Wikipedia:Etalage/Archief/Gouda

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie


De afgelopen maanden is het artikel over de kaasstad op grote schaal opgewaardeerd: de structuur is aangepast, er is veel nieuwe informatie toegevoegd en het artikel is voorzien van goede afbeeldingen, bronnen en referenties. Ik zie zelf geen tot weinig verbeterpunten meer, maar ben benieuwd hoe andere gebruikers over het artikel denken. Alle commentaar, positief of negatief, is uiteraard welkom. —Afhaalchinees 5 mei 2009 16:33 (CEST)[reageren]

Een heel klein puntje (eerste indruk is nu dat het inderdaad een heel uitgebreid / goed / behoorlijk af artikel betreft), er staat nu een zin in "Na de zware aardbeving in 2004 werd in Gouda bijgedragen aan de wederopbouw van een school." waarbij het me niet 100% duidelijk is of die school ook in dat Marrokaanse dorp staat. Als dat zo is, dan kan wellicht die "zware aardbeving" gelinkt worden aan het artikel daarover (ik vermoed dat dat bestaat) en/of expliciet aangegeven worden dat het een school aldaar betreft. Compro 5 mei 2009 20:04 (CEST)[reageren]
Het gaat om deze aardbeving (op en.wiki, op de nl.wiki is er geen artikel over), ook in het Nederlandstalige artikel over Imzouren wordt er wat over geschreven. Het gaat daarnaast ook om een school in deze plaats (Lycée d'Imzouren). Bedankt, Afhaalchinees 5 mei 2009 22:38 (CEST)[reageren]

Mijn twee centen:

  • tabel bij bevolkingsafkomst: bij de kop staat Bevolkingssamenstelling van Gouda per 1 januari 2008 terwijl eronder bij het totaal staat: Totaal per 01-01-2006. Als ik vervolgens de waardes optel, 60.407 + 5.207 + 15.412 kom ik op 80.000+ Hier moet nog even naar gekeken worden.
  • het wapen en de vlag stammen af van johannes de doper, volgens het kopje religie. Als ik het kopje wapen en vlag van Gouda lees, zie ik dat het van de familie Van de Goude afstamt.
  • 4e alinea 'bezienswaardigheden': Langs Achter de Kerk loopt een smalle gracht. Langs of achter??
  • de Zie ooks aan het eind van het artikel zijn naar mijn idee overbodig omdat ze al in het artikel genoemd worden.
  • ik mis het klimaat
  • over het algemeen een uitgebreid artikel en in mijn ogen etalagewaardig na de verbeteringen, mijn complimenten aan de auteurs! groet Druifkes 5 mei 2009 20:28 (CEST)[reageren]
Bedankt voor je commentaar. Ik zal ingaan op je opmerkingen:
  • De cijfers zijn van 2008, dat is inmiddels aangepast. Wat betreft je tweede opmerking, ik dacht in eerste instantie dat het te maken had met dubbele nationaliteiten, maar ik zal het nogmaals bekijken.
  • Dat weet ik niet precies, moet ik nog eens na zoeken. Overigens betekent het feit dat de Van der Goudes het wapen hebben geïntroduceerd niet dat de kleuren niet van Johannes zijn afgeleid, of er later aan zijn gelinkt.
  • Het straatje heet 'Achter de Kerk', hetgeen enkele zinnen tevoren ook al wordt gezegd [Ten zuiden van de kerk ligt aan het straatje Achter de Kerk ...]. Om het even schematisch af te beelden: Kerk|AdK|gracht
  • Vanwege de lengte van het artikel en de algemeenheid van de links, leken ze mij wel relevant, zeker omdat die artikels meer informatie geven dan het artikel 'Gouda', en voor degenen die niet het hele artikel door lezen - 90-99% van de lezers waarschijnlijk - zijn zulke links volgens mij wel van belang.
  • Is dat erg van belang? Het lijkt/leek mij overbodig omdat Gouda geen eigen klimaatstation heeft en het klimaat weinig verschilt van omliggende steden. Ik kan echter alsnog wat gegevens invoeren van zo'n omliggend meetpunt.
Nogmaals bedankt voor je commentaar en je visie op het artikel. Afhaalchinees 5 mei 2009 22:37 (CEST)[reageren]


