Portaal:Onderwijs/Leermiddelen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Twee Duitse schriftsoorten: de P en de Q in gotisch schrift en in romein

Een leermiddel of didactisch middel is ieder middel dat in een formele lessituatie wordt gebruikt om de leerling of student kennis en vaardigheden bij te brengen. Dit kan variëren van de meest basale hulpmiddelen tot zeer geavanceerde materialen.
De meest eenvoudige leersituatie is die van de mondelinge kennisoverdracht: de onderwijzer of leraar vertelt aan de leerlingen datgene wat zij geacht worden vervolgens te weten.
Concrete leermiddelen doen hun intrede met de vijftiende-eeuwse abecedaria of abc-boekjes.
Een veel latere variant is het leesplankje uit de negentiende eeuw. Het schrijfonderwijs maakte in eerste instantie gebruik van lei en griffel. Uit het hoofd leren was een beproefd leermiddel bij het rekenonderwijs.
De visualisatie en de participatie namen toe toen audiovisuele media hun intrede deden. Dia's en films werden vertoond, de schooltelevisie en de powerpointpresentatie volgden. Om de concurrentie daarmee aan te gaan, evolueerden schoolboeken tot complete leerpakketten. Steeds vaker wordt het schoolbord vervangen door digiborden.
Participatie door de leerlingen vond plaats in het practicum, later ook in het talenpracticum. Modellen worden gebruikt in de vorm van globes, skeletten en molecuulmodellen. (Lees verder...)