Overleg:Inanna

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 6 jaar geleden door Kiro Vermaas in het onderwerp Galla's

Als ik me niet vergis is Inanna een Sumerische godin. Evil berry 18 dec 2005 14:06 (CET)Reageren

Geshtinanna (Geshtianna) is de zuster van Dumuzi, niet van Inanna.

Ereshkigal[brontekst bewerken]

De afbeelding lijkt me eerder die van Ereshkigal, Inanna's zuster, die over de onderwereld heerst. De poten van een vogel zijn niet erg aantrekkelijk voor een godin, die voor het prototype van Aphrodite wordt gehouden. Op de Engelse site wordt bij Inanna getwijfeld wie het beeld voorstelt en bij Ereshkigal de afbeelding geplaatst, zijnde Ereshkigal. In geval van twijfel beter verwijderen. Er moeten betere afbeeldingen zijn van de gewapende godin op een leeuw. Vriendelijke groeten, 10Guillot (overleg) 10 jul 2017 18:58 (CEST)Reageren

Galla's[brontekst bewerken]

Zijn de Galla's dezelfden als de Galli? Vriendelijke groeten, 10Guillot (overleg) 10 jul 2017 19:04 (CEST)Reageren

Nee, dat is niet het geval. Het Etymological Dictionary of Greek (Leiden, Brill, 2010, blz. 258) rept niet over iets Mesopotamisch. Wel staat bij het lemma gallos: "In antiquity, the word was believed to be Phrygian. Probably, gállaros is related". Inhoudelijk/structureel is er ook geen verband: een gallos is een priester van de klassieke Cybeles-cultus, terwijl de galla's demonen uit de onderwereld zijn uit de Soemerische mythologie. Groeten, Kiro Vermaas 10 jul 2017 19:54 (CEST).Reageren
Bedankt, Kiro Vermaas, de Galli waren ook 'vreemde lui' met hun zelfverminkingen. Ik herinner me iets over de naamgeving van de Galli-ërs. Dat ze in de oorlog hun haar opstijfden met natte kalk en er afschrikwekkend en als duivels uitzagen. Dat leidde er toe dat de Romeinen hen Galliërs gingen noemen. Ik weet niet meer waar ik dat heb opgepikt. Wel lijkt er verband tussen Cybele en haar Adonis en Venus en háar Adonis. Het viel me op dat bij het artikel over Aphrodite Cybele niet wordt genoemd. Adonis (Tammuz, Attis) is dezelfde als Inanna's Dumuzi. Vriendelijke groeten, 10Guillot (overleg) 10 jul 2017 20:56 (CEST)Reageren
10Guillot, je moet voorzichtig zijn met kwalificaties als 'dezelfde'. Daarmee doe je drie millennia mythologie ernstig tekort. BoH (overleg) 11 jul 2017 11:16 (CEST)Reageren
Boh, ik probeer integendeel meer dan drie millennia mythologie in ere te herstellen, door er een rode draad in te ontwaren. Zijn Adonis, Attis, Tammuz en Dumuzi dan volgens u niet dezelfde? Vriendelijke groeten, 10Guillot (overleg) 11 jul 2017 12:32 (CEST)Reageren
Laten we de vraag anders stellen: hoe waarschijnlijk is het dat een mythisch figuur en de verhalen er omheen 3000 jaar lang onveranderd overgeleverd worden. Die gedachte alleen al ontkent de creatieve geest van tienduizenden verhalenvertellers, om het maar niet te hebben over samenlevingen die compleet verschillen van elkaar. BoH (overleg) 11 jul 2017 14:31 (CEST)Reageren
Of deze: hoe groot is de kans dat een historische gebeurtenis van miljoenen jaren geleden, die enorme invloed had op de menselijke evolutie, op de een of andere manier in elke beschaving aan de orde komt? 10Guillot (overleg) 11 jul 2017 17:04 (CEST)Reageren
Nu ben je weer aan het speculeren en het is je al veel vaker vertelt, dat doen we hier niet. BoH (overleg) 11 jul 2017 17:10 (CEST)Reageren
Dan houden we het bij de castratie en het overlijden van Adonis, de Heer. Of Ardhanarishvara (Shiva en Parvati-Uma ineen, Ummu-Hubur is een andere naam van Tiamat en lijkt op Uma), vaak afgebeeld met Gajalakshmi (Kelbai, Cybele?). Interessant in verband met het verhaal van Agdestis.10Guillot (overleg) 11 jul 2017 17:13 (CEST)Reageren
Nope. BoH (overleg) 11 jul 2017 18:56 (CEST)Reageren
De volgende overeenkomsten en verschillen tussen Cybele en Parvati heb ik kunnen vinden:
  • Cybele is 'Moeder van de berg' en 'geboren uit de steen', waar Parvati (Uma 'vrouwe van de berg') 'zij van de berg' heet. Parvata is berg en Parvati is de dochter van Himavat (Parvat), de Himalaya.
  • Cybele werd als zwarte steen vereerd, waar Parvati in haar gedaante van Kali, de 'zwarte' is.
  • Cybele wordt geacht samen met Agdestis een hermafrodiet wezen te zijn geweest, waar Parvati en Shiva samen Ardinarishvara (de heer die half vrouw is) uitmaken.
