Resolutie 2163 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Resolutie 2163
Van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties
Datum 25 juni 2014
Nr. vergadering 7209
Code S/RES/2163
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Wapenstilstand tussen Syrië en Israël
Beslissing Verlengde de UNDOF-waarnemingsmacht in het Midden-Oosten met 6 maanden.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2014
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van Argentinië Argentinië · Vlag van Australië Australië · Vlag van Tsjaad Tsjaad · Vlag van Chili Chili · Vlag van Jordanië Jordanië · Vlag van Zuid-Korea Zuid-Korea · Vlag van Litouwen Litouwen · Vlag van Luxemburg Luxemburg · Vlag van Nigeria Nigeria · Vlag van Rwanda Rwanda
De VN-medaille voor UNDOF-deelnemers.

Resolutie 2163 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem door de VN-Veiligheidsraad aangenomen op 25 juni 2014 en verlengde de UNDOF-missie in de grensstreek tussen Syrië en Israël verder met een half jaar.[1]

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Jom Kipoeroorlog voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Na de Jom Kipoeroorlog kwamen Syrië en Israël overeen de wapens neer te leggen. Een waarnemingsmacht van de Verenigde Naties moest op de uitvoer van de twee gesloten akkoorden toezien. Ook toen in 2011 de Syrische Burgeroorlog uitbrak bleef de missie doorlopen.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

De situatie in het Midden-Oosten bleef gespannen. Men was zeer bezorgd over de vele schendingen van het Akkoord inzake de Terugtrekking van Troepen uit 1974. De scheidingszone moest, op UNDOF zelf na, vrij van troepen zijn. Er hadden opnieuw hevige gevechten plaatsgevonden in het kader van de Syrische Burgeroorlog. Oppositiegroeperingen maakten er ook vaker gebruik van geïmproviseerde bommen, wat door de Raad werd veroordeeld. Ook het gebruik van zware wapens in het gebied door beide partijen en tanks door het regeringsleger werden veroordeeld. Er werd opgeroepen de gevechten in heel het land te staken.

De partijen werden opnieuw opgeroepen resolutie 338 uit 1973 uit te voeren. Ze werden ook herinnerd aan het akkoord uit 1974 en gevraagd het staakt-het-vuren en de scheidingszone te respecteren.

Het mandaat van de UNDOF-waarnemingsmacht werd met een half jaar verlengd, tot 31 december 2014.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]