Gebruiker:Stunteltje/Kladblok/Azart (ship, 1918)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Vlag van Nederland
Stunteltje/Kladblok/Azart (ship, 1918)
Azart - The Ship of Fools - bij een stop in Marseille, Bouches-du-Rhône
Geschiedenis
Werf Scheepswerf_A._Pannevis,_Alphen_aan_den_Rijn
Afbouwwerf Scheepswerf D. & J. Boot "De Industrie", Alphen aan de Rijn
Eigenaren
Vroegere namen ELISABETH (1989)

GEERTRUIDA (1964) CORNELIS ROELEVELD (1959) ASTRID (1945) CORNELIS ROELEVELD (1940) TWEE GEBROEDERS (1934) DE HOOP I (1928) WELVAREN II (1925)

Algemene kenmerken
Type Theaterschip
Lengte 25,54 m
Breedte 6,64 m
Diepgang 2,87 m
IMO-nummer 5127061
Roepletters PCWX
Portaal  Portaalicoon   Maritiem

De Azart is een als haringlogger omgebouwde zeil-vrachtlogger, die als theaterschip wordt gebruikt op het strand van Eqaudor.

Het schip[bewerken | brontekst bewerken]

SCH 4 Elisabeth

in 1918 als zeil-vrachtlogger gebouwd bij Scheepswerf Pannevis in Alphen aan de Rijn, 1918 bij Scheepswerf D. & J. Boot "De Industrie" uit Alphen aan de Rijn verbouwd tot haringlogger,

  • 9-1918 geregistreerd als SCH 70 Welvaren II van Ned. Rederij Mattschappij uit Scheveningen, afm. 25,54 x 6,64 x 2,87,
  • 1925 SCH 70 De Hoop I van Rederij en Haringhandel De Hoop uit Scheveningen,
  • 1928 SCH 4 Twee Gebroeders van N.V. Rederij en Handelsmaatschappijv/h. Jac. Zuurmond uit Scheveningen en een nieuwe 100 pk. Kromhout en tevens voorzien van een stuurhuis(je),
  • 1934 SCH 4 Cornelis Roeleveld van fa. Cornelis Roeleveld uit Scheveningen,
  • 1940 gevorderd door de Duitse Wehrmacht en in de vaart als patrouillevaartuig "Astrid" met een 180 pk. Deutsche Werke motor,
  • 1945 vrijgegeven,
  • 1948 verlengd en hermeten: 33,54 x 6,64 x 2,84, BRT 158,23,
  • 1956 eigenaar Jac. den Dulk en zn B.B. uit Scheveningen,
  • 1959 SCH 4 Geertruida van dezelfde eigenaar,
  • 1964 SCH 4 Elisabeth en krijgt de brug van de VL 105 Saturnus,
  • 1967 een 220 pk. 6 cilinder Industrie,
  • 1971 nog in dienst als vrachtlogger om haring uit Noorwegen en IJsland te halen, daarna sportvisser in IJmuiden,
  • 1987 ingekort naar zijn oorspronkelijke lengte,
  • August Dirks (71) kocht zijn schip in 1989
  • 1990 theaterschip "Azart"

Kunstenaar August Dirks: ‘Mijn leven draaide om kameraadschap’ interview

Wat maakt het leven de moeite waard? August Dirks voer met zijn Ship of Fools de wereld rond met artiesten en kunstenaars, nu zit hij in zijn laatste levensfase thuis in Amsterdam. „De nar luidt zijn bellen wanneer hij wil – ik blijf dat doen tot de laatste snik.”

Het schip dat August Dirks in 1989 kocht, was z’n varende bestaan ooit begonnen als een Scheveningse logger, de SCH4. Hij doopt het eerst om tot Azart, wat ook de naam van zijn theatergezelschap werd. Een andere naam volgde vijf jaar later.

Gepubliceerd NRC op 6 mei 2024 om 17:03


Foto Frank Ruiter

Het schip ligt op het strand, in Ecuador. Ruim een eeuw na z’n eerste vaart, in 1916, heeft het definitief z’n thuishaven gevonden.

De kapitein is terug in Amsterdam. Ook voorgoed.

, een roestige vissersboot van dertig meter lang. 32 jaar is het zijn huis, zijn leven geweest. Zijn bemanningsleden waren musici en acteurs. Dirks was kapitein van een theaterschip, dat hij The Ship of Fools doopte. Ideeën voor de voorstellingen ontwikkelden zich tijdens zeereizen, het publiek zat bij optredens op tribunes op de kades.

Reizen was het doel, het schip was het middel. Het bracht hem en zijn bemanning in talloze havens rondom de Middellandse Zee, in Zuid-Afrika, in Suriname, in Moskou, via de Oostzee en de Wolga. In 2021 zette hij koers naar Australië, via de Atlantische Oceaan, door het Panamakanaal, langs de kust van Ecuador.

Daar strandde hij. Doodziek – longkanker, uitgezaaid. Ingrijpende besluiten nam hij snel. Zijn schip zou hij achterlaten. Met assen en wielen onder de kiel werd het op het strand getrokken, in een dorp bij de stad Manta. Het fungeert daar nu als een cultureel centrum, een publiekstrekker langs de boulevard.