  • Dat klimaat lijkt me ook niet direct een belangrijk gemis, maar ben het met Druifkes eens dat de Zie-ooks overbodig zijn, zeker omdat de logica kennelijk is dat sommige mensen de moeite niet nemen om het artikel te lezen. In dat geval is ook twijfelachtig of ze wel de moeite nemen om Zie-ooks te lezen. De selectie blijft uberhaupt arbitrair.
  • Iets waar ik niet zeker van ben, maar zeg je dit zo: "Het gemeentewapen van Gouda voert een schild"? Ik zou verwachten dat het "de gemeente Gouda voert een gemeentewapen" of "Het gemeentewapen van Gouda bestaat uit een schild" zou moeten zijn. Maar mogelijk is de huidige zinsnede wel correct.
  • Wellicht kan het plaatje "Gouda2 1866.png" verplaatst worden. Op mijn - toegegeven nogal brede resolutie - ziet er er nu een beetje schots en scheef uit en komt het tabelletje met de bevolkingsafkomst in botsing met de grafiek van het aantal bewoners van gouda. Daarbij komt dat ik niet direct de relevantie van de oude kaart bij de bevolkinsaantallen zie. Kaart moet zeker ergens in het artikel geplaatst worden, maar wellicht niet op deze plek.
  • Die grafiek "Bevolking van Gouda.png" is overigens enigszins misleidend. De ontwikkeling tussen 1900 en 1950 neemt evenveel ruimte is als die tussen 2001 en 2003. Daardoor lijkt het optisch, helemaal als de grafiek erg klein is, alsof de groei er al de helft van de tijd compleet uit is. In werkelijkheid kennen alleen de laatste 10 jaar veel meer datapunten. Ook klopt de heading niet, daarin wordt gesproken van Gouda tussen 1900 en 2006, terwijl er zelfs voor 2007 en 2008 nog datapunten gegeven worden. En als ik toch bezig ben, ik zou de legenda naar boven of beneden verplaatsen (of zelfs helemaal weglaten) zodat er meer ruimte voor de grafiek is (nu beslaat hij slechts 2/3 van de ruimte).
  • "Ongeveer 5% is moslim en bijna 45% hangt geen enkele religie aan" ik zou het woord enkele verwijderen. Het suggereert dat sommige mensen meerdere religies aanhangen.
  • In de huidige opzet lijken de twee oorkomstverhalen van de kleuren van het wapen (Johannes de Doper versus de Heren van Gouda) welgedelijk tegenstrijdig zoals Druifkes ook al opmerkte. Afhaalchinees' uitleg dat het elkaar niet noodzakelijk tegenspreekt zou kunnen kloppen, maar behoeft een bron. Of is het eigen speculatie?
  • Klopt het dat in 1996 de gemeenteraad met 2 zetels is uitgebreid? En Overig 0, is dat omdat er toen nog wel een andere partij mee deed aan de verkiezingen maar die geen zetel behaalde? (gewoon even als check, hoeft niet verder in de tekst uitgelegd te worden).
  • "beelden, sculptures en objecten", zijn niet alle sculpturen beelden, en alle beelden tevens object? En zijn het sculptures of toch met een N?
  • Bij de streekproducten kan wellicht opgemerkt worden dat 'Gouda' geen Europees beschermde regioaanduiding is. Veel Gouda-kaas heeft dan ook (helaas) weinig met Gouda te maken.
  • Maar bovenal, een mooi en compleet artikel! Compro 6 mei 2009 02:11 (CEST)[reageren]
