Wikipedia:Wikiproject/Verzetskranten/Beginnetjes/Recht door zee (verzetsblad, Alkmaar)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De pagina die je nu leest is geschreven in het kader van het Wikiproject Verzetskranten.

Hij bevindt zich NIET in de hoofdnaamruimte van Wikipedia.

Als je informatie over deze verzetskrant aan Wikipedia wilt toevoegen, doe dat dan NIET hier, maar direct in het corresponderende artikel in de hoofdnaamruimte.

Dat kunt je vinden door te kijken in


Recht door zee
Plaats(en) van uitgave Alkmaar
Verschijningsfrequentie Dagelijks
Inhoud Nieuwsberichten
Reproductiemethode Aanvankelijk getypt, later gestencild
Oplage Tussen de 10 en 1500
Datum laatste uitgave 14 november 1944
Taal Nederlands
Vervaardigers/redacteuren B.J. Oortmeijer B. Speet [[ Dirk Hendricus Lodewijk Jupijn[|D. Jupijn]]
Nr. in DOP van L.E. Winkel 710
Beschrijving in catalogus 376306092
Portaal  Portaalicoon   Media

Recht door zee was een verzetsblad uit de Tweede Wereldoorlog, dat tot en met 14 november 1944 in Alkmaar werd uitgegeven. Het blad verscheen dagelijks in een oplage tussen de 10 en 1500 exemplaren. Het werd aanvankelijk getypt, later gestencild en de inhoud bestond voornamelijk uit nieuwsberichten.

Betrokken personen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Dutch resistance newspapers from World War II van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

Ruwe tekst Winkel-lemma[bewerken | brontekst bewerken]

Hieronder staat de tekst over Recht door zee (verzetsblad, ) uit lemma nr. 710 van De Ondergrondse Pers. Met behulp van deze tekst (en andere bronnen) kunnen Wikipedianen het bestaande artikel verbeteren. De Ondergronds Pers is ook als full-text PDF beschikbaar op Wikimedia Commons, daar is onderstaande tekst dus ook terug te vinden.

Aanvankelijk verspreidde B.J. Oortmeijer nieuwsberichten zonder titel in een kleine oplage. Na enige tijd kwam hij in contact met B. Speet en D. Jupijn, twee journalisten, die hetzelfde deden. Zij besloten gezamenlijk een blad op groter schaal te gaan uitgeven. Op 15 november 1944 werd Speet door verraad gearresteerd; een week later Jupijn eveneens. Dit betekende het einde van het blad. Beiden werden op 17 december 1944 als represaille voor een tot zinken gebracht schip gefusilleerd te Wormerveer.