Gebruiker:Caribiana/Kladblok/Vuurtoren Boca Spelonk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Vuurtoren van Boca Spelonk
Vuurtoren en wachtershuis bij Boca Spelonk (1964)
Plaats Kralendijk
Status in gebruik
Opening 1910
Eigenaar OLB
Monument ja, sinds 2012
Lichtenlijst NEA 001
BA J6414
NGA 110-16064
Bouwwerk
Vorm Rond
Kleur Wit
Bouwmateriaal Steen
Uitrusting
Lichtpatroon Fl (2) 15s
Lichthoogte 20 m boven zeeniveau
Nominale dracht 15 zeemijl
Bemand nee
Portaal  Portaalicoon   Maritiem

De vuurtoren van Boca Spelonk is een vuurtoren op Bonaire in Caribisch Nederland.De vuurtoren werd in 1910 in gebruik genomen en bevindt zich op een landtong in het oostelijk puntje van Bonaire, 12 km ten noordoosten van de hoofdstad Kralendijk.

, gelegen ten noordwesten van de hoofdstad Kralendijk. De vuurtoren wordt beheerd door de Bonaire Port Authority in Kralendijk.

Ontstaan[bewerken | brontekst bewerken]

De vuurtoren werd in 1910 in gebruik genomen en bevindt zich op een landtong in het oostelijke puntje van Bonaire, 12 km ten noordoosten van de hoofdstad Kralendijk. Na drie scheepsrampen in 1906 aan de noordoostkust werd het noodzakelijk daar aan lichtopstand te plaatsen.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Deze vuurtoren is een cilindervormige gemetselde toren met een 21 m hoge galerij en moderne aluminium lantaarn, dicht bij een vervallen oud conciërgewoning. De vuurtoren is helemaal wit. Het zendt, op een brandpuntshoogte van 30 m, een korte witte gloed van 0,3 seconden per 5 seconden uit. Het bereik is 15 zeemijlen (ongeveer 28 km). Deze vuurtoren is een cilindrische gemetselde toren, met een 21 m hoge moderne aluminium galerij en lantaarn , dicht bij een oude vervallen conciërgewoning. De vuurtoren is helemaal wit. Hij zendt bij een brandpuntshoogte van 30 m een korte witte flits van 0,3 seconden per periode van 5 seconden uit. Het bereik is 15 zeemijl (ongeveer 28 km).

21e eeuw[bewerken | brontekst bewerken]

Bonaire is eigenaar van de gebouwen en constructies van de Willemstoren, Rijkswaterstaat is verantwoordelijk voor het beheer, onderhoud en brandend houden van het licht en het elektrotechnisch onderhoud is uitbesteed aan Radio Holland.[1] De Willemstoren kreeg nog een grote opknapbeurt in 2011-2012. De renovatie werd uitgevoerd door Rijkswaterstaat en was onderdeel van het omvangrijke project 'Renovatie Vuurtorens Bonaire'. De werkzaamheden begonnen in oktober 2011 en werden opgeleverd in augustus 2012. Gedurende deze periode bleven de lichten operationeel, zodat de scheepvaart geen hinder ondervond.[1] Tijdens de werken was de toren vrij toegankelijk voor het publiek.[2]

In 2012 kreeg de Willemstoren (samen met een aantal andere vuurtorens op Bonaire) de status van monument.[3]


Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

[[Categorie:Beschermd monument]] [[Categorie:Bonaire]]

Identificator: ARLHS: NEA-001 - Admiraliteit: J6414 - NGA: 110-16064.

Kenmerkend voor het maritieme licht Frequentie: 5 seconden (W)

Licht: 0,3 seconden Donker: 4,7 seconden

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Vuurtoren Boca Spelonk van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

 ??

[[Categorie:Vuurtoren in Bonaire|Boca Spelonk]] [[Categorie:Beschermd monument in Bonaire]]

De vuurtoren van Boca Spelonk is een vuurtoren op fr.wiki: De Boca Spelonk- vuurtoren is een actieve vuurtoren gelegen ten noordwesten van de stad Kralendijk ( Bonaire ), Caribisch Nederland. De vuurtoren wordt beheerd door de Bonaire Port Authority in Kralendijk.

Ontstaan[bewerken | brontekst bewerken]

Boca Spelonk ligt op het oostelijke puntje van Bonaire, 12 km ten noordwesten van Kralendijk. De vuurtoren, die in 1910 in gebruik werd genomen, staat op een landtong op het oostelijke puntje van het eiland. Boca Spelonk ligt in het oostelijke puntje van Bonaire, 12 km ten noordwesten van Kralendijk . De vuurtoren, die in 1910 in gebruik werd genomen, bevindt zich op een voorgebergte in het oostelijke puntje van het eiland.


