Overleg:Goudvis (dier)

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 2 jaar geleden door Valhallasw-toolserver-botje in het onderwerp Referenties gevonden in artikelgeschiedenis

Vraagje..... wij hebben sinds een jaartje of 5 een vijver waar we van alles in hebben zitten, koi's, één steur en windes, goudvissen, siboemkins, en saresaas. Nu is me het laatste half jaar op gevallen dat de goudvissen opeens wit gaan worden dus het rood weg gaat en wit word, als of ze pigmet verlies hebben, het zijn der meerdere die dat hebben is mij opgevallen. Ze zien er verders heel gezond uit en eten goed, de vijver is helder en de water kwaliteiten zijn goed. Waar komt dat door of is dat normaal te noemen ???

Graag een antwoord Groetjes Thea – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 77.248.145.71 (overleg · bijdragen)


VRAAG: wat te doen bij "kraamprobleem" van een goudvis in onze vijver? Deze Goudvis is extreem dik, waardoor zijn schubben openstaan en sommige er al af zijn. Volgens mij kan zij haar eitjes niet kwijt, maar wat doe ik daaraan? Zijn er ervaringen met helpen; op wat voor manier dan ook?

Gaarne uw hulp!


Ik geloof niet dat bij goudvissen onbevruchte eitjes uitkomen, deze zullen gewoon afsterven en dienen bij het kweken van goudvissen dan ook verwijdert te worden.

Ik zit met een enorm probleem. Wij thuis hebben een vijver met komeetstaarten, shibunkins, sarassa's en van die kleine zwarte goudvisjes. Maar in de winter, toen er ijs op het wateroppervlak lag, zagen wij een stuk of 6 dode visjes. Iets later, toen er geen ijs meer was, vonden we er nog 6. Alsof dat nog niet genoeg was vond ik er vandaag (19/03/2006) nog 3. 13 dode vissen!!!! De meeste visjes zagen er onbeschadigd uit. Wat mij ook is opgevallen, is dat de kleine visjes witte plekken vertonen op hun schubben (schimmel?) maar het zijn eerder doffe schubben. De laatste tijd sterven er steeds grotere vissen en ik vrees voor onze aangekochte vissen. Ik heb nu zelf 6 visjes gevangen en in een bak water gezet voor onderzoek. Eén gek visje daarvan drijft altijd (het leeft hé). Het is zo tam dat je het zonder moeite met je handen uit het water kan halen. Dit verklaart het misschien: de vissen beginnen te drijven, dan raakt het visje tegen het ijs, blijft plakken en sterft. Maar waarom drijven ze? En ze drijven lang niet allemaal dus... Help me! Snel! Voor we al onze vissen uit de vijver kwijt zijn!

--Stepske 19 mrt 2006 19:27 (CET)Reageren

Ga vooral naar de vakman met jouw probleem, die kan jou het beste helpen! De dierenwinkel heeft ook spul dat je in het water kunt gooien, als er sprake is van een ziekte, en dat goed kan helpen. Sterkte ermee! Flyingbird 19 mar 2006 19:53 (CET)

Vandaag heb ik er nog 2 gevonden. Het zijn er nu al 18! Juist heb ik een probleem: mijn moeder is niet van plan om een keer iemand te laten komen. En ik krijg minder en minder zin om de dode vissen uit het water te vissen! Ik heb 6 vissen apart in een bak gestoken voor ong. 2 weken.

1. Enkele dagen later sterft er een vis. In een dag gaat hij van traag (recht) zwemmend naar op zijn zij half dood. Het beestje stierf tussen half 4 en half 6.

2. Weer enkele dagen later sterf er een tweede dat ik die morgen erbij had gestoken. 's Morgens zwom hij iets traag maar leek oké, 's avonds was hij dood.

3. En nog een...

4. En nog een... (27/03/2006)

4/6 sterft! Wat vooral opvalt zijn bloeduitstortingen. Weet echt niemand wat dit is? Uit vrees om dat ene gekleurde visje ook te verliezen heb ik ze vrijgelaten.

