Sierra Leoonse Burgeroorlog

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Sierra Leoonse Burgeroorlog
Datum 23 maart 1991 - 18 januari 2002
Locatie Sierra Leone
Resultaat Overwinning Gemenebest van Naties
Strijdende partijen
Vlag van Sierra Leone Sierra Leone
Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk 2000-2002
Vlag van Guinee Guinee
ECOMOG 1998-2000
Executive Outcomes 1995-1996
Gesteund door
Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Vlag van Wit-Rusland Wit-Rusland
Vlag van Verenigde Naties UNAMSIL
Vlag van onbekend gebied Revolutionary United Front
Vlag van onbekend gebied Armed Forces Revolutionary Council 1997-2002
West Side Boys 1998-2000
Vlag van Liberia Liberia 1997-2002
Gesteund door
Vlag van Libië Libië
Vlag van Burkina Faso Burkina Faso
Leiders en commandanten
Vlag van Sierra Leone Joseph Saidu Momoh
Vlag van Sierra Leone Valentine Strasser
Vlag van Sierra Leone Julius Maada Bio
Vlag van Sierra Leone Ahmad Tejan Kabbah
Vlag van Sierra Leone Samuel Hinga Norman
Vlag van Sierra Leone Yahya Kanu
Vlag van Sierra Leone Solomon Musa
Vlag van Sierra Leone Moinina Fofana
Vlag van Sierra Leone Allieu Kondewa
Vlag van Verenigd Koninkrijk Elizabith II
Vlag van Verenigd Koninkrijk Tony Blair
Vlag van Verenigd Koninkrijk David Richards
Vlag van Guinee Lansana Conté
Vlag van Nigeria Maxwell Khobe
Vlag van Verenigde NatiesVlag van India Vijay Jetley
Vlag van Verenigde NatiesVlag van Kenia Daniel Opande
Vlag van onbekend gebied Foday Sankoh
Vlag van onbekend gebied Sam Bockarie
Vlag van onbekend gebied Issa Sesay
Vlag van onbekend gebied Augustine Gbao
Vlag van Sierra Leone Johnny Paul Koroma
Vlag van Sierra Leone Foday Kallay
Vlag van Liberia Charles Taylor
Vlag van Liberia Benjamin Yeaten
Troepensterkte
Vlag van Sierra Leone ~4.000 regeringssoldaten en militiestrijders 1999
ECOMOG ~700 Nigeriaanse soldaten
Vlag van Verenigde Naties 6.000 UNAMSIL soldaten, 260 militaire observanten, 4 Russische Mil Mi-24 gevechtshelikopters 1999
Vlag van Verenigd Koninkrijk ~4.500 ingezet waarvan 1.300 op land
Vlag van onbekend gebied ~20.000 rebellen 1999
Verliezen
50.000 tot 70.000 doden
2,5 miljoen mensen ontheemd

Tussen 1991 en 2002 woedde in Sierra Leone een burgeroorlog.

Het door Foday Sankoh geleide Revolutionair Verenigd Front (Revolutionary United Front, RUF) voerde, gesteund door de Liberiaanse opstandelingenleider van het Liberiaanse National Patriotic Liberation Front (NPFL) en de latere president Charles Taylor, strijd tegen regeringstroepen, die gesteund werden door Guinee en Nigeria. De burgeroorlog werd voor een niet onbelangrijk deel gefinancierd door de smokkel van diamanten.

In 1992 verloor president Joseph Saidu Momoh de macht in een militaire staatsgreep. Valentine Strasser werd de nieuwe leider van Sierra Leone, en vestigde een militair regime onder de naam National Provisional Ruling Council (NPRC). In verband met de burgeroorlog riepen de nieuwe machthebbers de noodtoestand uit, en rond 1995 bereikte de burgeroorlog een hoogtepunt. De helft van het land werd gevechtsgebied, en een kwart van de bevolking werd op de vlucht gedreven.

In 1996 pleegde Strassers plaatsvervanger, generaal Julius Maada Bio, een interne machtsgreep en nam de macht over. Hij begon een democratiseringsproces en onderhandelingen met de opstandelingen. Onder druk van de internationale gemeenschap hield Maada Bio in 1996 democratische, nationale verkiezingen, die werden gewonnen door Ahmed Tejan Kabbah van de Sierra Leone People's Party (SLPP). De SLPP kreeg echter geen volledige controle over het nationale leger, en steunde daarom in hoge mate op de Burgerlijke Verdedigingskrachten (Civil Defence Forces, CDF) die in datzelfde jaar werden verenigd tot één strijdmacht, onder leiding van minister van defensie Samuel Hinga Norman.

Op 25 mei 1997 blies een groep soldaten de poorten op van de gevangenis Pademba Road Prison in de hoofdstad Freetown, en bevrijdde meer dan 600 gevangenen, waaronder voormalig majoor Johnny Paul Koroma. Onder leiding van Johnny Paul Koroma nam deze groep soldaten de macht over door het staatshuis te bezetten. De regering-Kabbah zocht ballingschap in buurland Guinee. De grondwet werd ongeldig verklaard, en er werd een militair regime gevestigd onder de naam Armed Forces Revolutionary Council (AFRC). Johnny Paul Koroma stond aan het hoofd van deze militaire junta, die vervolgens in samenwerking met de RUF van Sankoh een schrikbewind voerde over Sierra Leone.

Met behulp van de Civil Defence Forces en internationale troepen van ECOWAS, de ECOMOG, werd de AFRC-RUF junta (die verenigd waren onder de naam People's Army) eind 1998 uit het staatshuis en de hoofdstad Freetown verjaagd. De regering-Kabbah werd weer geïnstalleerd en werden er pogingen ondernomen tot vredesonderhandelingen.

Op 6 januari 1999 viel het People's Army van de AFRC-RUF de hoofdstad Freetown binnen met een terreurcampagne, genaamd Operation No Living Thing. De terreurcampagne werd vervolgens over het hele land uitgevoerd. Er vielen meer doden dan in de acht jaar burgeroorlog die eraan voorafgingen.

Uiteindelijk werd op 7 juli 1999 een vredesverdrag gesloten en werden VN-troepen in het land gestationeerd. Er braken echter nog steeds nieuwe gevechten uit, waarbij vooral het bezit van de diamantmijnen werd bevochten, totdat in januari 2002 het RUF definitief de wapens neerlegde.

Een Speciaal Hof voor Sierra Leone is ingesteld wegens oorlogsmisdaden begaan tijdens de burgeroorlog. Het heeft dertien aanklachten uitgebracht. Acht vonnissen zijn tot nu toe uitgesproken. Ook is er een "waarheids- en verzoeningscommissie" ingesteld die als belangrijkste taak heeft om de oorlogsmisdaden te documenteren.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]