Gebruiker:EvilFreD/Conventies/Media

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Mededeling Deze pagina is een kladversie van een voorstelrichtlijn. Hoewel gesitueerd in de persoonlijke naamruimte van EvilFreD, is het iedere andere gebruiker toegestaan om de pagina uit te breiden en/of te verbeteren.
Overzicht beheerpagina's
Pagina's met betrekking tot Wikipedia-richtlijnen en beleidsvoorstellen

Zie ook Artikelen bewerken
Zie ook Regels en richtlijnen

WP:C/M

"Un bon croquis vaut mieux qu'un long discours", beelden zeggen meer dan woorden. Gevleugelde woorden en tweehonderd jaar na dato niets aan zeggingskracht ingeboet. De geschreven tekst in Wikipedia wordt dan ook ruimschoots vergezeld van foto's, tekeningen, films en ander beeldmateriaal. Ook voor het gebruik van media in artikelen geldt in hoge mate VJVEGJG. Net als voor geschreven tekst zijn er echter voor media ook enkele richtlijnen en afspraken waar artikelen in principe aan zouden moeten voldoen (of op den duur aan zouden moeten voldoen). Ook hier zijn de richtlijnen geen wetten van Meden en Perzen, maatwerk blijft altijd tot de mogelijkheden behoren als de situatie daarom vraagt.

Functionaliteit[bewerken | brontekst bewerken]

Beeldmateriaal is mooi en werkt verhelderend, maar deze functie verliest het snel als er overmatig gebruikgemaakt wordt van foto's en films. Een artikel wordt te druk en het geschreven woord wordt naar de achtergrond gedrukt. Media dient evenwichtig in een artikel aanwezig te zijn en in functie staan van het doel, te weten het besproken fenomeen helder en duidelijk beschrijven.

Toevoegen[bewerken | brontekst bewerken]

Voor hulp bij het toevoegen van media, zie:

Indeling[bewerken | brontekst bewerken]

Standaardopmaak[bewerken | brontekst bewerken]

Schematisch overzicht van de
volgorde van onderdelen in een artikel, met voorbeeldsituatie met meerdere afbeeldingen
  Inleiding
  Afb. 1
 
  
  Hoofdtekst
  Afb. 2
 
  
 
  Afb. 3
 
  
  Zie ook
  Externe links
  Bronvermelding - Voetnoten - Referenties
  Opvolgingssjabloon
  Navigatiesjabloon
  Sjablonen voor links naar andere Wikimedia-projecten
  Categorieën
Schematisch overzicht van de
volgorde van onderdelen in een artikel, met voorbeeldsituatie afbeelding bij sectie
  Inleiding
 
  Hoofdtekst
  Afb. 1
 
  
 
 
  Zie ook
  Externe links
  Bronvermelding - Voetnoten - Referenties
  Opvolgingssjabloon
  Navigatiesjabloon
  Sjablonen voor links naar andere Wikimedia-projecten
  Categorieën

Als een foto de enige foto in een artikel is (en wanneer het artikel geen infobox bevat), komt deze in de regel in de rechter bovenhoek. Meerdere foto's komen onder elkaar, rechts van de geschreven tekst. Wanneer een foto bij een bepaalde sectie hoort of daar beter tot zijn recht komt, kan deze daar gepositioneerd worden. Over het algemeen is het aangeraden om foto's rechts uit te lijnen, alhoewel het in sommige situaties wenselijk kan zijn om foto's links te positioneren.

De meest prominente positie (de rechter bovenhoek) is in principe gereserveerd voor een foto die helder en duidelijk het onderwerp beschrijft, ook in situaties waarin er geen dergelijke foto voorhanden is. Indien er bijvoorbeeld geen afbeelding beschikbaar is van een besproken schilderij, kan er een foto geplaatst worden van de schilder. Zodra echter een foto van het schilderij beschikbaar komt, wordt deze in de rechter bovenhoek geplaatst en komt de foto van de schilder eronder te staan (of komt deze geheel te vervallen, afhankelijk van de situatie).

Afbeeldingen en inhoudstafel[bewerken | brontekst bewerken]

Doordat de inhoudstafel standaard altijd links wordt getoond, en foto's in principe altijd rechts komen te staan, kan het voorkomen dat er tussen de inhoudstafel en de foto's een grote hoeveelheid witruimte ontstaat. Een pasklare oplossing hiervoor bestaat niet. Mogelijke oplossing zijn om de foto('s) elders te situeren of de grootte van de inhoudstafel te onderdrukken. Voor de mogelijkheden met betrekking tot de inhoudstafel, zie de categorie Wikipedia:Sjablonen inhoudsopgave. Bedenk daarbij wel dat het niet altijd gewaardeerd wordt dat de inhoudstafel in uitgebreidheid beperkt wordt.

Foto's bij sectie[bewerken | brontekst bewerken]

Om te verduidelijken dat een foto bij een bepaalde sectie van het artikel hoort, wordt deze in de broncode on de betreffende subkopje toegevoegd. Zolang door plaatsgebrek de foto door andere foto's niet van zijn plaats gedrukt wordt, verschijnt deze dan perfect uitgelijnd naast de bijbehorende sectie

Grootte[bewerken | brontekst bewerken]

Gebruik zo veel mogelijk de standaard thumbnail- en largethumb-afmetingen. Door de veelheid aan schermafmetingen waarmee Wikipedia geraadpleegd, is het opgeven van een vaste breedte voor afbeeldingen minder wenselijk. Wat op het ene scherm goed oogt, kan op schermen met andere afmetingen storende uitwerkingen hebben. De mogelijkheid om afbeeldingen te herschalen dient dan ook spaarzaam gebruikt te worden en alleen ingezet te worden wanneer nodig.

Uitlijnen (link, rechts, gecentreerd)[bewerken | brontekst bewerken]

Foto's kunnen in principe ook links van de tekst weergegeven worden. In het algemeen geldt dat dit best niet te vaak wordt gedaan en alleen wanneer het echt functioneel is. Zo kunnen foto's elkaar door plaatsgebrek verdrukken. In zo'n geval is links uitlijnen een oplossing. Centreren kan nuttig zijn om bijvoorbeeld een panoramfoto beter tot zijn recht te laten komen of om storende witruimtes te voorkomen.

Tekst bij media[bewerken | brontekst bewerken]

Media kan voorzien worden van een tekst ter beschrijving van de afbeelding of film. In de regel is het wenselijk om deze tekst zo beknopt mogelijk te houden.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Om te voorkomen dat de aanwezige foto's een langere rij vormen dan het bijbehorende artikel (waardoor er een storende witruimte ontstaat onder het artikel) kan een galerij toegevoegd worden. Ook voor galerijen geldt dat niet iedere beschikbare foto toegevoegd móet worden. Bij aanwezigheid van meer foto's dan strikt noodzakelijk kan via het sjabloon Commons verwezen worden naar de desbetreffende categorie met foto's over het onderwerp op Commons.

Filmmateriaal[bewerken | brontekst bewerken]

Filmmateriaal ontbeert de kracht die foto's wel hebben om in één blik duidelijkheid te verschaffen. Daarnaast bevatten films naast relevante informatie, meer en vaker dan bij foto's het geval is, ook informatie die geen betrekking heeft op het onderwerp. Een foto heeft daarom altijd de voorkeur boven een film. Hoewel films een nuttige aanvulling kunnen zijn bovenop fotomateriaal, blijven de meest prominente plaatsen in een artikel gereserveerd voor foto's. Voor het overige gelden dezelfde conventies als voor foto's.