  • Wat betreft de kleuren rood en wit, zie [1], waarin beschreven wordt dat ze symbool staan voor de schutspatroon Johannes de Doper, dat behoeft niet op gespannen voet te staan met tevens genoemde relatie met het wapen van de heren van de Gouda, want de kerk maakte min of meer deel uit van het complex waar deze heren hun versterking (motte) hadden liggen in Gouda (de huidige Molenwerf). Zie: Geschiedenis van Gouda: de residentie van de stadsheren (blz. 22 t/m 24) en waarin gesproken wordt over een stadsheerlijke kapel.
  • Mij lijkt ook dat beter gesproken kan worden van: het wapen heeft een schild enz.
  • De grafiek zal ik verder naar kijken en verbeteren, want dat is een terechte opmerking.
  • Sculpturen is met een N en objecten, zou beter gewijzigd kunnen worden in overige objecten.
  • Het aantal raadsleden is in 1998 van 33 naar 35 gegaan, categorie overig kan wmb beter verdwijnen.
  • De complimenten zijn met name bestemd- en terecht - voor afhaalchinees, die zich zeer ingespannen heeft voor dit artikel. Gouwenaar 6 mei 2009 20:48 (CEST)[reageren]
  • Nog drie minitieuze puntjes: ik zie dat de grafiek inmiddels aangepast is (direct een heel ander beeld, dank daarvoor). Is het opzet dat het in stappen van 20 jaar gaat, behalve bij 1921 (daar waar ik 1920 zou verwachten?). Dat het datapunt voor 1921 geldt kan gebeuren, maar de weergave op de as verbaasde me een beetje.
  • Ik ken de definities van (niet) westerse allochtonen niet helemaal, maar waarom zijn Nederlands-Indiers wel westers, en Surinamers niet? Ik kan voor beide groepen argumenten verzinnen (taal, koloniaal verleden) maar hoe ik het ook bekijk, ik zou zowel Nederlands-Indiers als Surinamers in dezelfde (westers danwel niet-westerse) categorie verwachten. En worden Antillianen als mede ingezetenen van het koninkrijk uberhaupt tot de allochtonen gerekend? De bron die aangehaald wordt (en grappigerwijs in 1 paragraaf spreekt van "niet-westers", "nietwesters" en "niet westers" (dan heb je het tenminste altijd 1x goed gespeld) stelt: Ze worden tot de niet westerse allochtonen gerekend als ze zijn geboren in Turkije, Afrika, Latijns Amerika of Azië met uitzondering van Japan en Indonesië. Als Suriname in Latijns-Amerika ligt (Zuid-Amerika zeker, maar valt dat ook onder Latijns-Amerika) dan is het al weer wat logischer, maar dan nog blijven de Antillen voor mij een vraag.
  • Veel bronnen/referenties hebben al een taal indicatie (NL), (EN) etc. Maar nog niet allemaal. Compro 6 mei 2009 21:56 (CEST)[reageren]
  • Op pagina 11 van de aangehaalde bron (bevoling en grondgebied) voor aantallen Marokkanen in Gouda staat "De allochtonen van Marokkaanse afkomst zijn met 6.448 inwoners de grootste groep allochtonen in Gouda.", dat is iets minder dan nu in de tabel genoemd wordt. Compro 6 mei 2009 22:03 (CEST)[reageren]
  • Het probleem in de grafiek is dat de onderliggende tabel uitsluitend het inwoneraantal 1921 (en niet 1920) geeft, bij het invoeren wordt dat referentiepunt dan ook genoemd. De cijfers zijn gebaseerd op de overzichten van de gemeente Gouda o.a. [2]. Mocht iemand het inwonersaantal 1920 kennen dan hoor ik dat graag en zal het verwerken in de grafiek. Gouwenaar 6 mei 2009 22:13 (CEST)[reageren]

