Adelphocoris seticornis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Adelphocoris seticornis
Adelphocoris seticornis
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Hemiptera (Halfvleugeligen)
Onderorde:Heteroptera (Wantsen)
Familie:Miridae (Blindwantsen)
Geslacht:Adelphocoris
Reuter, 1896
Soort
Adelphocoris seticornis
Fabricius, 1775
nimf
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Adelphocoris seticornis op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

Geelzoomsierblindwants (Adelphocoris seticornis) is een wants uit de familie van de blindwantsen (Miridae). De soort werd het eerst wetenschappelijk beschreven door Johann Christian Fabricius in 1775.

Uiterlijk[bewerken | brontekst bewerken]

De 7 tot 8 mm lange wants is altijd langvleugelig en voor het grootste deel zwart van kleur met gelige haartjes. De antennes zijn ook zwart met uitzondering van de laatste twee segmenten die roodbruin van kleur zijn. De voorvleugels hebben aan het begin aan de zijkant een lichte, soms gele zoom, vandaar de Nederlandse naam. Het uiteinde van de ondoorzichtige vleugelpunt (cuneus) is ook geel en soms rood of oranje van kleur, het doorzichtige deel van de vleugels is donker. De pootjes zijn roodbruin, vaak met zwarte dijen en altijd met zwarte stekels op de schenen van de achterpoot.

Leefwijze[bewerken | brontekst bewerken]

De soort kent één generatie per jaar en overwintert als eitje. De nimfen komen tevoorschijn in mei en de volwassen dieren kunnen van eind mei tot laat in september worden waargenomen op planten uit de vlinderbloemenfamilie. Vaak zitten ze op klaver (Trifolium) soorten, rupsklaver (Medicago), gewone rolklaver (Lotus corniculatus) en wondklaver (Anthyllis vulneraria) maar ook op stalkruid (Ononis) en bijvoorbeeld vogelwikke (Vicia cracca).

Leefgebied[bewerken | brontekst bewerken]

De wants komt voor op vochtige plekken in het Palearctisch gebied en is in Nederland vrij algemeen maar komt minder vaak voor in het rivierengebied, zuidwest nederland en Limburg.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

  • Kaarten met waarnemingen: