Wikipedia:Wikipedia en Kennisnet/Beatrixspecial

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Kennisnet Special en Wiki[bewerken | brontekst bewerken]

Goedemiddag,

Mijn naam is Jan-Bart de Vreede en ik ben binnen Kennisnet verantwoordelijk voor de Portals die wij aan het onderwijs aanbieden. Naar aanleiding van gesprekken met een aantal wikianen hebben wij een idee uitgewerkt wat ik nu hier graag bij jullie zou willen toetsen. Het gaat om een inhoudelijke samenwerking tussen de Stichting Kennisnet en Wikipedia/Wikinieuws.

Omdat ik een newbie ben in de wikiwereld (veel bekeken, weinig bijgedragen moet ik toegeven) kan ik hier een aantal beginnersfouten gemaakt hebben, vergeef me die en laat me vooral weten wat beter kan.


Voorstel samenwerking Wiki Nederland en Stichting Kennisnet[bewerken | brontekst bewerken]

Stichting Kennisnet is van plan om medio april een website te lanceren rondom het regeringsjubileum van Koningin Beatrix. Deze website, een zogenaamde Kennisnet Special, biedt achtergrondinformatie, lesmateriaal en actualiteiten. Kennisnet wil deze ‘langlopende’ Special graag koppelen aan een samenwerking met Wikipedia en WikiNieuws.

Onderwerp Special Op 30 april 2005 is het precies 25 jaar geleden dat Hare Majesteit de Koningin het Koningschap van het Koninkrijk der Nederlanden op zich nam. Vanaf eind april tot eind 2005 wordt er, verspreid over het Koninkrijk, een aantal activiteiten georganiseerd.

Voor meer informatie: www.25jaarkoninginbeatrix.nl

Voorstel samenwerking Wiki Nederland De content van onze gebruikers moet een hoofdrol spelen in de Special. Dit kan op de volgende manieren:

Wikinieuws inzetten om gebruikers nieuws te laten creëren.[bewerken | brontekst bewerken]

Kennisnet wil in haar Special graag veel ruimte bieden voor ‘open content’, dat wil zeggen: content van de gebruikers van Kennisnet. Gezien het hoge actualiteitsgehalte zouden we dit graag in samenwerking met Wikinieuws Nederland willen doen.

Dit zou betekenen dat er binnen Wikinieuws een rubriek aangemaakt moet worden met als titel ‘25 jaar Beatrix’ waarin we alle gebruikersinput kwijt kunnen.

Kennisnet zou binnen haar Special een ruimte (bijvoorbeeld een iframe) willen reserveren voor de meest recente toevoegingen in deze rubriek, met een doorlink naar de Wiki nieuwsserver.

Kennisnet redacteuren moeten deze rubriek kunnen ‘moderaten’, hierbij moet de nadruk liggen op het bestrijden van vandalisme.

Wikipedia uitbreiden met informatie over en rondom 25 jaar Beatrix.[bewerken | brontekst bewerken]

Dit gebeurt door:

a) Kennisnet-redacteuren

b) Kennisnet-gebruikers

Interessant als uitgangspunt zijn de drie doelstellingen van het Nationaal Comité dat de programmering van de viering van het regeringsjubileum voor zijn rekening neemt.

1. Het geven van inzicht in de wijze waarop de Koningin invulling geeft aan haar functie (als staatshoofd en deel van de regering; als hoofd van de natie).


Wikipedia biedt nog ruimte om antwoord te geven op de vraag: “wat zijn de taken van de Koningin als staatshoofd?”


2. Het vragen van aandacht voor de rijkdom van de samenleving, waarvan de Koningin de eenheid symboliseert: de traditionele kenmerken, de nieuwe mogelijkheden en bijzondere ontmoetingen.


Wikipedia biedt nog ruimte om in te spelen op de tradities van de monarchie, de multiculturele samenleving en bijzondere ontmoetingen van de Koningin.


3. Het bijdragen aan een hernieuwd bewustzijn en kennis van ons staatsbestel, zijn historische context, zijn bijzondere kenmerken en zijn Europese toekomst.


Wikipedia biedt nog ruimte om in te spelen op de invloed van Europa op de monarchie en de verschillen tussen monarchieën.


Gebruikers motiveren voor deelname


Kennisnet wil ter stimulering een aantal prijzen uitreiken voor verschillende typen bijdragen, zoals bijvoorbeeld:

1) Beste verslag en de beste foto van de bezoeken van de Koningin aan de 12 provincies

2) Beste relevante bijdrage in Wikipedia

3) Beste ‘open content’ provider (bijvoorbeeld te kiezen door Wiki Nederland en Kennisnet aan het einde van het project)


Graag zou ik willen voorstellen om over deze voorstellen een chatsessie te organiseren op maandag 28 februari om 20:30

Mij best maar waar? Ik stel voor om dat in #nl.wikipedia te doen op Freenode. irc://irc.freenode.net/nl.wikipedia Dan kunnen mensen die niet zo goed met IRC overweg kunnen ook komen via de http://javachat.wikipedia.be --Walter 23 feb 2005 22:59 (CET)[reageren]

Ik zal aanwezig zijn op de Chatsessie, 28/02/05 om 20:30 (UTC+1)[bewerken | brontekst bewerken]

Ik heb snel een soort portaal (verre van klaar uiteraard) in elkaar geflanst, als hulpmiddel bij de discussie, zie Gebruiker:Londenp/klad. Maar omdat het sterk op wikinews berust zou het goed zijn, als er ook een vertegenwoordiging van Wikinews erbij is. pjetter 25 feb 2005 07:39 (CET)[reageren]
  • Danielm
  • Ik zal er voor opblijven hier in Bangkok, <arrogant> wat zouden jullie zonder mij moeten </arrogant> Wae®thtm©2005 25 feb 2005 10:24 (CET)[reageren]
  • Dank je voor het opblijven Wearth :) En ook dank je voor het uitwerken van het voorbeeldje LondenP. Zoals het er nu uit ziet staat er al veel info in wikipedia over Beatrix en de Monarchie, we moeten maar eens kijken wat scholieren nog meer kunnen bijdragen!
  • ik zal er ook zijn. oscar 28 feb 2005 11:56 (CET)[reageren]

Chatsessie met kennisnet: dinsdag 22 maart 2005 - 20:30 UTC+1[bewerken | brontekst bewerken]

Het was 15 maart maar dat is nu 22 maart geworden In #nl.wikipedia te doen op Freenode. irc://irc.freenode.net/nl.wikipedia Mensen die niet zo goed met IRC overweg kunnen kunnen ook komen via de http://javachat.wikipedia.be

Ik zal aanwezig zijn op de Chatsessie, 22/03/05 om 20:30 (CET)[bewerken | brontekst bewerken]

  1. --Walter 9 mrt 2005 16:01 (CET)[reageren]
  2. Waerth Uitsplitsen mensen uitsplitsen! Geen twee onderwerpen op 1 lemma©2005 9 mrt 2005 16:03 (CET)[reageren]
  3. oscar 9 mrt 2005 17:01 (CET)[reageren]
  4. ...