Ik heb even de spoorgeschiedenis atlas op gekeken. Er is geen trambedrijf binnen de stad geweest, maar wel een stoomtram naar Schoonhoven, een paarde- en stoomtram naar Bodegraven en nog een stoomtram naar Oudewater. Met 3 drie verschillende spoorbreedtes. Als ik er tijd voor heb zal ik wel iets in de geschiedenis hoofdstuk schrijven. Smiley.toerist 6 mei 2009 22:23 (CEST)[reageren]

Is nu uitgevoerd. Ik heb de info in het geschiedenis artikel gezet. Smiley.toerist 27 mei 2009 11:58 (CEST)[reageren]


Iets anders, is de volgorde van de hoofdstukken wel logisch? Ik zou Verkeer en vervoer (nu hoofdstuk 10) waarschijnlijk dichter bij economie (hoofdstuk 7) plaatsen. Of zit daar een andere gedachte achter? Compro 8 mei 2009 19:16 (CEST)[reageren]
Die indeling is voor een groot deel gebaseerd op die van andere steden (waaronder Etalage-artikel Eindhoven) en zelfs een aantal landen. Er valt nog wel meer af te dingen: ik twijfel nog steeds over de beste plaatsing van de paragraaf 'Streekproducten' (Cultuur of Economie?) en Sport zou uiteindelijk beter staan onder Cultuur, waarna je je kunt afvragen hoe Onderwijs en Gezondheidszorg het beste geplaatst zouden kunnen worden (onder Verkeer&Vervoer, als subhoofdstukken onder één hoofdstuk, of samen bij Politiek en bestuur voegen).
Ik heb nog wat dingen aangepast, het 'enkele' is inmiddels uit 'geen enkele religie' verdwenen, ik heb - inclusief ref. - wat vermeld over de (on-)beschermde status van Goudse kaas en ik heb de gemeente een mailtje gestuurd n.a.v. de onduidelijkheid over het aantal autochtonen/allochtonen in het hoofdstuk Demografie. Tot slot snap ik niet helemaal waarom de categorie 'Overige' weg moest uit het overzicht - in '94 deed een overige partij blijkbaar mee - maar als de rest denkt dat het alleen verwarrend kan werken of om wat voor reden dan ook, c'est ça. Afhaalchinees 14 mei 2009 22:42 (CEST)[reageren]
Volgens mij staan de streekproducten prima onder Economie, het ziet er wat mij bertreft in elk geval niet raar uit. Bij Cultuur detoneren ze waarschijnlijk wat meer. Sport zou ik ook niet onder Cultuur plaatsen, al was het maar omdat die sectie al vrij lang is. Ik zou zeggen dat de indeling wel ok is, behalve dan dat ik 'Parken en natuurgebieden' onder het 'Wijkenoverzicht', binnen de sectie 'Geografie' zou plaatsen. Verder vind ik de kleurstelling in de taartdiagram over de zetelverdeling in de gemeenteraad wat verwarrend. Het is volgens mij duidelijker als PvdA rood is, CDA groen, VVd blauw, etc. Is het mogelijk dat nog te veranderen? Voor de rest mijn complimenten! Oskar (overleg) 14 mei 2009 23:11 (CEST)[reageren]
De categorie 'overige' hoefde van mij ook niet perse weg; wel wilde ik (ooit) eens zeker weten waarom die opgenomen was (uiteindelijk 0 zetels gekregen). Ik vermoedde ook toen al dat dat was omdat een kleine partij mee deed die de drempel voor een raadszetel niet haalde. Wellicht gewoon toevoegen met de naam van die partij (als het er maar eentje is geweest) en 0 zetels erachter zetten? Compro 15 mei 2009 01:46 (CEST)[reageren]
Het punt is dat overige hier geen enkele functie heeft. De tabel betreft immers de zetelverdeling na de raadsverkiezingen in de periode 1994 t/m 2006. Er is geen enkele partij geweest in de categorie overige, die een zetel behaald heeft in de genoemde verkiezingsjaren, er zullen ongetwijfeld - wellicht ook in andere jaren dan 1994 - meerdere partijen hebben deelgenomen aan de raadsverkiezingen. Geen van allen heeft een zetel behaald, dan lijkt het mij logisch om deze categorie ook niet op te nemen in een tabel over de zetelverdeling.
@Oskar, de kleurverdeling heb ik laten afhangen van het toeval van het grafisch programma. Dit om subjectieve keuzes te voorkomen. Bijv. Pvda rood en SP dan? Als ik de ene partij lichter rood maak dan de andere wordt dat al snel uitgelegd als een politiek statement. CDA groen en D'66 dan, of Groen Links? Om dat soort subjectieve keuzes te vermijden heb ik dat maar aan het toeval overgelaten. De kleurvolgorde wordt in alle door mij gebruikte grafieken in vaste volgorde gekoppeld aan de rangorde van partijen in grootte, zie voor een overzicht, deze pagina. Gouwenaar 17 mei 2009 18:53 (CEST)[reageren]

