Schrijvershut van Frederik van Eeden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Schrijvershut, Frederik van Eeden
Schrijvershut van Frederik van Eeden
Locatie
Locatie Bussum
Adres Franse Kampweg bij 22Bewerken op Wikidata
Coördinaten 52° 16′ NB, 5° 9′ OL
Status en tijdlijn
Oorspr. functie Schrijvershut
Huidig gebruik hut
Start bouw circa 1898
Bouwinfo
Architect Willem Cornelis Bauer
Erkenning
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 513207
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

De Schrijvershut van Frederik van Eeden is een hut aan de Franse Kampweg 22 in Bussum, gemeente Gooise Meren en is een rijksmonument.[1]

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De werkhut is ontworpen door de architect Willem Cornelis Bauer in opdracht van Frederik van Eeden rond 1898. De plek waar hij oorspronkelijk stond, was aan de Nieuwe 's-Gravelandseweg 86 achter in de tuin van het woonhuis De Lelie van Frederik van Eeden. Die had in dezelfde periode de wooncommune Walden gestart in het gebied Cruysbergen, toen gelegen in de gemeente Bussum.

De hut die oorspronkelijk op deze plek stond, was deels ingegraven in de grond en was voorzien van een dak van stro en afgedekt met plaggen.[2] Later in 1908 is deze hut afgebroken toen Frederik van Eeden hertrouwde en op de huidige plek aan de Franse Kampweg weer opgebouwd, nu voorzien van een dak met daarop stenen dakpannen, in een latere fase zijn de horizontale planken aan de buitenkant vervangen door verticale planken.[3]

Schrijvershut Frederik van Eeden

Huidige status[bewerken | brontekst bewerken]

De hut heeft na meer dan een eeuw geleden gebouwd te zijn een restauratie gehad in 2012; hierbij is het dak hersteld, zijn de vloerdelen en de planken aan de buitenkant die verrot waren vernieuwd, en heeft de hut een grondige verfbeurt gehad.[4] De hut zelf is onderdeel van een geheel genaamd het Hof van Eeden, waar in het aanliggende woonhuis zijn tweede vrouw Truida Everts woonachtig was. De hut is niet toegankelijk voor het publiek.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Het verplaatsen van de hut vanuit de oorspronkelijke plaats, naar waar hij nu staat werd na het beëindigen van de kolonie Walden gedaan door Pietro Mariatti, de vertaler van De kleine Johannes in het Italiaans.
  • In deze hut schreef van Eeden o.a. het boek Van de koele meren des doods.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]