'Stepske, dat vrijlaten was niet zo een goed idee, hiermee breng je ziektes over naar de vrije natuur. Waarschijnlijk had je een infectie met een bacterie, maar het is niet zo te zeggen waaraan de vissen zijn doodgegaan, omdat bloedingen en witte schimmelvlekken op de huid bij heel veel ziektes kunnen voorkomen. Bij de lage wintertemperaturen neemt de weerstand van de vissen af en kunnen eerder ziektes voorkomen. Vaak sterven de vissen ook in het voorjaar omdat de bacteriën zich weer sneller kunnen vermeerderen. Het beste is uithuilen en opnieuw beginnen. Neem dan gewone goudvissen, die zijn beter bestand tegen lage temperaturen. Sluierstaarten en aanverwanten kun je daarom beter in een aquarium houden.'Viridiflavus 30 jan 2009 23:06 (CET)Reageren

Dus...

1. Bloeduitstortingen (vooral onderkant)

2. 18 dode vissen in minder dan 3 maand

3. Meestal kleine vissen die sterven

4. Drijven -> op hun zij drijven -> sterven

5. snelle dood

6. Witte laag op water

7. (Dode) vissen uit de vijver zien er nog levend uit

Wat gebeurt er? --Stepske 27 mrt 2006 15:34 (CEST)Reageren

Er is er nog een dood. Hij is gisteren gestorven. Het was een kleine, goudkleurige goudvis. Ik ga de tel nog kwijt geraken! --Gebruiker:Stepske 1 apr 2006 19:16 (CEST)Reageren

Voeren[brontekst bewerken]

Wie voert zijn vissen 2x per dag??? Dan sterven ze een gewisse dood! Ik voer mijn vissen nu al 5 jaar lang iedere dag, soms om de twee dagen. Toen ik ze net kocht, zei iemand me: een hongerige vis is een gezonde vis. Volgens mij klopt dat wel, want ze voelen zich... als een vis in het water bij mij! Als er niemand gaat reageren, ga ik het binnenkort veranderen. Ik heb trouwens nooit geweten dat ze rauw vlees eten... Klopt dat wel? Looi 20 jan 2007 23:16 (CET)Reageren
Een keer of twee keer per dag maakt lijkt me niet veel uit, zolang je ze maar niet overvoert. Flyingbird 25 jan 2007 23:21 (CET)Reageren
Goudvissen kunnen continu gevoerd worden. Het probleem zit hem in de waterkwaliteit, door teveel te voeren worden de vissen vergiftigd door de ammoniak die ze na het verteren uitscheiden en kan ook zuurstofgebrek optreden door verhoogde verbranding.
Hoe zit dat met dat rauw vlees? Dat klopt toch niet? Looi 25 okt 2007 22:03 (CEST)Reageren

onzin?[brontekst bewerken]

Een goudvis in een kom is mishandeling. De vis heeft weinig ruimte, door de vorm bevat het water weinig zuurstof waardoor de vis langzaam zal stikken, de bacteriecultuur die er in een vijver en een aquarium zit en erg goed is voor de vis is er niet in de kom en de lichtval en de vorm is raar en vervormend waardoor er veel stress is voor de vis. Stress is ziekte, en sneller dood.

is bovenstaande ooit wetenschappelijk bewezen? het klinkt als klinkklare onzin.

