Gebruiker:RGSsport/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Sportstuif biedt dé primeur op het gebied van sportieve naschoolse kinderopvang[bewerken | brontekst bewerken]

Sportstuif is een organisatie die zich richt op het aanbieden van sportieve naschoolse kinderopvang. Het gaat om de opvang van kinderen die onderwijs genieten op een basisschool (4-12 jaar). Hoewel er in verschillende gemeentes al een aantal organisaties zijn die naschoolse kinderopvang verzorgen, is er nog geen enkele organisatie die zich specifiek richt op het aanbieden van sportactiviteiten. Het concept van sportieve naschoolse activiteiten is daarom vernieuwend.

In de maatschappelijke discussie blijkt dat de Nederlandse jeugd te weinig beweegt en sport. Juist voor basisschoolkinderen is de aanraking met voldoende sport van zeer groot belang! Bewezen is dat kinderen die op de basisschool voldoende sporten dit later ook zo door zullen zetten. Ze gaan zichzelf eerder zien als sporter en hebben sport hoger in het vaandel staan dan anderen die niet voldoende hebben gesport in hun basisschoolperiode. Door kinderopvang en sport samen te voegen in een sportieve naschoolse kinderopvang wordt de jeugd op een leuke manier in aanraking gebracht met sport en spel.

Samen een spelletje spelen, televisie kijken of slechts jezelf bezig houden zijn traditionele activiteiten in de huidige naschoolse kinderopvang en bieden kinderen vaak niet de kans om zich uit te leven na school. Bewegen, strijden voor een overwinning in een potje voetbal en met elkaar sportief bezig zijn, biedt kinderen deze mogelijkheid wel. Door deze vorm van kinderopvang is het kind op een professionele manier en in een veilige omgeving sportief bezig.

Over Sportstuif[bewerken | brontekst bewerken]

Visie[bewerken | brontekst bewerken]

Het doel van Sportstuif is om de kinderen een sportieve naschoolse opvang aan te bieden:

  • Op een plek waar de kinderen zich fijn en veilig voelen;
  • Waarbij de kinderen op een speelse manier kennis maken met sport en spel;
  • Zodat de kinderen kennis maken met de verschillende takken van sport;
  • Door de activiteiten aan te passen aan het niveau van de groep;
  • Doordat de kinderen lekker actief bezig zijn verbeteren de motorische vaardigheden;
  • Bij de sport- en spel activiteiten zal vooral de grove motoriek verbeteren;
  • Bij de creatieve activiteiten zal de fijne motoriek aangesproken worden, want naast de buitenactiviteiten is er de mogelijkheid om binnen creatief te zijn door te kleuren, te knutselen enz.
  • Buiten de motorische vaardigheden komen er uiteraard meer aspecten aan bod. Leren samen te spelen, omgaan met winst en verlies, omgaan met andere kinderen (in competitief verband), omgaan met emoties en leren om te gaan met materiaal.
  • Sportstuif wil de kinderen leren dat het goed en gezond is om voldoende te bewegen. Want door voldoende te bewegen voelen kinderen zich fitter, energieker en meer zelfverzekerd.
  • Tegenwoordig hebben kinderen veel keuze in hun vrijetijdsbesteding, waarbij vaak voor de computer of tv gekozen wordt. Sportstuif wil de kinderen leren dat er veel meer mogelijkheden van vrijetijdsbesteding zijn, en laten ervaren dat het gezellig, leuk en lekker is om actief bezig te zijn.
  • Het voordeel van actief bezig zijn is dat de conditie, kracht, lenigheid, uithoudingsvermogen en coördinatie zal verbeteren. Daarnaast maken de kinderen kennis met de grondvormen van bewegen (rennen, klimmen, klauteren, balanceren, springen, mikken).
  • Sportstuif wil de kinderen betrekken bij het aanbod. Er zal ook verschillend aanbod zijn (“vrij spelen”, intensief, gestructureerd, open, enz.) Hierbij leren de kinderen omgaan met elkaar, de regels, winst en verlies, emoties en het materiaal.
  • Op deze manier wordt er een veilige plek aangeboden voor het kind waarin het op een plezierige manier samen kan spelen met andere kinderen.

Locaties[bewerken | brontekst bewerken]

Sportstuif is actief in 8 verschillende gemeentes is Zuidoost-Brabant; Asten (gemeente), Best, Deurne, Helmond, Eindhoven (Meerhoven), Someren, Valkenswaard en Veldhoven. Sportstuif werkt samen met sportverenigingen en basisscholen voor de locatie van de opvang om de visie na te leven. De ruimtes bij de eerder genoemde locaties lenen zich perfect voor een sportieve en veilige omgeving.

Sportprogramma[bewerken | brontekst bewerken]

Het accent van de kinderopvang ligt op het aanbieden van laagdrempelige sport en spel. Denk daarbij aan voetbal, hockey of trefbal. En spelletjes zoals tikkertje, overlopertje, hints en allerlei spelletjes waarbij kinderen zich gemakkelijk aan kunnen sluiten. Daarnaast is er voldoende gelegenheid om rustig een boekje te gaan lezen, te luieren, huiswerk te maken of binnen te spelen. Sport is het hoofdthema, maar het allerbelangrijkste is dat de kinderen na school een plek hebben waar ze zich thuis voelen en het naar hun zin hebben.

Sportstuif gelooft niet in de zogenaamde ‘brede’ school waar kinderen van ’s morgens vroeg tot ’s avonds verblijft. Kinderen zullen niet meer het gevoel hebben dat hij of zij op school is en is in feite onder begeleiding aan het buitenspelen. Terug naar een gezonde basis dus.

Bij het opstellen van het programma wordt uiteraard rekening gehouden met de verschillende leeftijden van de kinderen.

Hoe ziet een dag bij Sportstuif eruit?[bewerken | brontekst bewerken]

14:15 – 15:30 ophalen van school / ontvangst kinderen / creatieve activiteiten / spelletjes doen / sporten / vrij spelen;

15:30 – 15:45 groepsmoment (eten van fruit en wat drinken);

15:45 – 16:00 opruimen;

16:00 – 17:15 sport en spel activiteiten uitvoeren (bij warm weer extra pauze om te drinken);

17:15 – 18:30 Kinderen kunnen opgehaald worden. Vrij spelen (binnen en buiten).

Personele inzet[bewerken | brontekst bewerken]

Iedere vestiging bij Sportstuif staat onder leiding van een teamleider. Sportstuif werkt met een jong team waarbij een eerlijke man tot vrouw verhouding is. Elke werknemer, teamleider of pedagogisch medewerker, is sociaal pedagogisch geschoold met een sportieve achtergrond. Dit varieert van lichamelijke opvoeding docent tot buurtsportcoach. In de ochtend geven deze werknemers gymlessen op een basisschool of organiseren (sport)activiteiten voor de gemeente waar ze in de middag actief zijn als pedagogisch sport medewerker bij de BSO Sportstuif.

Samen bij Sportstuif[bewerken | brontekst bewerken]

Sportstuif is, naast het programma tijdens de BSO uren, ook actief met het organiseren van activiteiten in de gemeentes waar de opvang actief is. Dit varieert van speurtochten, sportuurtjes voor jong en oud, open dagen tot thematische evenementen tijdens feestdagen. Via www.samenbijsportstuif.nl kan men terecht voor het inschrijven voor deze activiteiten.