Portaal:Verenigde Staten/Aardrijkskunde

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Grand Teton-gebergte
Topografische kaart van de 48 aaneengesloten staten

Het landschap van de Verenigde Staten varieert sterk. Het kan in zeven brede geografische gebieden worden verdeeld. Van het oosten naar het westen zijn dat de Atlantische kustvlakte, de Appalachen, de Mississippivlakte, de Great Plains, de Rocky Mountains, het Grote Bekken en de Cascade Range langs de Grote Oceaan.
Het terrein van het noorden van de Verenigde Staten werd gevormd door een grote continentale ijskap die in Noord-Amerika tijdens de recente Cenozoïsche periode is ontstaan. Alaska en de bergen in het noordwesten van Noord-Amerika hadden vroeger uitgebreide berggletsjers en werden zwaar geërodeerd. Great Salt Lake en andere meren in dit gebied zijn restanten van de ijstijd.
In het zuidwesten van de Verenigde Staten liggen woestijnen. Dit zijn de heetste en droogste plekken van het land. Langs de kust van de Grote Oceaan heeft het klimaat een mediterraan type. Dit klimaat gaat geleidelijk over in het maritieme klimaat van de westkust. Het noordwesten is een van de natste delen van de Verenigde Staten en is dicht bebost. Naast de Grand Canyon in Arizona en Great Salt Lake in Utah, zijn er andere natuurwonderen in het land, zoals de Niagarawatervallen, de klippen van Bryce Canyon en de geisers van Yellowstone National Park. Er zijn meer dan 50 nationale parken.

De VS telt 50 deelstaten die elk onderverdeeld zijn in county's. Op het lokale niveau bestaan er verschillende onderverdelingen. Voor de verschillende verkiezingen wordt gebruik gemaakt van allerlei kiesdistricten (bijvoorbeeld congresdistricten).

Lees meer

Staten en territoria[brontekst bewerken]

Klik op de kaart voor een groter beeld
Klik op de kaart voor een groter beeld

Alabama · Alaska · Arizona · Arkansas · Californië · Colorado · Connecticut · Delaware · Florida · Georgia · Hawaï · Idaho · Illinois · Indiana · Iowa · Kansas · Kentucky · Louisiana · Maine · Maryland · Massachusetts · Michigan · Minnesota · Mississippi · Missouri · Montana · Nebraska · Nevada · New Hampshire · New Jersey · New Mexico · New York · North Carolina · North Dakota · Ohio · Oklahoma · Oregon · Pennsylvania · Rhode Island · South Carolina · South Dakota · Tennessee · Texas · Utah · Vermont · Virginia · Washington · West Virginia · Wisconsin · Wyoming

Niet-onafhankelijke gebieden en federaal district van de VS:

Amerikaans-Samoa · Guam · Maagdeneilanden · Minor Outlying Islands · Noordelijke Marianen · Puerto Rico · Washington D.C.

Grootste steden[brontekst bewerken]

New York · Los Angeles · Chicago · Houston · Philadelphia · Phoenix · San Diego · San Antonio · Dallas · San Jose · Detroit · Indianapolis · Jacksonville · San Francisco

Lees meer