Portaal:Maastricht

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Portaal Maastricht
bewerk 

Introductie

Maastricht is een oude stad, waarvan de geschiedenis teruggaat tot de Romeinse tijd. De lange geschiedenis weerspiegelt zich in het historische stadscentrum met meer dan 1600 rijksmonumenten, waaronder de oudste brug van Nederland, de oudste stadspoort en diverse romaanse en gotische kerken. Het bekendste plein is het Vrijthof, met onder andere de Sint-Servaasbasiliek. Deze is vernoemd naar Sint-Servaas, de beschermheilige van de stad. Maastricht heeft vooral het imago van een bourgondische stad, waar het goed winkelen en recreëren is. Dankzij de aanwezigheid van de Universiteit Maastricht en andere onderwijsinstellingen is het ook een studentenstad.

Lees verder: Maastricht


overzicht bewerk 

Uitgelicht

Het klooster aan de Minderbroedersberg, hoofdzetel UM

De Universiteit Maastricht (UM), sinds 2008 officieel Maastricht University geheten, is een van de jongste universiteiten van Nederland.

Met de ondertekening van de oprichtingsoorkonde tijdens een plechtigheid in de Sint-Servaaskerk opende koningin Juliana op 9 januari 1976 de Rijksuniversiteit Limburg, een nieuwe, door het rijk bekostigde instelling voor wetenschappelijk onderwijs en onderzoek. Een van de beweegredenen voor het kabinet-De Jong om in 1969 te besluiten een universiteit in Maastricht te vestigen, was de wens van de regering om de door de mijnsluitingen zwaar getroffen provincie Limburg nieuwe kansen te bieden. Het onderwijs aan de faculteit Geneeskunde, de eerste, was reeds in 1974 met een 50-tal studenten begonnen. In de loop der jaren kwamen er vijf faculteiten bij en groeide het aantal studenten tot ruim 15.000 en het aantal medewerkers tot ruim 4000 (cijfers 2011).


bewerk 

Uit de geschiedenis

Beleg van Maastricht in 1632
Beleg van Maastricht in 1632

Het beleg van Maastricht van 1632 vond plaats tijdens de Tachtigjarige Oorlog, in de periode van 9 juni tot en met 22 augustus 1632. Op 9 juni 1632 kwam Frederik Hendrik met zijn Franse, Waalse, Engelse en Schotse huurtroepen bij Maastricht aan. Zijn legerkamp vestigde hij op de Dousberg. De compagnie van Brederode sloeg zijn kamp op voor de Boschpoort. De graaf Van Limburg Stirum en Johan Maurits van Nassau-Siegen omsingelden Wyck. De Friezen, onder bevel van graaf Hendrik Casimir I, stadhouder van Friesland, sloegen een kamp op op de Cannerberg. De troepen van kolonel Pinsen van der Aa bezetten de Sint Pietersberg. De total omvang van het leger van Frederik Hendrik bestond uit 17.000 man infanterie en 4.000 cavalerie.

De Spaanse troepen van het garnizoen in de vesting telden dertig compagnieën infanterie en een compagnie cavalerie, in totaal 2.000 man. Net als tijdens het beleg van 1579 vocht de bevolking mee, in dit geval echter aan de zijde van de Spanjaarden.[1] De strijd duurde tot 21 augustus. Toen zonden de belegerden een onderhandelaar om een wapenstilstand voor te stellen en de volgende dag werd de overgave getekend.

Lees meer over de Geschiedenis van Maastricht


bewerk 

Belangrijke jaartallen


bewerk 

Nieuwe artikelen

bewerk 

Gewenste artikelen

overzicht bewerk 

Afbeelding van de dag

Markt op vrijdag

De Markt is een van de drie grote centrale pleinen in de binnenstad van Maastricht. Het plein ontleent zijn naam aan de warenmarkten die hier al eeuwenlang plaatsvinden.

Lees verder: Markt


bewerk 

Bezienswaardigheden in Maastricht

Oudste stadsmuur in het Jekerkwartier
Historische pleinen en buurten
Historische kerken en kloosters
Kastelen en landhuizen
Vestingwerken
Overige monumentale bouwwerken
Musea
Natuur en ontspanning


bewerk 

Lijsten en overzichten


bewerk 

Categorieboom


bewerk 

Navigatie

Subportalen van Nederland

Provincie: Friesland

Regio's: Heuvelland · Parkstad Limburg · Twente · Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug

Steden: Amsterdam · Arnhem · Baarn · Breda · Den Haag · Gouda · Haarlem · 's-Hertogenbosch · Leiden · Maastricht · Nijmegen · Rotterdam · Súdwest-Fryslân · Utrecht · Valkenburg aan de Geul

Subportalen van Steden
Amsterdam · Antwerpen · Arnhem · Barcelona · Berlijn · Boekarest · Breda · Brugge · Brussel · Den Haag · Gent · Gouda · 's-Hertogenbosch · Istanboel · Kortrijk · Leiden · Londen · Maastricht · New York · Nijmegen · Parijs · Rotterdam · San Francisco · Utrecht
  1. Bron?