Overleg:Dinsdag

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 18 jaar geleden door ArendLammertink in het onderwerp Dingsdingen

Volgens het artikel Tyr is "dinsdag" afgeleid van de Noorse god Tyr. Zie ook het Duitse lemma. --Taka 2 jun 2004 08:32 (CEST)Reageren

Ik zal het van Tuisto terugdraaien, ik vertrouw het achteraf eigenlijk ook niet (op grond van het artikel Tuisto) Elly 2 jun 2004 08:39 (CEST)Reageren
Tyr = Tuïsto = Mars begrijp ik uit allerlei bronnen. Ik ben er ook niet echt in thuis. In het artikel "Tyr" staat dat "dinsdag" is afgeleid van "Tyr". In het licht van de afleiding van de andere dagnamen, klinkt dat niet gek. Er zijn kennelijk twee mogelijke verklaringen:
  • dies Martis
  • Tyr
Ik heb ook altijd geleerd dat het van dies Martis komt. Maar ja, dat was op de lagere school.
--Taka 2 jun 2004 09:13 (CEST)Reageren

Dingsdingen[brontekst bewerken]

Op http://www.dinx.nl/dingsdingen/ staat een heel stuk over de naam "dinsdag" :

De benaming voor onze weekdagen is gebaseerd op de naamgeving zoals de Germanen die gebruikten. Deze namen vinden hun oorsprong in de overname van de Romeinse weekindeling door de Germanen in de derde eeuw na Christus. Voor enkele dagen werd de naam rechtstreeks vertaald uit het Latijn (saturnusdag, zondag en maandag), maar voor de andere dagen werd een germaanse equivalent gekozen. De namen die de Romeinen kozen voor hun dagen komen overeen met de namen van de destijds bekende planeten (waar ook de zon en maan toe werden gerekend). De planeten werden -net als de dagnamen- naar de Romeinse goden genoemd. Er waren er zeven: Zon, Maan, Mercurius, Venus, Mars, Jupiter en Saturnus. De aarde zelf werd nog niet als planeet gezien.

Dinsdag betekent niets anders dan 'ding's dag', oftewel de dag die voor het ding was bestemd. De naam hangt samen met die van de Germaanse rechtsgod Tiwaz. Dezelfde dag draagt ook in de andere Germaanse talen namen die verbonden zijn met Tiwaz: in het Engels "tuesday" ("Tiw's day"), in het Noors "tirsdag" ("Tyr's dag"), in het Duits "Dienstag" en in het Fries "tiisdei". In het zuidwesten van het Nederlandse taalgebied bewaart men de herinnering aan de naam Tiwaz in de vormen "Diessendag" en "Dijssendag". De Franse benaming voor dinsdag is "mardi", naar het Latijnse "dies Martis" (de "dag van Mars", waarbij Mars zoals hierboven al genoemd de Romeinse equivalent is van de germaanse god Tiwaz). De overgang van "dingsdag" op "dinsdag" (waarbij de eerste ‘g’ verloren is gegaan) is waarschijnlijk te verklaren door de invloed van "woensdag".

ArendLammertink 3 okt 2005 12:13 (CEST)Reageren

Dinsdag = dies Martis ?[brontekst bewerken]

Er is blijkbaar een theorie dat het woord "dinsdag" afkomstig is van het latijnse "dies Martis". Ik kan niet bewijzen dat dit onwaar is, maar het is toch wel heel erg onwaarschijnlijk. De latijnse namen van de weekdagen zijn: Solis dies (dag van de zon), Lunae dies (dag van de maan), Martis dies (dag van mars), Mercurii dies (dag van Mercurius), Jovis dies (dag van jupiter), Veneris dies (dag van Venus) en Saturni dies (dag van Saturnus) Het is duidelijk dat de nederlandse namen voor zaterdag, zondag en maandag rechtstreeks overgenomen zijn uit het latijn. Maar als de naam voor dinsdag overgenomen zou zijn, dan zou je verwachten dat het "marsdag" zou heten, en niet "diesdag". Het zou volkomen zinloos om een dag "diesdag" te noemen, want in het latijn heten alle dagen dies. Dan zou je alle nederlandse dagen dus wel diesdag kunnen noemen.

Het lijkt me dus veel waarschijnlijker dat "dinsdag" komt van "ding's dag", oftewel de dag die voor het ding was bestemd, en samen hangt met de naam van de Germaanse rechtsgod Tiwaz.

Intussen ben ik wel erg benieuwd waar de theorie vandaan komt dat "dinsdag" is afgeleid van "dies Martis".

Coen de Moor 22/12/2005