Rijkswaterstaat is vanaf die datum verantwoordelijk voor het onderhoud van de vuurtorens en startte in oktober 2011 met het onderhoud aan vijf vuurtorens op Bonaire: de Willemstoren, de Seru Bentana, de Boca Spelonk, de Wecua en Klein Bonaire. Bij de Boca Spelonk zijn onder andere traptreden, leuningen, ramen en een deur vervangen. Ook is de vuurtoren waterdicht gemaakt en geheel geschilderd.[1] De vuurtoren Boca Spelonk werd operationeel in 1910. Het is een 21 meter hoge ronde toren met een lichthoogte van 30 meter. Om de vijf seconden geeft hij een witte flits. De vuurtoren is te vinden aan de oostelijke punt van het eiland. Je hebt een 4WD of goede wandelbenen nodig om er te komen. Coördinaten: 12° 12’ 44.2” N - 68° 11’ 47.5” W

Vuurtorens[bewerken | brontekst bewerken]

Artikel: Enkele vuurtorens op de Benedenwinden[2]

De dienstposterijen Nederlandse Antillen geeft op 19 juni een serie van drie postzegels uit metafbeeldingen van vuurtorens: die op Klein Curacao, de Willemstoren op Bonaire en de toren op Westpunt. De waarden bedragen 30, 70 en 115 cent. Ontwerper van deze kleurige zegels is Rafael Ravelo. Voor de vuurtoren op Klein Curacao werd in 1849 de eerste steen gelegd. De toren werd Prins Hendriktoren genoemd naar de prins die in 1835 Curacao bezocht. De orkaan van 1877 verwoestte de toren volkomen. Gouverneur Kip liet vervolgens midden op het eiland een nieuwe toren bouwen. Verschillende scheepsrampen leidden tot de bouw van de Willemstoren (Vuurtoren Punt Lac) op Bonaire. Het licht van deze toren aan het zuidpuint van Bonaire werd op 24 augustus 1838, de verjaardag van Koning Willem 1, voor het eerst ontstoken. De vuurtoren van Westpunt verschilt van de andere twee omdat het lichtbaken geen hoge opstand heeft. De energievoorziening geschiedt middels zonnepanelen. Het licht is zichtbaar tot op 12 zeemijl.[3]


|KRALENDIJK -- Boneiru tin su sitionan ku ta bale la pena pa bishitá un dia. E torno (faro) di Spelonk ta unlugá asina. E torno i e kas na unda wardadónan tabata permanesé durante e diananku nan mester a hasi warda tin algu misterioso, kisas asta místiko, ku nan. No tapòrnada ku Kees Brusse a yega di dediká un entrega di e seri di programa 'Mysterieus Eiland' na Spelonk.[4] E promé faro na Boneirutabata Willemstoren situá na e punta sùitost di Boneiru. Na 1837/1838 a traha Willemstoren. Komo ku barkunan tabata sigui pega riba kosta pariba di Boneiru a disidí di traha un otro faro na e punta nortwèst di Boneiru. Asina kapitalnan ku ta aproksimá kosta pariba di Boneiru ku nan barku sa ku nan mester a sòru pa no nabegá entre e lusnan DI Willemstoren i e torno di Spelonk. Na 1906 gezaghebber di Boneiru Arend van den Brandhof a realisá un bishita na Boka Spelonk pa skohe un sitio apropiá pa lanta un faro. Ún aña despues el a bishitá e sitio aki huntu ku gobernador J.O. de Jong van Beek en Donk, kende a duna su aprobashon pa e trabounan pa konstruí e torno i un kas pa wardadó di torno por kuminsá. Na yanüari 1909 a inspektá e faro i el a drenta operashon. E kas di wardadó di torno ta esun mas grandi ku tur e otronan riba e isla. E kasnan di torno na Malmok, Seru Bentana i Willemstoren ta nada kompará ku e kas di torno na Spelonk. Su struktura tambe ta otro. E ta haltu trahá, evitando asina ku den mal tempu olanan haltu lo por alkansá e personal enkargá ku sendementu di lus di e torno, pues e wardadónan di torno.

  1. Vuurtoren van de week. Rodi.nl (11 mei 2018). Geraadpleegd op 27 november 2020.
  2. Bakker, Michiel, Enkele vuurtorens op de Benedenwinden. Heemschut (oktober 2001). Geraadpleegd op december 2020.
  3. "Postzegels: vuurtorenserie", Amigoe, 4 juni 1991. Geraadpleegd op november 2020.
  4. https://extraboneiru.com/wp-content/uploads/2018/07/extra-2018-7-24.compressed.pdf%7CTorno di Spelonk ta digno di un bishita|extra bonaire|23 yuli 2018