Ton Appels

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ton Appels

Ton Appels (1956) is een Nederlands bedrijfseconoom.

Appels is cum laude afgestudeerd in de bedrijfseconomie aan de Katholieke Hogeschool Tilburg met openbare financiën als afstudeervak. Hij promoveerde bij Prof. Theo Stevers op het proefschrift Political Economy and Enterprise Subsidies. Appels werkte ongeveer 25 jaar in het bedrijfsleven, voor McKinsey, Fuji Photo Film, A.T. Kearney, Iggesund Paperboard en als zelfstandig consultant en interim-manager.

Na zijn loopbaan in het bedrijfsleven doceerde Appels in het hoger onderwijs, onder meer aan de Universiteit van Tilburg.

In 2021 verscheen bij uitgeverij Maklu van zijn hand het boek Pleidooi voor het kapitalisme.[1]. Niettegenstaande de titel beschrijft hij in het boek niet enkel de positieve effecten van het kapitalisme op het wereldgebeuren maar heeft ook oog voor de negatieve gevolgen ervan, al waarschuwt hij dat de "remedie dikwijls erger kan zijn dan de kwaal". Er zijn diverse recensies verschenen[2] [3]

In het artikel Ongelijkheid en (Klassiek) Liberalisme[4] betoogt Appels dat de welvaartscheppende kracht van het kapitalisme nauw samenhangt met de dynamiek die uit ongelijkheid voortvloeit.

Op TPO.nl[5] pleit Appels voor een radicaal andere benadering van politiek-economisch overheidsbeleid.

In het artikel in Wynia's Week 'Hoe meer regels, hoe meer ellende'[6] zegt Appels dat we moeten stoppen met het geloof in de maakbare mens.

Ook in Wynia's Week zegt Appels: Onze obsessie met veiligheid en gezondheid maakt het leven er niet leuker op. Relax en geniet, dat is beter (en goedkoper).[7]

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]