Archivering etalage-nominatie dd. 20 juli 2009[bewerken | brontekst bewerken]

Dit artikel beschrijft uitgebreid de verschillende aspecten van de stad, inclusief tabellen, afbeeldingen en referenties. Het heeft ongeveer anderhalve maand in de Review gestaan en is wat mij betreft nu 'uitgereviewd'. Ik plaats het daarom in het Etalage-stemlokaal, al zijn op- en aanmerkingen over het artikel natuurlijk nog steeds welkom. Afhaalchinees 20 jun 2009 19:00 (CEST)[reageren]

Voor Gouda[bewerken | brontekst bewerken]

  1. RubySS -- Geweldig, zeer compleet artikel.
  2. Druifkes 20 jun 2009 20:54 (CEST) Heel mooi![reageren]
  3. DAGOOS 21 jun 2009 12:55 (CEST) Mooi stuk, erg uitgebreid, goede bronnen en heldere beelden.[reageren]
  4. Metz(ujan) 21 jun 2009 13:15 (CEST) Mooi info-rijk artikel, leest prettig met de verscheidene afbeeldingen.[reageren]
  5. - αελεβερα- 26 jun 2009 09:21 (CEST) - Mooi artikel.[reageren]
  6. Woudloper overleg 26 jun 2009 09:28 (CEST) Een dergelijk artikel verdient een voorbeeldfunctie.[reageren]
  7. C (o) 26 jun 2009 09:32 (CEST)[reageren]
  8. A ansems 26 jun 2009 23:44 (CEST) Een mooi en bijzonder compleet artikel.[reageren]
  9. Sjorskingma vraagje? 27 jun 2009 18:30 (CEST) Een mooi en zeer volledig artikel. Vooral de afbeeldingen zijn goed gekozen en mooi in de tekst geplaatst.[reageren]
  10. --Sonty 27 jun 2009 23:17 (CEST) Evenwichtig, uitgebreid, mooi en goed geïllustreerd, complimenten[reageren]
  11. --JanB46 27 jun 2009 23:31 (CEST) Een model artikel![reageren]
  12. C&T 30 jun 2009 18:23 (CEST) Bijzonder mooi, met name ook de afbeeldingen, een artikel dat je zin geeft om ernaartoe te reizen![reageren]
  13. Cro-Cop 3 jul 2009 02:47 (CEST)[reageren]
  14. Magalhães 4 jul 2009 08:13 (CEST)[reageren]
  15. Ben Pirard 4 jul 2009 11:57 (CEST) Mooi stadje ook[reageren]
  16. Marrakech 4 jul 2009 21:54 (CEST)[reageren]
  17. RJB overleg 5 jul 2009 10:17 (CEST) - zeker![reageren]
  18. MoiraMoira overleg 5 jul 2009 21:00 (CEST)[reageren]
  19. Dennis P:TW 6 jul 2009 11:50 (CEST) Erg mooi![reageren]
  20. Theobald Tiger (overleg) 7 jul 2009 10:43 (CEST)[reageren]
  21. Vinvlugt 8 jul 2009 22:58 (CEST) maar mag de link naar de VVV weg?[reageren]
    Sorry, maar welke link bedoel je? Afhaalchinees 9 jul 2009 23:16 (CEST)[reageren]
    Nu sorry naar jou, maar de link naar de VVV had ik al verwijderd n.a.v. het verzoek van Vinvlugt. Gouwenaar 9 jul 2009 23:19 (CEST)[reageren]
  22. Paulus Gun 9 jul 2009 12:15 (CEST)[reageren]
  23. Bedwyr 20 jul 2009 16:37 (CEST)[reageren]

Tegen Gouda[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Zeer slechte inleiding. 2x noemen povwoord "belangrijk", en wtf is een "belangrijke regiofunctie"? hebben we al een artikel over de regiofunctie? Nee? Dan kan het nooit zo belangrijk zijn.... — Zanaq (?) 16 jul 2009 20:03 (CEST)
    • Een ietwat merkwaardige redenering. Wikipedia heeft over tal van zaken geen lemma, wat in het geheel niet betekent dat de niet opgenomen zaken onbelangrijk zouden zijn. Maar goed 1x "belangrijk" geschrapt uit de inleiding. De tweede maal wordt uitdrukkelijk uitgelegd wat met deze term bedoeld wordt nl, de vijfde stad van Holland. Gouwenaar 20 jul 2009 11:39 (CEST)[reageren]
      • Als het belangrijk is, dan zouden we daar wel een artikel over moeten hebben, en dus rode links ernaar aanleggen. — Zanaq (?) 20 jul 2009 12:36 (CEST)

