Naar inhoud springen

Sint-Franciscus Xaveriuskerk (Rožňava)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Sint-Franciscus Xaveriuskerk
Voorgevel
Plaats Rožňava, Naméstie banikov.
Gewijd aan Sint-Franciscus Xaverius
Coördinaten 48° 40′ NB, 20° 32′ OL
Gebouwd in 17e eeuw (1650)
Begraafplaats Onder de kerk is een begraafplaats van paters.
Monumentale status Cultureel monument van Slowakije.
Architectuur
Stijlperiode Barok
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Rooms-katholieke Sint-Franciscus Xaveriuskerk[vertaling 1], in de volksmond ook wel jezuïetenkerk[vertaling 2] of leerlingenkerk[vertaling 3] genoemd, is een éénbeukig barok kerkgebouw uit 1650[1] in de Slowaakse stad Rožňava.

Ligging[bewerken | brontekst bewerken]

De kerk ligt centraal op het Mijnwerkersplein.[vertaling 4] De aan het priesterkoor grenzende toren maakt geen deel uit van de kerk, maar is een plaatselijke wachttoren. Hij deed vanaf de vroegmoderne tijd dienst als uitkijktoren, bedoeld voor observatie van de omgeving (militaire bescherming van de stad).

Beknopte geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De kerk werd gebouwd door Juraj Lipai

Het bedehuis werd destijds gebouwd door de aartsbisschop van Esztergom: Juraj Lipai (°1601 - †1666)[2]. De constructie gebeurde op de plaats waar voorheen een stadhuis en een protestantse school stonden. Aanvankelijk behoorde deze kerk toe aan de jezuïeten maar later, vanaf het begin van de 19e eeuw, werd ze eigendom van de premonstratenzers. Ze maakt deel uit van het Slowaaks cultureel erfgoed.

Exterieur[bewerken | brontekst bewerken]

Aan de voorgevel, links en rechts boven de portaaldeur, ziet men twee nissen met houten beelden die koning David en Mozes voorstellen. Aan de linkerkant van de voorgevel, naast de kerk, staat een kapelletje met een beeltenis van Johannes Nepomucenus. Deze is de patroon van de stad Rožňava.

Begraafplaats[bewerken | brontekst bewerken]

Onder de kerk is een vertrek waar religieuzen (paters) begraven liggen. Deze ruimte was in een ver verleden waarschijnlijk de kelder van het oorspronkelijke stadhuis.

Illustraties[bewerken | brontekst bewerken]

Sint-Franciscus Xaveriuskerk op het Mijnwerkersplein in Rožňava (herfst 2018).

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Church of St. František Xaverský in Rožňava van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.