Wikipedia:Wikiproject/Verzetskranten/Beginnetjes/De schildwacht; onafhankelijk Nederlandsch weekblad (verzetsblad, Amsterdam)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Hieronder zie je een beginnetje (opzetje, stub) van een Wikipedia-artikel over een Nederlandse verzetskrant uit de Tweede Wereldoorlog.

Dit beginnetje is aangemaakt in het kader van het Wikiproject Verzetskranten.

De informatie in het beginnetje is rechtstreeks overgenomen uit het boek De ondergrondse pers 1940-1945 van Lydia Winkel, in zijn geheel als PDF te vinden op Wikimedia Commons.

Onderstaand beginnetje is nog niet rijp voor de hoofdnaamruimte van Wikipedia, je kunt helpen om het te controleren of aan te vullen tot een volwaardig artikel.

In de handleiding voor deelnemers aan het Wikiproject Verzetskranten lees je hoe dit werkt.

Andere beginnetjes van verzetskrantenartikelen vind je in Wikipedia:Wikiproject/Verzetskranten/Beginnetjes


De schildwacht; onafhankelijk Nederlandsch weekblad
Plaats(en) van uitgave Amsterdam
Verschijningsfrequentie Wekelijks
Inhoud Binnenlandse berichten en Opinie-artikelen
Reproductiemethode Gestencild
Oplage Tussen de 250 en 5000
Datum eerste uitgave 1 augustus 1944
Datum laatste uitgave 1 mei 1945
Taal Nederlands
Vervaardigers/redacteuren [dra[M.G. Schenk]] J.B.Th. Spaan
Gerelateerde kranten Zuiveringszout
Nr. in DOP van L.E. Winkel 729
Beschrijving in catalogus 376310480
Portaal  Portaalicoon   Media

De Schildwacht; onafhankelijk Nederlandsch weekblad was een verzetsblad uit de Tweede Wereldoorlog, dat vanaf 1 augustus 1944 tot en met 1 mei 1945 in Amsterdam werd uitgegeven. Het blad verscheen wekelijks in een oplage tussen de 250 en 5000 exemplaren. Het werd gestencild en de inhoud bestond voornamelijk uit binnenlandse berichten en opinie-artikelen.

In 1942, na de eerste grote razzia's op Joden, gingen de journalisten dra. M.G. Schenk en J.B.Th. Spaan over tot de uitgave van [ZUIVERINGSZOUT], dat zeer onregelmatig verscheen. In de zomer van 1944 werd ZUIVERINGSZOUT herdoopt in DE SCHILDWACHT en verscheen vervolgens wekelijks. In de hoofdartikelen (grotendeels van de hand van Spaan) werd op scherpe wijze gereageerd op de belangrijkste gebeurtenissen en toestanden in Nederland. Deze artikelen zijn in april 1945 in brochurevorm (illegaal) verschenen onder de titel IN DE LAATSTE RONDE. In mei 1944 gaven de redacteuren de redevoeringen welke H.M. de koningin voor Radio Oranje had uitgesproken uit onder de titel DE KONINGIN SPRAK. Na de bevrijding werd het blad voortgezet.

Betrokken personen[bewerken | brontekst bewerken]

J.B.Th Spaan((1900-1969), was o.m. redacteur van de Telegraaf en werkte met dra M.G.(Lenie) Schenk samen vanaf 1936 met het weekblad Hervormd Nederland, dat tot 1944 is verschenen. Lenie Schenk is geboren te Rotterdam 16-06-1907 en gestorven te Amsterdam 8-8-1991. [1]

Gerelateerde kranten[bewerken | brontekst bewerken]

|- style="background-color:#ffb84d" Categorie:Illegale pers in de Tweede Wereldoorlog