School voor Maatschappelijk Werk (Sittard)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De School voor Maatschappelijk Werk is een Katholieke sociale academie gelegen in Sittard.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1918 rijpte binnen het bestuur van het Limburgse Groene Kruis de gedachte om een School voor Maatschappelijk Werk op te richten. Reeds twee jaar later startte de school in enkele lokalen bij de Zusters Ursulinen in Sittard. De driejarige opleiding kende drie specialisaties: sociaal werkster, beroepsjeugdleidster en kinderverzorgster. Na dertien jaar huisvesting aan de Rijksweg (’t Sjölke) kreeg de school in 1935 een nieuw onderkomen aan de Gouverneur van Hövellstraat: Huize St.-Katrien, een ontwerp van Jos Wielders.

In 1928 werd Wilhelmina Hillen directrice. In 1937 bestond het leerplan uit drie richtingen: volkshuisvesting en jeugdwerk, kinderbescherming, en overig sociaal werk (arbeidszaken, armenzorg en woninginspectie). In 1954 werd directrice Hillen opgevolgd door Minette Noël. Het leerplan omvatte in 1959 de specialisaties maatschappelijk werk (onder meer kinderbescherming en reclassering), arbeidszaken en sociaal-cultureel en sociaal pedagogisch werk. De opleiding was al lang niet meer enkel op meisjes en vrouwen gericht. In 1960 werd de naam omgedoopt tot Katholieke Sociale Academie (KSA). In 1979 is de KSA voortgezet binnen de Katholieke Stichting Sociaal Pedagogisch Onderwijs Limburg, waarvan ook de Mikojel-Akademie Sittard en de Gezondheidszorg-Akademie Sittard deel uitmaakten.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  1. W. Hillen, Van ‘Sjölke’ tot Academie 1920 - 15 december 1960 (Sittard [1960]);
  2. Minette Noël, Lucienne Regout, Piet Zits (eindred.), Mejuffrouw W.A.L.M. Hillen: geboren 4 april 1896 Arnhem - overleden 14 maart 1974 Roermond, Officier in de Orde van Oranje Nassau: oud-directrice Katholieke Sociale Academie Sittard 1928-1953 (Sittard [1974]);
  3. Jo Schoormans, Arbeidster in de wijngaard des Heren: de R.K. School voor Maatschappelijk Werk te Sittard in de jaren 1920-1940 (Eygelshoven 1984).
  4. Verder zijn ruim 300 scripties van studenten opgenomen in de bibliotheekcollectie van het Sociaal Historisch Centrum voor Limburg (SHCL). Dit archief bestaat voor een derde deel uit correspondentie (1927-1965) en verder uit onder meer leerplannen, cursussen, lesroosters, prospectussen, notulen van directie- en stafvergaderingen, jaarverslagen, stukken met betrekking tot leerlingen en cursisten, stukken betreffende stages, krantenknipsels, partituren en werkstukken.