Wikipedia:Wikiproject/Verzetskranten/Beginnetjes/Margriet (verzetsblad, Elburg)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De pagina die je nu leest is geschreven in het kader van het Wikiproject Verzetskranten.

Hij bevindt zich NIET in de hoofdnaamruimte van Wikipedia.

Als je informatie over deze verzetskrant aan Wikipedia wilt toevoegen, doe dat dan NIET hier, maar direct in het corresponderende artikel in de hoofdnaamruimte.

Dat kunt je vinden door te kijken in


Margriet
Plaats(en) van uitgave Elburg
Verschijningsfrequentie Onregelmatig
Inhoud Poezie
Oplage Tussen de 12 en 30
Datum eerste uitgave 1 december 1943
Taal Nederlands
Vervaardigers/redacteuren P. Vercouteren F. Broekhuizen W. de Gruist
Gerelateerde kranten Strijdend Nederland
Nr. in DOP van L.E. Winkel 406
Portaal  Portaalicoon   Media

Margriet was een verzetsblad uit de Tweede Wereldoorlog, dat vanaf 1 december 1943 in Elburg werd uitgegeven. Het blad verscheen onregelmatig in een oplage tussen de 12 en 30 exemplaren. Het werd met de hand geschreven, later getypt en de inhoud bestond voornamelijk uit poezie.

Betrokken personen[bewerken | brontekst bewerken]

Gerelateerde kranten[bewerken | brontekst bewerken]

Categorie:Illegale pers in de Tweede Wereldoorlog

Ruwe tekst Winkel-lemma[bewerken | brontekst bewerken]

Hieronder staat de tekst over Margriet (verzetsblad, Elburg) uit lemma nr. 406 van De Ondergrondse Pers. Met behulp van deze tekst (en andere bronnen) kunnen Wikipedianen het bestaande artikel verbeteren. De Ondergronds Pers is ook als full-text PDF beschikbaar op Wikimedia Commons, daar is onderstaande tekst dus ook terug te vinden.

Door twee jongens van ongeveer 16 jaar, W. de Gruist en F. Broekhuizen, werden de radioberichten, wanneer er belangrijk nieuws was, hier en daar aangeplakt onder de titel MARGRIET. Door het publiek werden ze DE RODE PIMPERNEL genoemd, naar de ondertekening en waarschijnlijk ook wegens de rode inkt waar ze mee werden geschreven en de rode margriet welke in de kop getekend was. Verder bevatten ze opwekkingen tot verzet. Later typte P. Vercouteren , de distributieleider van de LO, de bulletins. Tenslotte werd de uitgave door het verspreiden van STRIJDEND NEDERLAND (zie nr. 787) overbodig.