Uytenbogaardtiet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Uytenbogaardtiet
Uytenbogaardtiet van de New Bullfrogmijn, Nye, Nevada, Verenigde Staten.
Mineraal
Chemische formule Ag3AuS2
Kleur Grijswit
Hardheid 2 mohs
Gemiddelde dichtheid 8,29 kg/dm3 (berekend)
Glans Metaalglans
Opaciteit Opaak
Breuk Bros
Habitus Microscopische kristallen.
Kristaloptiek
Ruimtegroep P 412 2
Eenheidscel a = 9,75 Å, c = 9,85 Å, Z = 8
Lijst van mineralen
Portaal  Portaalicoon   Aardwetenschappen

Uytenbogaardtiet is een zilver-goud-sulfide met de chemische formule Ag3AuS2. Onzuiverheden beperken zich voornamelijk tot de elementen seleen, telluur en koper.

Eigenschappen[bewerken | brontekst bewerken]

Het witgrijze uytenbogaardtiet is opaak, heeft een metaalglans en een vooralsnog onbekende streepkleur. Het kristalstelsel is tetragonaal-trapezohedraal. De gemiddelde dichtheid is 8,29, wat zeer hoog is voor een mineraal. De hoge dichtheid heeft uytenbogaardtiet te danken het zilver en goud in het kristalrooster: twee elementen met een hoge dichtheid. De hardheid is circa 2, wat dan weer vrij zacht is.

Door de geringe grootte van de kristallen en de relatieve zeldzaamheid van uytenbogaardtiet zijn vrij weinig gegevens over het mineraal bekend.

Naam[bewerken | brontekst bewerken]

Uytenbogaardtiet is genoemd naar de Nederlandse mineraloog Willem Uytenbogaardt (1918-2012). Uytenbogaardt was tijdens zijn actieve leven als professor verbonden aan de Technische Universiteit Delft en was een vooraanstaand onderzoeker van ertsen.

Voorkomen[bewerken | brontekst bewerken]

De typelocatie van uytenbogaardtiet is Tambang Sawah in de Indonesische provincie Bengkulu. Daarnaast is uytenbogaardtiet ook nog gevonden in de Amerikaanse staten Nevada, Colorado, Californië en Arizona en in Bolivia en Rusland. Daarnaast zijn er ook nog mogelijke vindplaatsen van uytenbogaardtiet in Oezbekistan en tetradymiet.

Uytenbogaardtiet wordt gevormd in lage-temperatuur hydrothermale aders. En samen met petziet (Ag3AuTe2) en fischesseriet (Ag3AuSe2) vormt uytenbogaardtiet de zogenaamde “uytenbogaardtietgroep”. Het mineraal komt vaak voor in associatie met goud- en zilverlegeringen, acanthiet, chlorargyriet, naumanniet en kwarts.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]