Mijn schip heeft tweemaal jarenlang aan de ketting gelegen.

heb een winter doorgebracht bij een Venetiaans fort op een Grieks eiland. Het oerwoud langs de Surinamerivier, een industriehaven bij Marseille – iedere plek heeft z’n eigen schoonheid, z’n eigen geschiedenis, z’n eigen mensen met verhalen.”



Het werd Russisch.


„Mijn studie heb ik keurig afgemaakt. Ik heb er ook wel wat mee gedaan: met een paar mede-studenten heb ik een bureautje gehad voor uitwisseling tussen Nederlandse en Russische kunstenaars. Ik doe graag mooie dingen met mooie mensen. Ik geloof in kunst, in kunstenaars, in mensen die van hun leven een kunstwerk maken. Eind jaren 80 was er wel wat artistieke vrijheid in Rusland. Dat gaf me energie. Ik dacht: kunstenaars gaan voorop naar een mooiere wereld.”


1989 heb ik mijn koers verlegd, of liever gezegd: verbreed. Mijn ouders waren overleden, ik had geld geërfd. Ik had daarvan een mooie, nieuwe Mercedes kunnen kopen. Het werd een roestig schip.


„Ja, menselijk kapitaal. De stém van de mens is het allermooiste instrument dat ik ken, en in opera kan die ten volle tot z’n recht komen. Dat is de meest sprekende vorm van uitvoerende kunst die ik ken. M’n droom was: mijn schip wordt een operaschip. Ik was geïnspireerd door twee films: E la nave va van Fellini en Fitzcarraldo van Werner Herzog. Beide zijn opera’s die zich afspelen op een schip, met een betoverend verhaal. Ik dacht, toen ik die films gezien had: ik moet opschieten, straks gaat iemand er met mijn idee vandoor.”

Het idee van Dirks omvatte méér dan een operaschip. Het ging hem om een manier van leven. Hij declameert een volzin, uit de statuten van de stichting die uiteindelijk de juridische eigenaar van zijn schip zou worden. Hij leefde op en voor: ‘a seaworthy vessel for the transport of animals, humans, objects, ideas, music, e.a., to give artists and anybody a chance to perform their transsubstantional activities and so to promote a global cultural interchange.’

in 180 ton ijzer


Kan een doctorandus in de Russische taal en letteren zomaar vertrekken met een logger om wereldzeeën te bevaren?


Trots vermeldt Dirks dat het Amsterdamse Java-eiland nu ook een Azartplein kent – naar zijn schip.

Vanwaar de naam Azart?

„Het toeval brengt je de grootste verrassingen. Bladerend in een Russisch woordenboek stuitte ik op het woord azart, vertaald als: ‘passie, vuur’. Ik dacht: dat bekt goed, het is bruikbaar in alle talen, ‘kunst van a tot z.’ Later ontdekte ik dat dit woord vanuit Portugal door Europa is gezworven als een dobbelspel. In het Russisch kreeg het de context van: ‘De passie om alles op het spel te zetten.’ Puur toevallig had ik een woord gekozen dat mijn manier van leven treffend samenvat.”

En waarom later de naamsverandering tot Ship of Fools?

„Ook toeval. Op een avond, toen we in Amsterdam lagen, stapte een Zuid-Afrikaanse kunstenaar aan boord, die voorstelde op de kade een parade te houden, die hij The Ship of Fools wilde noemen. Op dat moment had ik net het proefschrift van cultuurhistoricus Herman Pleij gelezen, Het gilde van de Blauwe Schuit. Het gaat over narren, zotten en andere onaangepasten die uit de maatschappij verbannen werden. Ik dacht: dat zijn wij, als varende theatermakers. The Ship of Fools is dé naam voor m’n schip”


Een versie van dit artikel verscheen ook in de krant van 7 mei 2024.


https://www.azart.org/about-azart/azart-time-line/1986-2/

On June 19th 1986 was founded CIRC foundation with the purpose to buy a seaworthy ship as a “sort of floating circus for the transport of animals, humans, objects, ideas, music et aliae”. The name was derived from the Russian expression BOT ЭTO ЦИPK (Bot Eto CIRC), meaning something like “What A Total Mess!’. El 19 de junio de 1986 se fundó la fundación CIRC con el objetivo de comprar un barco en condiciones de navegar como “una especie de circo flotante para el transporte de animales, personas, objetos, ideas, música y otras cosas”. El nombre se deriva de la expresión rusa BOT ЭTO ЦИPK (Bot Eto CIRC), que significa algo así como “¡Qué desastre total!”. Article 2: Azart is a non profit organization founded in order to purchase, equip and maintain a seaworthy vessel for the transport of animals, humans, objects, ideas, music et aliae to give artists and anyone a chance to perform their transsubstantional activities and so to promote a global cultural interchange.

1988 AZART FOUNDATION A NEW NAME: AZART

To find a ship’s name with Russian flavour that would be understandable in the mayor European languages we took the Russian dictionary starting from page one, as words beginning with an “a” never are of Russian origin. Already on page two, in between the words “az” (the letter “a”) and “azbuka” (the alphabet) appeared the word “azart”, translated as “fire, passion”.

Bingo! A Passion for Art from A to Z! It took some years of haphazardous sailing before gradually discovering the fascinating, millenary history of the word – and game – Azart On Sept 30th 1988 AZART foundation was founded with literary the same purpose as CIRC.


Externe links[bewerken | brontekst bewerken]


Zie de categorie Azart (ship, 1918) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

Categorie:Schip gebouwd in Nederland Categorie:Schip op naam