Verkehrsverbund Rhein-Ruhr

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verkehrsverbund Rhein-Ruhr
Verkehrsverbund Rhein-Ruhr
Trein in de huisstijl van de VRR
Basisgegevens
Locatie Noordrijn-Westfalen
Vervoerssysteem regionale trein, monorail, stadtbahn, tram, trolleybus en bus.
Startdatum 1 januari 1980
VRR binnen Noordrijn-Westfalen
VRR binnen Noordrijn-Westfalen
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Het Verkehrsverbund Rhein-Ruhr (afgekort VRR) is een openbaar vervoerautoriteit (Duits: Verkehrsverbund) in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. Het omvat bijna het gehele Ruhrgebied, maar ook de regio Düsseldorf en zodoende grote delen van de Metropoolregio Rijn-Ruhr.

De autoriteit startte op 1 januari 1980 en is de grootste in Europa met een oppervlakte van circa 5,000 km2 en meer dan 7.8 miljoen inwoners. Het gebied loopt tot en met Dorsten in het Noorden, Dortmund in het Oosten, Langenfeld in het Zuiden en Mönchengladbach in het Westen en raakt zelfs de Nederlandse grens. Openbaarvervoermiddelen zoals trams en bussen rijden in de huisstijl van de eigen stad of streek, maar treinen van het S-Bahn net rijden in de eigen wit-groene huisstijl.

Er bestaat een gezamenlijk tariefsysteem dat werkt met preisstufe (A, B, C en D) waarmee van alle lokale treinen en overige vervoermiddelen gebruik gemaakt kan worden.

Lijnnummering[bewerken | brontekst bewerken]

Omdat men binnen het verbond geen gelijke lijnnummers meer wenste voerde men een nieuw lijnnummerschema in. Hierbij werden de volgende districten ingedeeld die begonnen met het cijfer:

Hierbij kregen de S-bahnlijnen een eencijferig nummer. De Wuppertaler Schwebebahn kreeg een 2 cijferig nummer (60) dat in de praktijk echter niet gevoerd wordt omdat men dit vervoermiddel al herkenbaar genoeg acht. Drie sneltramlijnen (U 18 uit Essen en 76 en 79 (later U76 en U79) uit Dusseldorf kregen een tweecijferig nummer waarbij het eerste getal het district aangaf. Alle overige tram, bus en trolleybus (Solingen) lijnen kregen een driecijferig lijnnummer waarbij het eerste getal het district aangeeft.[1]

Hierbij probeerde men zoveel mogelijk de staart van het oude lijnnummer te handhaven. Zo kreeg tramlijn 5 uit Dortmund het lijnnummer 405 en tramlijn 10 van de Vestische het lijnnummer 210. Tramlijn 1 uit Krefeld kreeg echter het lijnnummer 041 omdat Krefeld en Monchengladbach de 0 reeks delen. Tramlijn 9 uit Duisbrug kreeg het hoogste tramlijnnummer 909 toebedeeld. Anno 2022 is dit nummerschema nog steeds zo van kracht. Als een gewone tramlijn gepromoveerd wordt tot U-bahn wordt het lijnnummer veranderd van een driecijferig in een twee cijferig lijnnummer met de toevoeging U. Tramlijn 405 in Dortmund werd bijvoorbeeld U45 en tramlijn 305 in Bochum werd U35.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Verkehrsverbund Rhein-Ruhr van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.