py2exe

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
py2exe
Ontwikkelaar(s) Thomas Heller (oorspronkelijk) en Jimmy Retzlaff (maintainer)
Recentste versie 0.13.0.1 (7 oktober 2023)[1] Bewerken op Wikidata
Status Actief
Besturingssysteem Windows
Geschreven in Python
Licentie(s) MIT-licentie
Versiebeheer
Website (en) Projectpagina
Portaal  Portaalicoon   Informatica
Vrije software

Py2exe is een vrije uitbreiding van Python om software geschreven in Python (.py) om te zetten naar een uitvoerbaar bestand (.exe) voor Windows. Het is hierdoor mogelijk Python-software uit te voeren zonder dat Python zelf geïnstalleerd is. Py2exe is een uitbreiding van distutils waarmee men Python-software kan installeren. Py2exe is beschikbaar onder de MIT-licentie.[2]

Werking[bewerken | brontekst bewerken]

Py2exe gebruikt naast de broncode van het computerprogramma geschreven in Python ook de benodigde bibliotheken en construeert hieruit een .exe. Samen met enkele .dll-bestanden kan deze .exe verspreid worden. Windows-gebruikers hoeven hierdoor niet Python en andere benodigde bestanden te installeren om het computerprogramma uit te voeren. Het uitvoerbare bestand en de .dll-bestanden kunnen nu met behulp van een installatieprogramma verspreid worden.

Voorbeeld[bewerken | brontekst bewerken]

py2exe breidt de mogelijkheden van de functie setup van distutils uit met het commando py2exe. Het Hello World-programma (hello.py) in Python kan vervolgens omgezet worden in een uitvoerbaar bestand door python setup.py py2exe uit te voeren.

hello.py:

print "Hello World"

setup.py:

from distutils.core import setup
import py2exe

setup(console=['hello.py'])

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Py2exe werd oorspronkelijk ontwikkeld door Thomas Heller. Anno 2010 is Jimmy Retzlaff de maintainer. Py2exe ontstond om gemakkelijk Python-software te verspreiden op Windows waar Python, in tegenstelling tot besturingssystemen als Linux, niet standaard geïnstalleerd is. Projecten die gebruikmaken van py2exe zijn BitTorrent (6.0 en ouder) en SpamBayes.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]