Resolutie 1926 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Resolutie 1926
Van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties
Datum 2 juni 2010
Nr. vergadering 6327
Code S/RES/1926
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Internationaal Gerechtshof
Beslissing Moment voor verkiezing nieuwe rechter.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2010
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van Oostenrijk Oostenrijk · Vlag van Bosnië en Herzegovina Bosnië en Herzegovina · Vlag van Brazilië Brazilië · Vlag van Gabon Gabon · Vlag van Japan Japan · Vlag van Libanon Libanon · Vlag van Mexico Mexico · Vlag van Nigeria Nigeria · Vlag van Turkije Turkije · Vlag van Oeganda Oeganda
Justitiezaal van het ICJ in Den Haag.

Resolutie 1926 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd op 2 juni 2010 unaniem door de VN-Veiligheidsraad aangenomen en legde het moment voor de verkiezing van een nieuwe rechter voor het Internationaal Gerechtshof vast[1].

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Thomas Buergenthal voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Thomas Buergenthal werd als kind van Duits-Joodse ouders in 1933 geboren in voormalig Tsjecho-Slowakije. Hij groeide op in een Joods getto en later de concentratiekampen in Polen. Na de oorlog woonde hij met zijn moeder in Göttingen, om in 1951 naar de Verenigde Staten te emigreren. Daar studeerde hij rechten aan de New York-universiteit en internationaal recht aan de Harvard Law School.

Vervolgens doceerde hij aan verschillende Amerikaanse universiteiten. Ook zetelde hij in het Inter-Amerikaans Hof voor de Mensenrechten en het administratief tribunaal van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank. In 1992-93 zetelde hij in de VN-Waarheidscommissie voor El Salvador, en eind jaren 1990 als lid van het Mensenrechtencomité van de Verenigde Naties.

Gespecialiseerd in internationaal recht en mensenrechten werd hij op 2 maart 2000 verkozen en op 6 februari 2006 herkozen in het Internationaal Gerechtshof[2].

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

De Veiligheidsraad:

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]