Wikipedia:Wikiproject/Verzetskranten/Beginnetjes/Berichten van de GPD (Geallieerde Persdienst) (verzetsblad, Tilburg)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De pagina die je nu leest is geschreven in het kader van het Wikiproject Verzetskranten.

Hij bevindt zich NIET in de hoofdnaamruimte van Wikipedia.

Als je informatie over deze verzetskrant aan Wikipedia wilt toevoegen, doe dat dan NIET hier, maar direct in het corresponderende artikel in de hoofdnaamruimte.

Dat kunt je vinden door te kijken in


Berichten van de GPD (Geallieerde Persdienst)
Plaats(en) van uitgave Tilburg
Verschijningsfrequentie Dagelijks
Inhoud Nieuwsberichten
Reproductiemethode Getypt
Oplage Tussen de 30 en 40
Datum eerste uitgave 1 juni 1944
Datum laatste uitgave 1 november 1944
Taal Nederlands
Vervaardigers/redacteuren H.C.C. Want L.J. van den Gevel
Nr. in DOP van L.E. Winkel 54
Beschrijving in catalogus 376301546
Portaal  Portaalicoon   Media

Berichten van de GPD (Geallieerde Persdienst) was een verzetsblad uit de Tweede Wereldoorlog, dat vanaf 1 juni 1944 tot en met 1 november 1944 in Tilburg werd uitgegeven. Het blad verscheen dagelijks in een oplage tussen de 30 en 40 exemplaren. Het werd getypt en de inhoud bestond voornamelijk uit nieuwsberichten.

Betrokken personen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Dutch resistance newspapers from World War II van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

Ruwe tekst Winkel-lemma[bewerken | brontekst bewerken]

Hieronder staat de tekst over Berichten van de GPD (Geallieerde Persdienst) (verzetsblad, ) uit lemma nr. 54 van De Ondergrondse Pers. Met behulp van deze tekst (en andere bronnen) kunnen Wikipedianen het bestaande artikel verbeteren. De Ondergronds Pers is ook als full-text PDF beschikbaar op Wikimedia Commons, daar is onderstaande tekst dus ook terug te vinden.

L.J. van den Gevel was bedrijfsleider bij de wollenstoffenfabrieken van H. Eras en Zn. te Tilburg en uit dezen hoofde tevens leraar aan de TextielavondschooL ln de loop van 1943 moest Eras gedwongen stoppen wegens onvoldoende medewerking aan de produktie van Fliegergrau Tuch. Toen men daarop pressie op hem ging uitoefenen om bij een Arnhemse fabriek te gaan werken, nam Van den Gevel ontslag als leraar. Hij achtte het toen beter gedurende Sperr-tijd niet thuis te vertoeven en koos als nachtelijke verblijfplaats de Textielschool waarvan hij een sleutel in zijn bezit had, vermoedende dat daar wegens de gezindheid van de directeur wel nooit gecontroleerd zou worden. Op een speurtocht door het gebouw ontdekte Van den Gevel twee radio's. Tijdens een 'kabelwacht' kwam hij met zijn buurman H.C.C. Want op het idee, de nachtelijke uren nuttig te maken door met deze radio's nieuwsberichten te verzamelen. Want zorgde voor de vermenigvuldiging en verspreiding van de berichten. Bij de bevrijding van Tilburg werd de uitgave, die afwisselend ook PERSDIENST VAN DE GPD (nr. 675A) werd genoemd, beëindigd