Wikipedia:Wikiproject/Verzetskranten/Beginnetjes/Elva (verzetsblad, Haarlem)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Hieronder zie je een beginnetje (opzetje, stub) van een Wikipedia-artikel over een Nederlandse verzetskrant uit de Tweede Wereldoorlog.

Dit beginnetje is aangemaakt in het kader van het Wikiproject Verzetskranten.

De informatie in het beginnetje is rechtstreeks overgenomen uit het boek De ondergrondse pers 1940-1945 van Lydia Winkel, in zijn geheel als PDF te vinden op Wikimedia Commons.

Onderstaand beginnetje is nog niet rijp voor de hoofdnaamruimte van Wikipedia, je kunt helpen om het te controleren of aan te vullen tot een volwaardig artikel.

In de handleiding voor deelnemers aan het Wikiproject Verzetskranten lees je hoe dit werkt.

Andere beginnetjes van verzetskrantenartikelen vind je in Wikipedia:Wikiproject/Verzetskranten/Beginnetjes


Elva
Plaats(en) van uitgave Haarlem
Inhoud Nieuwsberichten en Opinie-artikelen
Reproductiemethode Gestencild
Oplage Tussen de 150 en 150
Datum eerste uitgave 1 december 1944
Datum laatste uitgave 1 maart 1945
Taal Nederlands
Vervaardigers/redacteuren B. Korsten L. Brinkmann M.H. Grégoire
Gerelateerde kranten De patriot De vonk Pravda
Nr. in DOP van L.E. Winkel 163
Beschrijving in catalogus 376308826
Portaal  Portaalicoon   Media

Elva was een verzetsblad uit de Tweede Wereldoorlog, dat vanaf 1 december 1944 tot en met 1 maart 1945 in Haarlem werd uitgegeven. Het blad verscheen in een oplage van 150 exemplaren. Het werd gestencild en de inhoud bestond voornamelijk uit nieuwsberichten en opinie-artikelen.

Betrokken personen[bewerken | brontekst bewerken]

Gerelateerde kranten[bewerken | brontekst bewerken]

Categorie:Illegale pers in de Tweede Wereldoorlog

Ruwe tekst Winkel-lemma[bewerken | brontekst bewerken]

Hieronder staat de tekst over Elva uit lemma nr. 163 van De Ondergrondse Pers. Met behulp van deze tekst (en andere bronnen) kunnen Wikipedianen het bestaande artikel verbeteren. De Ondergronds Pers is ook als full-text PDF beschikbaar op Wikimedia Commons, daar is onderstaande tekst dus ook terug te vinden.

In het voorjaar van 1944 bereikte M.H. Grégoire (zie nr. 939) het verzoek contact op te nemen met Eugenie Artemidze en Nicolai Mikiasjwili, beiden behorend tot een groep Georgiërs in Duitse krijgsdienst, die waren gelegerd in Zandvoort. De eerste bijeenkomst vond plaats in een van de kwartieren van de groep DE PATRIOT (zie nr. 671). Op deze eerste samenkomst waren aanwezig: de twee Georgiërs, Cor van Lemmeren, B. Korsten en L. Brinkmann van DE PATRIOT en Grégoire als vertegenwoordiger van de WAARHEID-groep. Nadat gebleken was dat deze Georgiërs alleen met communisten wilden samenwerken, werd een nieuwe samenkomst vastgesteld, die een week later op dezelfde plaats gehouden werd, doch alwaar nu alleen aanwezig waren vertegenwoordigers van de WAARHEID-groep, Annie Averink en Piet Vooren, en voornoemde Georgiërs. Op deze bijeenkomst bleek dat Artemidze de politieke leider van de groep militairen was. Nadien werd het contact regelmatig onderhouden en op de latere bijeenkomsten verschenen verschillende officieren der Georgiërs, o.m. de later op Texel gesneuvelde commandant Loladze en zijn opvolger Congladze. Uit dit contact zijn uitgaven voortgekomen in de Russische en Georgische taal, resp. getiteld PRAVDA (Waarheid, zie nr. 686) en ELVA (Bliksem). De teksten voor deze uitgaven werden gezamenlijk vastgesteld door de politieke leiding van de Georgiërs en vertegenwoordigers van de WAARHEID-groep. Gestencild zijn de verschenen nummers door M.H. Grégoire, die ook alle verdere technische werkzaamheden verzorgde. Een van de aanwezige ELVA-nummers bevatte o.a. een oproep om contact te zoeken met de geallieerde troepen, welke waarschijnlijk in Zandvoort zouden landen. De oplage werd wegens het gevaar opzettelijk laag gehouden. In de nacht van 6 april l945 om 1 uur, begonnen dezelfde Georgiërs op Texel de openlijke strijd tegen de Duitsers.