Naar inhoud springen

Gebruiker:StefanvR225/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Podcast/De Stemming van Vullings en Van der Wulp


Veiligheid/Brandweer/Organisaties


Veiligheid/IFV

Nederlands Instituut Fysieke Veiligheid[bewerken | brontekst bewerken]

Instituut Fysieke Veiligheid
Structuur
Plaats Arnhem
Media
Website www.ifv.nl
Nederlands Instituut Publieke Veiligheid (NIPV)
Geschiedenis
Opgericht 1 januari 2013
Voorganger(s) Nederlands Instituut Fysieke Veiligheid (NIFV), Nederlands bureau brandweerexamen (Nbbe), Bureau Veiligheidsberaad, Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg en Rampenbestrijding (NVBR)
Geschiedenis
Type Onderzoeks- en opleidingsinstituut, ZBO
Directeur IJle Stelstra
Valt onder Ministerie van Justitie en Veiligheid, Veiligheidsberaad
Jurisdictie Vlag van Nederland Nederland
Hoofdkantoor Arnhem
Aantal werknemers 277 fte
Begroting
Jaarlijks budget 54 miljoen

Het Nederlands Instituut Fysieke Veiligheid is een zelfstandig bestuursorgaan dat onderzoek verricht naar

Ricardo Weewer[bewerken | brontekst bewerken]

Ricardo Weewer
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Nationaliteit Vlag van Nederland Nederlands
Beroep Lector

Ricardo Weewer


Hockey|Podcast/DLC

Done

Hockey/Regels

Shoot[bewerken | brontekst bewerken]

Shoot is een regel in het hockey.

Regel[bewerken | brontekst bewerken]

Spelhervatting[bewerken | brontekst bewerken]

Verandering[bewerken | brontekst bewerken]

Persoonlijke straffen in het Hockey[bewerken | brontekst bewerken]

Om overtredingen in het hockey te bestraffen kan de scheidsrechter ervoor kiezen om naast een spelstraf een persoonlijke staf toe te kennen

Straffen[bewerken | brontekst bewerken]

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdstraf[bewerken | brontekst bewerken]

Standaard straf[bewerken | brontekst bewerken]

Restjes[bewerken | brontekst bewerken]

Hockey[bewerken | brontekst bewerken]

De gele kaart in het hockey (midden)

In het hockey is de gele kaart geen waarschuwing, maar een straf en hangt er een tijdstraf aan vast. De tijdstraf bedraagt afhankelijk van de ernst van de overtreding 5 of 10 minuten.[1] In het zaalhockey is dit, vanwege de beperktere speeltijd, 2 of 5 minuten.[2] De vorm van de kaart is vierkant. In wedstrijden van de lagere klassen kan het voorkomen dat een scheidsrechter de kaarten niet op zak heeft. Om toch aan te geven dat een speler deze kaart krijgt, kan de scheidsrechter dit verbaal en met vingergebaren (de vorm of het aantal minuten tijdstraf) communiceren.

Toekenning[bewerken | brontekst bewerken]

De gele kaart kan direct worden gegeven of wanneer eerder in de wedstrijd al de groene kaart is getoond en een overtreding van dezelfde ernst wordt begaan. Hockey kent maar één situatie waarin standaard een gele kaart moet worden gegeven: in het geval van een sliding tackle van een speler, waarbij de tegenstander neergaat. De tijdstraf bedraagt dan 10 minuten.[3]

Bij een tweede gele kaart wordt over het algemeen een rode kaart gegeven, dit is echter niet verplicht. In tegenstelling tot voetbal, kan het dus voorkomen dat een speler met twee gele kaarten (na het uitzitten van de tijdstraf) verder mag spelen. De overtreding moet dan wel verschillend van aard zijn (fysiek en verbaal) en de tijdstraf van de tweede kaart moet langer zijn dan de eerste.[1] Een speler kan bijvoorbeeld eerst een gele kaart (5 min) voor commentaar op de arbitrage krijgen en later een gele kaart (10 min) voor het omverduwen van een tegenstander.

De bestrafte speler moet op de strafbank plaatsnemen,[4][2] in Nederland (enkel bij veldhockey) moet de speler op de spelersbank plaatsnemen.[1] Als de bestrafte speler zich tijdens de straftijd misdraagt of blijft misdragen kan de scheidsrechter de straftijd verlengen en hoeft daar niet per se een nieuwe kaart voor te geven.

Registratie[bewerken | brontekst bewerken]

Gele kaarten moeten altijd geregistreerd worden op het wedstrijdformulier. Gele kaarten worden door de KNHB via die wedstrijdformulieren bijgehouden. Bij iedere 3e en 5de gele kaart volgt een schorsing (resp. één en twee wedstrijden) met eventueel door de vereniging waar hij of zij staat geregistreerd opgelegde geldboetes.

Kaart voor de aanvoerder en teambegeleider[bewerken | brontekst bewerken]

De aanvoerder draagt de verantwoordelijkheid voor het gedrag van het gele team.[1][2] De aanvoerder kan een kaart ontvangen indien hij zijn verantwoordelijkheden niet nakomt: de aanvoerderskaart. Deze is meestal geel met 5 minuten tijdstraf. Tijdens deze straf moet een vervangende aanvoerder aangewezen worden, deze kan vervolgens ook een aanvoerderskaart krijgen. Een aanvoerderskaart wordt wel op het wedstrijdformulier vermeldt, maar telt niet mee in de berekening voor de schorsing van de desbetreffende speler.

De aanvoerder draagt ook de verantwoordelijkheid voor het gedrag van de teambegeleider. In sommige landen (waaronder Nederland en België) kunnen teambegeleiders individueel bestraft worden en is die verantwoordelijkheid minder groot, maar in het internationale hockeyregelement is dit niet het geval.[5]

Kaart voor teambegeleider (Nederland)[bewerken | brontekst bewerken]

In Nederland kan teambegeleider een kaart krijgen voor "onjuist gedrag".[1] Als dit een gele kaart is, betreft de straftijd altijd (minimaal) 10 minuten. De teambegeleider moet dan achter het hek plaatsnemen en mag gedurende de straftijd niet coachen. Ook speelt het team met een speler minder tijdens de straftijd.

Kaart voor een niet-spelend persoon (België)[bewerken | brontekst bewerken]

Een niet-spelend persoon van de bank kan in België een gele kaart krijgen. Het team speelt dan 5 minuten met één speler minder. De niet-spelende persoon mag wél op het veld blijven en zijn taak blijven uitvoeren.[4]

  1. a b c d e Koninklijke Nederlandse Hockey Bond, Spelreglement Veldhockey (1 augustus 2021). Geraadpleegd op 15 januari 2022.
  2. a b c Koninklijke Nederlandse Hockey Bond, Spelreglement Zaalhockey (1 november 2021). Geraadpleegd op 15 januari 2022.
  3. Koninklijke Nederlandse Hockey Bond, Aanvullende Afspraken Bondsarbitrage seizoen 2021-2022 (10 augustus 2021). Geraadpleegd op 15 januari 2022.
  4. a b Koninklijke Belgische Hockey Bond, Spelregels Outdoor 2021-2022 (1 januari 2021). Geraadpleegd op 15 januari 2022.
  5. (en) The International Hockey Federation, Rules of Hockey (2021-01). Geraadpleegd op 15 januari 2022.