Overleg:Baileybrug Venlo

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 1 maand geleden door Konijnewolf in het onderwerp Opzet artikel blijft onduidelijk

Opzet artikel blijft onduidelijk[brontekst bewerken]

In de huidige opzet van het artikel blijven onduidelijkheden zitten. Ten eerste de openingszin, en de benaming Venlo-Bridge:

  • Hier spreekt de heemkundekringblariacum.nl over "Ze verving de houten noodbrug, de zogenaamde Venlo-bridge tussen de Horsterweg en de Puteanusstraat in Venlo."
  • Hieruit maak ik op dat niet de Baileybrug, maar de houten noodbrug de Venlo-bridge genoemd werd...!?

Ook de beschreven chronologie wordt niet duidelijk. Zo staat er nu:

De geallieerden achtervolgden de Duitsers kort daarop, en legden een tijdelijke pontonbrug aan. Deze brug heeft na de oorlog nog enkele maanden dienst gedaan, terwijl er tegelijkertijd een Baileybrug werd gebouwd die eveneens tijdelijk moest zijn. Nadat Venlo op 1 maart 1944 werd bevrijd, werd de volgende dag de pontonbrug aangelegd.
Aanleg van de Baileybrug
Hoewel Venlo al op 1 maart 1944 werd bevrijd, duurde het nog drie jaar voordat de Baileybrug werd aangelegd...

Maar wat gebeurde nu en wanneer. Er moet hier echt teruggegaan worden naar de bronnen, en we kunnen niet aannemen dat de tekst van heemkundekringblariacum.nl wel helemaal klopt. -- Mdd (overleg) 17 nov 2023 14:16 (CET)Reageren

Hee Mdd,
Ik had deze pagina niet op mijn volglijst staan, maar zag dankzij een andere bewerking toevallig dat je aan het artikel had gewerkt.
  • Wat betreft de benaming Venlo-bridge ben ik het met je eens, dat zal de naam zijn geweest van de houten brug die er voorheen lag. Wel vond ik nog de bijnaam "muizenval", maar dat is misschien niet direct heel encyclopedisch relevant.
Het vooroorlogs viaduct bij de Roermondse Poort waar de trein overheen reed was de Muizenval. Konijnewolf (overleg) 23 apr 2024 15:54 (CEST)Reageren
  • De chronologie is inderdaad niet helemaal duidelijk, daar heb je zeker gelijk in. Wat ik tegenkwam op Delpher was ook niet allemaal heel erg eenduidig en in sommige krantenberichten stonden ook onjuistheden. Heb jij toevallig een idee waar nog verdere informatie gevonden zou kunnen worden? In de Venloclopedie heb ik geen informatie kunnen vinden en ik ben niet in het bezit van boeken over Venlo en de geschiedenis van de stad.
- TheGoodEndedHappily (overleg) 20 nov 2023 10:09 (CET)Reageren
Bedankt voor je verdere interesse hier @TheGoodEndedHappily:. Het onderwerp (van deze brugverbinding in Venlo) heeft vele kanten: trein, oorlog, constructie, stadsgeschiedenis en landelijke geschiedenis. Naast de honderden/duizenden bronnen in Delpher is er documentatiemateriaal in diverse beeldbanken die elk een specifieke kant laten zien.
Bijvoorbeeld over de trein - archief Utrecht; oorlog - archief leger ; constructie - archief Dordrecht (wegens constructiebedrijven aldaar en genietroepen daar gelegerd); plaatselijk historie - archief Venlo ; liefhebbers in de Heemkundekring Blariacum ; interessante artikelen van Gemeentearchief Venlo op Facebook (met enkele interessante reacties), etc. En ook Wikimedia Commons biedt van alles.
Zelf ben ik het allemaal aan het doorspitten in de afgelopen weken in fases. Daarbij zijn er ook honderden foto's uit die tijd, waarbij de documentatie soms wat te wensen over laat. Door het leggen van dwarsverbanden tracht ik wat verder te komen, en tzt wat meer zaken recht te zetten hier. -- Mdd (overleg) 20 nov 2023 21:53 (CET)Reageren

Baileybrug Venlo bestaat niet[brontekst bewerken]

Ik heb een aantal opmerkingen:

1. De Baileybrug Venlo heeft nooit bestaan. In Venlo zijn meerdere baileybruggen geweest. Er is geen reden om een daarvan specifiek als Baileybrug Venlo aan te duiden.

2. In het artikel is sprake van een "Venlo-Bridge". Die bestond ook niet. Er zijn meerdere bruggen aangeduid met Venlo Bridge. Er is geen reden om welke brug dan ook specifiek aan te duiden met Venlo Bridge.

3. Venlo is niet in 1944 bevrijd maar in 1945.

4. Het verhaal over Bolwaterstraat en Venrayseweg is fout. Er was wel een brug die beide straten verbond maar die lag ergens anders.

5. De foto van de brug met Montgomery is wéér een andere brug die met dit artikel niks van doen heeft. Konijnewolf (overleg) 15 apr 2024 17:12 (CEST)Reageren

Ik heb het artikel inmiddels geüpdate.[brontekst bewerken]

Inmiddels heb ik alle bovenstaande er uit gehaald. Het enige dat me nog stoort is de opmerking dat de Venlose Maasbrug gebombardeerd werd om de Duitse terugtrekking te bemoeilijken. Ik zou verwachten dat zo'n brug gebombardeerd zou worden om bevoorrading te bemoeilijken. Maar ja. Konijnewolf (overleg) 23 apr 2024 15:46 (CEST)Reageren