Commentaar Gouda[bewerken | brontekst bewerken]

Na het nog eens nalezen is me opgevallen dat de volgorde van referenties en interpunctie niet helemaal consequent is. Dan is het weer [1]. en dan weer .[1] - ook met komma's komen zowel voor als na de interpunctie ref's voor. Van welke volgorde zijn jullie voorstander? Afhaalchinees 21 jun 2009 10:40 (CEST)[reageren]

Qua opmaak moeten referenties eigenlijk na de leestekens staan (anders is er zo'n storende witruimte tussen. - C (o) 21 jun 2009 11:32 (CEST)[reageren]
Er moet wat dat betreft niets, want smaken verschillen. Voor een recente discussie over dit onderwerp, zie hier. Persoonlijk ben ik overigens wel voorstander van het plaatsen van een referentie na een leesteken, maar handel daarbij wel pragmatisch. Als in een artikel 19 maal een voetnoot voor het leesteken is geplaatst, zal ik de 20e ook daarvoor plaatsen. Gouwenaar 21 jun 2009 11:43 (CEST)[reageren]
  • Het JHM heeft sinds recent een foto (links 5e foto van onder) in haar collectie verkregen van het interieur van de voormalige sjoel in Gouda (uit 1927). Wellicht een idee een link toe te voegen? Verder is er hier ook info terug te vinden over de voormalige joodse gemeenschap. Eventueel kan dit bij de geschiedenis aan bod komen. Metz(ujan) 21 jun 2009 13:24 (CEST)[reageren]
Over dit gebouw zou ook heel goed een apart lemma geschreven kunnen worden. Oorspronkelijk was dit vanaf 1656 een schuilkerk voor de doopsgezinde gemeente van Gouda (ook Waterlanders genoemd). In 1798 was er nog maar een tiental lidmaten en werd besloten om de kerk te verkopen voor ƒ 800 aan de joodse gemeente van Gouda. Daarvoor werden de diensten van de Joodse gemeente gehouden in het woonhuis van de voorganger Elias Cats aan de Groenendaal. Het nieuw gekochte gebouwtje aan de Turfmarkt was echter te klein en bouwvallig. In 1823 werd dan ook een sloopvergunning verkregen en werd een nieuwe synagoge gebouwd, die in 1827 werd ingewijd. In juni 1950 werd het gebouw verkocht aan de Vrije Evangelische Gemeente, die er sindsdien kerkdiensten houdt. Gouwenaar 21 jun 2009 14:01 (CEST)[reageren]
Inderaad een opmerkelijke geschiedenis, thanks voor de informatie. Als ik het goed begrijp werd de synagoge herbouwd op de plek waar vroeger een schuilkelder zat? Vandaag de dag worden er ook optredens gehouden, waarschijnlijk dus multi-functioneel. Metz(ujan) 21 jun 2009 14:20 (CEST)[reageren]
Bedankt voor de links. Ik heb al eerder wat informatie gezocht (en dit gevonden), maar heb daar uiteindelijk niets mee gedaan. Inmiddels heb ik het hoofdstuk uitgebreid, onder andere met informatie over de joodse gemeenschap. Afhaalchinees 21 jun 2009 14:22 (CEST)[reageren]
@Metz(ujan), neen het gaat hier om een doopsgezinde schuilkerk, geen schuilkelder. Het gebouw is thans (overigens al sinds 1950) het kerkgebouw van de Vrije Evangelische Gemeente, hetgeen niet wegneemt dat er ook wel eens andersoortige bijeenkomsten plaatsvinden (maar ik zou het niet als een multifunctionele accommodatie willen typeren). Zo vond er op 4 mei een herdenkingsbijeenkomst plaats. Als ik weer eens in Gouda kom, zal ik een foto van het gebouw maken en een artikeltje over deze voormalige synagoge schrijven. Gouwenaar 21 jun 2009 17:26 (CEST)[reageren]
Ja, was een verschrijving ik bedoelde schuilkerk, er stond schuilker en heb later in plaats van k toe te voegen "verbeterd" in kelder. In Amsterdam was het precies andersom, in de joodse panden Moses en Aron was op een gegeven moment een schuilkerk gevestigd (veilig in de jodenbuurt) die later zou verworden tot de Mozes en Aäronkerk. De oorspronkelijke gevelstenen van de panden zijn nog aanwezig, ingemetseld in de muur van de kerk. Maar terugkomend, een artikel zou zeker een aanvulling zijn. Metz(ujan) 21 jun 2009 23:25 (CEST)[reageren]
Artikel aangemaakt, foto komt nog. Gouwenaar 22 jun 2009 20:26 (CEST)[reageren]
@Afhaalchinees, ik heb de passage iets meer toegespitst op de twee belangrijkste gebouwen van de joodse gemeente in het centrum van Gouda: de synagoge aan de Turfmarkt en het bejaardenhuis aan de Oosthaven. Gouwenaar 21 jun 2009 17:50 (CEST)[reageren]


