. De genoemde fenomenen zijn meermalen gemeten, en passen niet in de bestaande wetenschappelijke theorieën. Een verklaring van elk van de fenomenen betekent mogelijk een wetenschappelijke revolutie. (New Scientist)
  • Omdat de meeste mensen op de een of ander manier de spyware-truc via ActiveX wel door hebben, wijken makers van spyware steeds vaker uit naar de Java Virtual Machine als medium. De verwachting is echter dat dit niet zo succesvol zal zijn, omdat het certificeringssysteem achter de JVM goed waarschuwt tegen dit soort software en dus altijd directe instemming van de gebruiker nodig is. (WebWereld)

15 maart[brontekst bewerken]

11 maart[brontekst bewerken]

10 maart[brontekst bewerken]

8 maart[brontekst bewerken]

4 maart[brontekst bewerken]

28 februari[brontekst bewerken]

26 februari[brontekst bewerken]

  • Er is vooruitgang geboekt bij de ontwikkeling van de kwantumcomputer. Onderzoekers zijn er in geslaagd om de eigenschappen van twee verbonden virtuele kwantumatomen vrijwel gelijktijdig te bepalen. (NIST)

24 februari[brontekst bewerken]

23 februari[brontekst bewerken]

21 februari[brontekst bewerken]

20 februari[brontekst bewerken]

  • Door de VS gefinancierde onderzoekers hebben onomstotelijk aangetoond dat het opwarmen van de aarde het gevolg is van menselijk handelen. (IOL)

16 februari[brontekst bewerken]

  • Het Kyoto-protocol is in werking getreden. (onder meer BBC)
  • De Technische Universiteit Delft maakt vandaag de uitvinding bekend van de "Ampelman", een drijvend onderhoudsplatform voor constructies in zee dat tijdens het onderhoud compenseert voor deining. Met dit platform wordt onderhoud aanzienlijk makkelijker.

15 februari[brontekst bewerken]

  • Boeing presenteerde vandaag zijn nieuwste vliegtuig, de Boeing 777-200LR. Met dit toestel -- dat in staat moet zijn in een vlucht een kleine 17.000 kilometer af te leggen -- hoopt Boeing weer de grootste vliegtuigbouwer ter wereld te worden. (BBC)

14 februari[brontekst bewerken]

12 februari[brontekst bewerken]

9 februari[brontekst bewerken]

  • Astronomen hebben een ster waargenomen die met enorme snelheid bezig is de Melkweg te verlaten. Deze snelheid heeft de ster vermoedelijk gekregen door een slinger van een zwart gat dat zich in het centrum van de Melkweg bevindt. (KennislinkPhysOrg)

4 februari[brontekst bewerken]

  • Japanse onderzoekers ontdekken tot op heden onbekende micro-organismen op een diepte van ruim 10 km voor de kust van Guam. In deze totale duisternis heerst een druk van ongeveer 110.000 kilopascal. (BBC)

31 januari[brontekst bewerken]

28 januari[brontekst bewerken]

  • In Frankrijk blijkt een in 2002 geslachte geit geïnfecteerd te zijn geweest met BSE. (BBC)
  • Medici in Thailand maken bekend dat een vrouw die in Thailand gestorven is aan vogelgriep, het virus waarschijnlijk opgevangen heeft van haar dochter. Dit zou de eerste mens-op-mens besmetting zijn. (BBC)

27 januari[brontekst bewerken]

  • In het Verenigd Koninkrijk begint een conferentie over temperatuurstijging en het broeikaseffect. Centrale vraag is hoe groot het effect van de mens op het klimaat wel of niet is. (BBC)

25 januari[brontekst bewerken]

21 januari[brontekst bewerken]

20 januari[brontekst bewerken]

19 januari[brontekst bewerken]

18 januari[brontekst bewerken]

  • Europees vliegtuigbouwer Airbus onthult te Toulouse het nieuwe vlaggenschip van het bedrijf, de Airbus A380. Dit vliegtuig is het grootste passagiersvliegtuig ooit gebouwd en kan afhankelijk van zijn configuratie tussen de 555 en 800 passagiers vervoeren. (Teletekst)

17 januari[brontekst bewerken]

14 januari[brontekst bewerken]

  • De Huygens-sonde landt op Titan. Tot twee uur na de landing verstuurt de sonde data naar de aarde. De ontvangen data heeft een omvang van ongeveer 5 Mb en bevat onder andere foto's en geluidsopnamen. ESA
  • De broncode van Linux bevat significant minder fouten dan het gemiddelde voor commerciële software, concluderen onderzoekers van de Stanford-universiteit na een vierjarige bestudering van de Linux-code. (Wired, Cursor)

13 januari[brontekst bewerken]

12 januari[brontekst bewerken]

11 januari[brontekst bewerken]


8 januari[brontekst bewerken]

7 januari[brontekst bewerken]

  • Amerikaanse wetenschappers claimen een gen gevonden te hebben dat bescherming kan bieden tegen besmetting met hiv en de ziekte aids (nu.nl) .

6 januari[brontekst bewerken]

4 januari[brontekst bewerken]

  • Onderzoekers in Nieuw-Zeeland maken bekend dat de, inmiddels 500 jaar uitgestorven, Haast's Arend tot de komst van de eerste mensen het belangrijkste roofdier van Nieuw-Zeeland was. (BBC)

1 januari[brontekst bewerken]