Wikipedia:Wikiproject/Verzetskranten/Beginnetjes/Moed en vertrouwen (verzetsblad, Maasbree)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De pagina die je nu leest is geschreven in het kader van het Wikiproject Verzetskranten.

Hij bevindt zich NIET in de hoofdnaamruimte van Wikipedia.

Als je informatie over deze verzetskrant aan Wikipedia wilt toevoegen, doe dat dan NIET hier, maar direct in het corresponderende artikel in de hoofdnaamruimte.

Dat kunt je vinden door te kijken in


Moed en vertrouwen
Plaats(en) van uitgave Maasbree
Verschijningsfrequentie Aanvankelijk wekelijks, maar vanaf december 1943 onregelmatig
Inhoud Opinie-artikelen
Reproductiemethode Gehectografeerd tot eind 1943, gestancild van januari 1944 tot 15 augutus 1944, daarna gedrukt
Oplage Tussen de 80 en 2000
Datum eerste uitgave 1 augustus 1943
Datum laatste uitgave 4 september 1944
Taal Nederlands
Vervaardigers/redacteuren M. Lensen H. Schouten A. Jacobs
Nr. in DOP van L.E. Winkel 430
Beschrijving in catalogus 376298944
Portaal  Portaalicoon   Media

Moed en vertrouwen was een verzetsblad uit de Tweede Wereldoorlog, dat vanaf 1 augustus 1943 tot en met 4 september 1944 in Maasbree werd uitgegeven. Het blad verscheen aanvankelijk wekelijks, maar vanaf december 1943 onregelmatig in een oplage tussen de 80 en 2000 exemplaren. Het werd gehectografeerd tot eind 1943, gestancild van januari 1944 tot 15 augutus 1944, daarna gedrukt en de inhoud bestond voornamelijk uit opinie-artikelen.

Betrokken personen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Dutch resistance newspapers from World War II van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

Ruwe tekst Winkel-lemma[bewerken | brontekst bewerken]

Hieronder staat de tekst over Moed en vertrouwen (verzetsblad, ) uit lemma nr. 430 van De Ondergrondse Pers. Met behulp van deze tekst (en andere bronnen) kunnen Wikipedianen het bestaande artikel verbeteren. De Ondergronds Pers is ook als full-text PDF beschikbaar op Wikimedia Commons, daar is onderstaande tekst dus ook terug te vinden.

H. Schouten, een ondergedoken officier uit Voorburg, en de eveneens in Maasbree ondergedoken dr. M. Lensen uit Venlo, gingen na een bijeenkomst van onderduikers in een kippenhok, waarbij gebleken was dat er grote behoefte aan nieuwsberichten bestond, over tot de uitgave van een blad. De voornaamste medewerkster was mej. A. Jacobs; de boerderij van haar vader was het centrum van alle activiteit welke aan het vervaardigen van MOED EN VERTROUWEN was verbonden. Na de bevrijding van Maasbree - dat tot de eerste bevrijde plaatsen in Nederland behoorde - werd de uitgave als neutraal democratisch weekblad voortgezet.