Ik vind het logisch klinken en ik heb het vaker gehoord. In wateren hebben vissen ook veel meer de ruimte, en een kleine ruimte als een vissenkom kan nooit goed zijn. Tukka 1 mei 2007 21:14 (CEST)Reageren
De ruimte voor de vis maakt op zich niet uit. Als het water geen schadelijke stoffen bevat (Ammoniak, nitriet, CO2, Nitraat en stofdeeltjes) zal de vis prima functioneren. Probleem is dat in een geïsoleerde kom juist ophoping van deze stoffen zal plaatsvinden. Door de vorm van de kom treedt er weinig uitwisseling met de buitenlucht op en omdat CO2 ook nog zwaarder is dan lucht zal dit gas zeer langzaam uit de kom verdwijnen, ook komt er weinig zuurstof in de kom. Doordat er niet veel water in de kom zit zal de urine van de vis al snel de ammoniakgehaltes onaanvaardbaar hoog maken. Stofdeeltjes van de bodem en voerresten kunnen de kieuwen irriteren, waardoor ze slijmerig worden verdikken en minder gemakkelijk zuurstof en kooldioxide uitwisselen. Al met al betekent dat dat je goudvissen in een kom maar heel weinig kunt voeren, totdat er problemen op gaan treden.
Verder kan ook stress optreden doordat de dieren geen schuilgelegenheid hebben, maar goudvissen zijn al zeer lange tijd gedomesticeerd en hebben daar niet zoveel problemen mee.

Viridiflavus 30 jan 2009 22:56 (CET)Reageren

Zwarte goudvissen[brontekst bewerken]

Ik ben al 20 jaar in het bezit van een vijver. Wat mij telkens verbaasd is, ik zie regelmatig zwarte vissen, zowel groot als hele kleintjes. Mijn vraag is dan ook, hoe kan dit ?

hallo,hoe herken je dat het een vrouwtje of een mannetje is ?

Een aquarium moet minimaal acht keer zo lang als de vis zijn[brontekst bewerken]

...Staat er nu beschreven in dit lemma. Hier staan vragen van de Partij voor de Dieren aan minister Sharon A.M. Dijksma, n.a.v. een uitzending van Keuringsdienst van Waren.

Citaat: 6. Onderschrijft u de uitspraken van de kweker en handelaar die er in de uitzending op wijzen dat goudvissen in de gangbare Nederlandse vissenkommen en aquaria niet tot hun normale volwassen formaat kunnen groeien, vergelijkbaar met dwerggroei bij mensen? Hoe beoordeelt u dit in termen van dierenwelzijn? Vindt u het acceptabel dat dieren dermate krap worden gehuisvest dat zij niet eens hun normale groei kunnen doormaken?

Antwoord: Ik onderschrijf het feit dat een te krappe huisvesting een aantasting kan inhouden van het dierenwelzijn.

HOE kan encyclopedisch worden vastgesteld dat een aquarium moet minimaal acht keer zo lang als de vis moet zijn!? Als zo'n is bij de verkoop 5 centimeter lang is dan zou zo'n aquarium dus 40 centimeter moeten zijn? Dit lijkt me dus regelrechte onzin; aangezien de goudvis volgroeid een lengte van 40 centimeter hoort te bereiken. Net als veel andere zaken in dit lemma. Rode raaf (overleg) 13 feb 2017 10:42 (CET)Reageren

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Goudvis (dier). Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 6 sep 2017 02:20 (CEST)Reageren

Referenties gevonden in artikelgeschiedenis[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Om de kwaliteit van bronvermeldingen binnen Wikipedia te verbeteren hebben we gekeken of er in de artikelgeschiedenis van dit artikel links naar externe webpagina's of naar andere wikis staan. In het verleden werd veel gebruik gemaakt van deze optie om de bron van een bewerking aan te geven, maar tegenwoordig worden bronnen meestal in het artikel zelf getoond. Het zou dus kunnen dat in de geschiedenis waardevolle bronnen staan die in het artikel zelf kunnen worden meegenomen.

Meer informatie over dit project is terug te vinden in de FAQ.

In de artikelgeschiedenis van Goudvis_(dier) zijn de volgende bewerkingen gevonden:

Zouden jullie kunnen kijken of deze links geschikt zijn om in de bronvermelding in het artikel mee te nemen? Bij voorbaat dank.

Groet, Valhallasw-toolserver-botje (overleg) 28 nov 2021 06:13 (CET)Reageren

Als de bovenstaande bronnen zijn bekeken dan kan deze melding worden verwijderd. Als een lege overlegpagina overblijft dan kan deze met {{nuweg|afgehandelde botmelding}} voor verwijdering worden aangedragen.