  • Ardinarishvara of Adinath (eerste heer) lijken enigszins op Adonis (heer).
  • Cybele werd met Demeter (Ceres), de graangodin, versmolten, waar Parvati als Gauri (de gouden) met het graan wordt verbonden.
  • Cybele is een liefdesgodin, waar Parvati als Kamakshi de liefdesgodin is.
  • Cybele wordt voorgesteld met leeuwen, waar de berggodin Doerga, een vorm van Parvati als krijgsgodin, steevast op de rug van een leeuw wordt afgebeeld.
  • Cybele heeft een zoon Attis, die altijd als kind wordt voorgesteld, waar Parvati de moeder is van Kartikeya (Skanda, Murugan, Kumara), welke namen verbonden zijn met resp. 'verspild zaad', 'jeugdige' en 'eeuwige jongeling'.
  • Het spillen van zaad op de aarde bestaat zowel in de legende van Cybele en Zeus (en Athena en Hephaistos; Uttu en Ea-Enki), als die van Parvati en Shiva.
  • Cybele is van de berg Ida, waar Parvati godin is van Kailash.
  • Cybele is de grote godin en Matar, waar Parvati 'Maheshwari' , de grote godin is en Devi (Godin). Als Jagadmatai is Parvati 'moeder van de wereld'.
  • Cybele wordt met overvloed en de hoorn des overvloeds in verband gebracht, waar Parvati 'Annapurna', de godin van vruchtbaarheid, overvloed en voedsel is.
  • Nanna (een vorm van Cybele?) werd zwanger van Agdestis en liet haar zoon Attis door een geitebok opvoeden, waar Kartikeya, (geboren uit het zaad van Shiva, dat via de vuurgod Agni in de Ganges terechtkwam en op de oever geboren) door de Prajapati's onder leiding van Daksha met de geitekop werd opgevoed.
  • De Galliërs (Kelten) bewoonden Pessinus in Phrygië en de Romeinen noemden de priesters van de Phrygische Cybele galli. Er kan dus wel degelijk verband zijn tussen Galliërs en galli. Die galli zouden kunnen overeenstemmen met de Rishi's, voorvaderen of Prajapati's van India.
  • Punt van verschil is: Kartikeya had Ganesha, de wijsheidsgod met het olifantenhoofd, als broer en die lijkt totaal te zijn negeerd als de verering van Cybele inderdaad via omwegen uit India komt.
  • Kartikeya wordt niet opgevoerd als een zichzelf castrerende god, noch lijkt hij de minnaar van zijn moeder. Ik zou dat verklaren met het gegeven dat zijn vader Shiva zijn lid (Lingam) verloor en dat op een bepaalde manier Shiva en Kartikeya met elkaar werden geïdentificeerd, zoals met Agdestis en Attis kan zijn gebeurd (die zich merkwaardigerwijs allebei verminken/ verminkt worden).
  • Wat de verminking betreft wijs ik nog op een mogelijk verband met Osiris, die zijn lid aan een vis verloor (en wiens sterven beweend werd), de Keltische Brân (Raaf), die tussen de dijen gewond werd, de Visserkoning Anfortas van de Graalburcht in de Parzival (Dumuzi is ook Visserkoning), Arofel de Pers (uit de Willehalm van Wolfram von Eschenbach), Vritra (die gecastreerde stier wordt genoemd) en Cronos (die door zijn zoon Zeus werd ontmand).
  • Cybele werd aan Rhea, de gemalin van Cronos (Tijd) gelijkgesteld, waar Parvati's gemaal Shiva ook Maha Kala (grote tijd) wordt genoemd. Zoals gezegd verliest Shiva, net als Cronos, zijn lingam.
  • Kartikeya versloeg de asura's (demonen) Tarak(asura), Surapadman en Simhamukha. Surapadman werd de pauw waar Kartikeya op rijdt en Simhamukha de leeuw van Doerga (Parvati). Bij mijn weten wordt Attis niet met een pauw in verband gebracht. Tarakasura kan imo overeenstemmen met Shiva zelf en met het drakenmonster Agdestis. Dan lijkt Kartikeya op Indra, die (zijn eigen vader) de asuraleider Vritra verslaat.
  • De oorlogsgod Mars was een geliefde van Cybele (Venus), waar zowel Kartikeya als Indra oorlogsgoden zijn. Kartikeya (een jongen met pijl en boog op een pauw) lijkt erg op Kamadeva (de Indiase Amor, zoon van Venus), met pijl en boog gezeten op een papegaai. Kamadeva werd door Shiva gedood, omdat hij Shiva met zijn liefdespijlen uit zijn ascese wilde halen, met Parvati laten trouwen en een zoon wilde laten krijgen. Alleen een zoon van Shiva kon Taraka (Shiva?) immers verslaan. Kamadeva werd later weer tot leven gebracht. Vriendelijke groeten, 10Guillot (overleg) 12 jul 2017 11:00 (CEST)Reageren
Ik onderschrijf wat collega BoH hierboven heeft geschreven. "Nope". Kiro Vermaas 12 jul 2017 11:20 (CEST)Reageren