  • Mooi uitgebreid artikel. Qua opmerkingen: Met een schuin oog mede kijkend naar het afgesplitste artikel Geschiedenis van Gouda een vraag over de machten in de stad: waren er gilden? Zo ja, hoe groot was bijv. hun positie t.o.v de adel/geestelijkheid en hoe belangrijk waren de gildes voor de stad? Verder: Van wanneer dateren de (aanleg van) stadsmuren/stadsomwalling/verdedigingsgrachten/bolwerken e.d.? --Sonty 27 jun 2009 00:42 (CEST)[reageren]
    • Ja, er waren gilden. Gouda heeft ongeveer 55 ambachtsgilden gehad. Het eerste overzicht van de ambachtsgilden dateert uit 1404. Sommige gilden bestonden al in het begin van de 14e eeuw. In de 17e en 18e eeuw was het pijpmakersgilde een belangrijk gilde in de stad. In 1997 was er in het MuseumgoudA een uitgebreide tentoonstelling over de Goudse gilden. Ter gelegenheid hiervan verscheen De Gilden in Gouda ISBN 90 400 9924 3. Gouwenaar 27 jun 2009 12:49 (CEST)[reageren]
    • De stadssingels werden rond 1350 gegraven. Daarna werden ook de verdedigingswerken aangelegd De ommuring was aan het einde van de 15e eeuw voltooid (bron: Duizend jaar Gouda: Een stadsgeschiedenis ISBN 90 6550 717 5). Gouwenaar 27 jun 2009 12:49 (CEST)[reageren]
      • Dank voor de info. Misschien is het aardig voor de lezer enkele zinnen tzt over de gilden en die grootschalige bouwprojecten in het Geschiedenis-artikel erbij te zetten. Bijv. de verdedigingsgracht is, afgaande op de kaart van Blaeu uit 1652[3] en Google Maps[4], nog (vrijwel) intact en prominent aanwezig rond de oude binnenstad. Groet --Sonty 27 jun 2009 13:03 (CEST)[reageren]
        • De singels zijn er inderdaad alle vier nog. Ik maakte er de volgende beelden van [5]. Je suggestie mbt tot uitbreiding van het geschiedenisartikel lijkt mij uitstekend. Bedankt. Gouwenaar 27 jun 2009 13:31 (CEST)[reageren]
  • Staat nog een kromme zin in waarvan ik niet weet wat de bedoeling is "De naam Golde werd in de middeleeuwen vervormd tot Goude of Ter Goude, zoals. " Compro 30 jun 2009 15:36 (CEST)[reageren]
Aangepast; ik had in eerste instantie 'zoals old veranderde in oud overgenomen van de bron, maar later weer (blijkbaar niet helemaal) verwijderd. Afhaalchinees 2 jul 2009 17:28 (CEST)[reageren]
  • Het huidige artikel zwijgt over de sociale problemen waardoor Gouda de laatste jaren regelmatig in het nieuws is. Zou een snelle encyclopedie daar ook geen aandacht aan moeten besteden? Is hopelijk een probleem dat over 10 of 20 jaar niet meer in de huidige omvang speelt, dus voor een papieren encyclopdie zou ik het er ook niet in vermelden, maar voor een wiki-versie weet ik het niet. Compro 30 jun 2009 15:36 (CEST)[reageren]
