Wikipedia:Wikiproject/Verzetskranten/Beginnetjes/Uit de woestijn (verzetsblad, Amsterdam-Den Haag-Groningen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Hieronder zie je een beginnetje (opzetje, stub) van een Wikipedia-artikel over een Nederlandse verzetskrant uit de Tweede Wereldoorlog.

Dit beginnetje is aangemaakt in het kader van het Wikiproject Verzetskranten.

De informatie in het beginnetje is rechtstreeks overgenomen uit het boek De ondergrondse pers 1940-1945 van Lydia Winkel, in zijn geheel als PDF te vinden op Wikimedia Commons.

Onderstaand beginnetje is nog niet rijp voor de hoofdnaamruimte van Wikipedia, je kunt helpen om het te controleren of aan te vullen tot een volwaardig artikel.

In de handleiding voor deelnemers aan het Wikiproject Verzetskranten lees je hoe dit werkt.

Andere beginnetjes van verzetskrantenartikelen vind je in Wikipedia:Wikiproject/Verzetskranten/Beginnetjes


Uit de woestijn
Plaats(en) van uitgave Amsterdam, 's-gravenhage en Groningen
Verschijningsfrequentie 2 maal per maand
Inhoud Opinie-artikelen
Reproductiemethode Gestencild
Oplage Tussen de 500 en 7000
Datum eerste uitgave 1 augustus 1940
Datum laatste uitgave 1 maart 1941
Taal Nederlands
Vervaardigers/redacteuren J. Mol P. Noteboom dhr. Revallier L.H. Ruitenberg G.H. de Zeeuw W. Dam W.A.H. de Jonge
Gerelateerde kranten Overdenkingen van een woestijnbewoner Brief uit de woestijn Vrijheid en recht
Nr. in DOP van L.E. Winkel 891
Beschrijving in catalogus 376307234
Portaal  Portaalicoon   Media

Uit de woestijn was een verzetsblad uit de Tweede Wereldoorlog, dat vanaf 1 augustus 1940 tot en met 1 maart 1941 in Amsterdam, 's-Gravenhage en Groningen werd uitgegeven. Het blad verscheen 2 maal per maand in een oplage tussen de 500 en 7000 exemplaren. Het werd gestencild en de inhoud bestond voornamelijk uit opinie-artikelen.

Betrokken personen[bewerken | brontekst bewerken]

Gerelateerde kranten[bewerken | brontekst bewerken]

Categorie:Illegale pers in de Tweede Wereldoorlog

Ruwe tekst Winkel-lemma[bewerken | brontekst bewerken]

Hieronder staat de tekst over Uit de woestijn uit lemma nr. 891 van De Ondergrondse Pers. Met behulp van deze tekst (en andere bronnen) kunnen Wikipedianen het bestaande artikel verbeteren. De Ondergronds Pers is ook als full-text PDF beschikbaar op Wikimedia Commons, daar is onderstaande tekst dus ook terug te vinden.

Vóór Nederland door Duitsland bezet werd, hield jhr. W.A.H. de Jonge te Amsterdam, lid van de Sociaal-Democratische Studenten Club, besprekingen met vrienden, teneinde een plan de campagne op te maken voor het geval dat Nederland in de oorlog betrokken zou worden. Na de capitulatie kwamen G. de Zeeuw en J. Mol, beiden student te Leiden, P. Noteboom, student te Groningen en jhr. de Jonge samen. Men voelde toen reeds dat het noodzakelijk zou worden door middel van een krant leiding te geven. Toen de Arbeiderspers door de Duitsers bezet werd, besloot men de strijd te binden. Eerst werd een artikel van ds. L.H. Ruitenberg 'De geliquideerde paardentram' herstencild; daarna een pamflet 'De Waarheid over de Arbeiderspers'en een vlammende aanklacht tegen A. de Vries en A. Pleysier van de VARA, die propageerden aan te blijven. J.J. Vorrink had tegenover Pleysier kritiek geuit op de rede die De Vries 24 juli had gehouden. In de overtuiging dat hijzelf en Pleysier te bekend waren om illegaal werk te kunnen doen meende hij dat 'wij misschien voor jaren de woestijn in moeten', een uitdrukking die De Vries in zijn op 12 augustus gehouden rede in negatieve zin overnam. Aan Vorrink's beeldspraak is de titel van het blad te danken, dat in oktober 1940 voor de eerste maal het licht zag. De Zeeuw schreef voornamelijk de artikelen. J. Mol stencilde in Deventer, W. Dam in Amsterdam; Revallier, een Delfts student, te Den Haag; Noteboom in Groningen. Ook te Utrecht en Haarlem werd de kopij gestencild. Op 16 maart 1941 werd De Jonge door de Sipo-rechercheurs Wiebenga en Viëtor gearresteerd; een dag later De Zeeuw. Het blad is onder dezelfde titel nog tot juli verschenen, het is echter niet bekend wie hier de hand in gehad heeft (hebben) (zie ook: VRIJHEID EN RECHT, nr. 1063). Ook zijn verschenen BRIEF UIT DE WOESTIJN en OVERDENKINGEN VAN EEN WOESTIJNBEWONER, waaruit dezelfde geest sprak (zie de nrs. 82 en 629). De bedoeling van UIT DE WOESTIJN was ten eerste: te verhinderen dat men kritiekloos de gelijkgeschakelde pers zou lezen; ten tweede: het geestelijke verzet te versterken, maar remmend te werken op onverantwoordelijk actief verzet; ten derde: het Nederlandse volk aan te sporen over partij-tegenstellingen heen te stappen. Verder werd scherpe kritiek uitgeoefend op de Nederlandsche Unie. Gerrit de Zeeuw is op 18 april 1943 in het concentratiekamp Neuengamme overleden.