Waar en hoe zou je dat willen zien. Bij Geschiedenis of bij Demografie of had je nog een andere plaats in het artikel in gedachten? Daarnaast ben ik benieuwd wát je graag vermeld zou willen zien. Ik denk dat voor een belangrijk deel het nieuws ook is opgeblazen, dus wat cijfers betreft mist er weinig 'schokkends' volgens mij. Een passage in het hoofdstuk Geschiedenis is hiervoor volgens mij het beste. Afhaalchinees 2 jul 2009 17:28 (CEST)[reageren]
Het nieuws had vnl betrekking op één stadswijk Oosterwei. In het artikel over deze wijk wordt aandacht besteed aan de sociale problematiek van Oosterwei en aan de overlast door jongeren. Of dit ook in een algemeen artikel over de stad moet, vraag ik mij af. Een link naar Oosterwei (in het navigatiesjabloon) is wmb voldoende. Gouwenaar 2 jul 2009 17:38 (CEST)[reageren]
  • Weet je zeker dat er in die Latijnse oorkonde nove culture juxta Goldam staat? De woorden nove culture zijn namelijk Italiaans. In het Latijn zouden ze volgens mij novae culturae luiden, maar ik ben geen classicus. Marrakech 4 jul 2009 22:09 (CEST)[reageren]
De toevoeging is niet van mij, maar ik vond wel deze bron: In 1139 schenkt bisschop Andreas aan het kapittel van St. Salvator alle novale tienden langs de Gouwe: „generis omnis decimas nove culture juxta Goldam (bron: Kosters, Jans (1899) Het oude tiendrecht (proefschrift Universiteit Leiden) uitg. Mouton, 's-Gravenhage. Gouwenaar 6 jul 2009 13:52 (CEST)[reageren]
Dat ziet er betrouwbaar uit, dus het zal wel goed zijn. En er is bij mijn weten ook geen café voor classici waar we met deze vraag terecht kunnen. Marrakech 6 jul 2009 18:40 (CEST)[reageren]
Mogelijk heeft Afhaalchinees ook nog een bron beschikbaar, want hij voegde deze passage toe. Gouwenaar 6 jul 2009 19:57 (CEST)[reageren]
Ik haalde mijn info weer uit het artikel Golda. De "Duizend jaar Gouda"-Stadsgeschiedenis meldt geen expliciete bron, maar heeft het wel over een oorkonde uit 1139 waarin de Latijnse vorm wordt gebruikt. De oorspronkelijke bron (de oorkonde zelf) valt zeker niet meer te achterhalen? Afhaalchinees 8 jul 2009 19:28 (CEST)[reageren]
Duizend jaar Gouda vermeldt wel zeker twee bronnen t.w. A.C.F. Koch en J.G. Kruisheer (eds), Oorkondenboek van Holland en Zeeland tot 1299 4dln. ,s-Gravenhage-Assen/Maastricht 1970-1997 I nr. 119 en S. Muller Fzn, A.C. Bouman, K.Heeringa, F. Ketner, Oorkondenboek van het sticht Utrecht 5 dln. Utrecht 1920 - 's-Gravenhage 1959 I nr. 374. Maar om deze bronnen te kunnen noemen zal je ze eerst moeten raadplegen. Gouwenaar 8 jul 2009 23:02 (CEST)[reageren]
Zijn in te zien resp. te lenen bij KB en diverse UB's. Gouwenaar 9 jul 2009 21:51 (CEST)[reageren]
Excuseer me. Ik bedoelde niet de bron, maar de tekst. Met andere woorden: in de Stadsgeschiedenis wordt de tekst 'nove culture' niet genoemd. Afhaalchinees 9 jul 2009 23:20 (CEST)[reageren]