Overleg:Offsetdruk

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 3 jaar geleden door DannyCaes in het onderwerp Offsetpersen en zware motorfietsen.

CMYK: "K" staat voor "key" i.p.v. "black"[brontekst bewerken]

Ik heb de CMYK code verbeterd: K staat voor Key, niet voor blacK. En link naar het cmyk artikel toegevoegd. Archphil 14 jun 2010 11:40 (CEST)Reageren

Ik laat dit (jouw bijdrage) even staan. Cyaan Maganta Yellow Black. Dat men niet voor de "b" heeft gekozen zit hem in de b van blue en dat is zeker geen cyaan. Blauw is opgebouwd uit magenta en cyaan. Zwart is niet te realiseren met Cyaan, Magenta en Yellow; dan krijg je bruin. Da's geen zwart. Bij druktechniek werk je bij doseren met maximale verzadiging en niet met variatie in inktdikte. Dat geldt ook voor de 'inkjet/laser printer'. Ik snap wel waarom key is gekozen, maar de 'tint' zit hem in de raster/punt groote en niet in de grijswaarde van de zwarting. Daarbij fullcolor is 'foto'werk. Minigrapje; zwart is geen kleur. In mijn optiek is key verkeerd gekozen en is het 'blacK' en niet Key. Groetjes! Joost 21 nov 2010 08:18 (CET) (Sokpop: Panta Rhei) ? !
Ik vind het nogal vreemd. Als de vierde kleur inderdaad "meestal" zwart is, is hij daty blijkbaar niet altijd. Dat roept vragen op: In welke gevallen niet? Wat is het in die gevallen dan wél? En waarom? Deze vragen zijn óól enzyclopedisch interessant en zouden dus ook in het artikel beantwoord moeten worden.
Dus: óf "K" staat gewoon voor "blacK" en dit hele verhaal kan weg, óf deze vragen zouden óók behandeld moeten worden.
Maar waarom staat dit überhaupt in het artikel Offsetdruk? Het egldt volgens mij voor alle (vierkleuren)druktechnieken, dus zeker ook voor hoogdruk en diepdruk.
Verder heb ik hierboven een kopje toegevoegd.
-- HHahn (overleg) 22 nov 2010 12:25 (CET)Reageren
Ik kom hier op terug, ga daar maar van uit.
toch even, vierkleurendruk houdt niet automatisch in dat het Cyaan, Magenta, Yellow is. Het kan ook idee andere willekeurige kleur zijn incl. zwart. fullcolor is sowieso vierkleuren; het wordt ook gebracht als 'de vier'. Er IS wel iets met 'key' (of ik klets nu uit m'n nek en verwar het met iets anders (key bij databases)) Groetjes! Joost 22 nov 2010 14:13 (CET) (Sokpop: Panta Rhei) ? !
Tjonge, miereneuker als ik ben. Ik zat 'vierkleuren' te lezen en dan roep ik in zo'n zelfde zin ijskoud dat zwart geen kleur is. 'de vier' is dan ook een term evenals fullcolor. Groetjes! Joost 22 nov 2010 19:08 (CET) (Sokpop: Panta Rhei)
Dat "vierkleurendruk" slechts een technische term is die niet noodzakelijkerwijs op CMYK slaat, is duidelijk. Maar in de praktijk is het meestal wel CMYK. Voor realistische vierkleurensdruk (bijv. met foto's erin) -- en daar gaat het in negen van de tien gevallen toch om -- kom je er niet onderuit als vierde kleur zwart te nemen.
Overigens ben ik de term "key" in deze context ook wel eens tegengekomen, maar ik kan hem momenteel niet terugvinden. Ik ben zelf geen graficus, maar wel een fysicus die zijn hele werkzame leven gewend is samen te werken met mensen uit allerlei andere disciplines, waaronder ook grafische technieken. Ik ben dan ook gewend me die terminologie redelijk eigen te maken, al ben ik natuurlijk geen echte deskundige. Maar in alle grafische publicaties die ik ben tegengekomen, werd de "K" van CMYK altijd als "black" geïnterpreteerd. Ik vind "key" wel in de Engelse Wikipedia, waar ze inderdaad zeggen dathet "meestal zwart" is. Ik begrijp uit wat ze daar schrijven, dat "keying" zoiets is als wat we hier "sluitwerk" noemen, nl. dat de verschillende kleurendrukgangen precies op elkaar aansluiten (dat de rasterstipjes dus zo min mogelijk overlappen). Maar helemaal zeker ben ik er niet van (ik heb geen tijd om het nu verder uit te zoeken).
Wel blijf ik erbij dat dit punt niet beperkt is tot offset, en dat het dus nit hier thuishoort, maar in een algemener artikel (bijv. over CMYK).
-- HHahn (overleg) 23 nov 2010 12:57 (CET)Reageren

Offsetpersen en zware motorfietsen.[brontekst bewerken]

Ik weet niet hoe het gesteld is in Nederland, maar in Vlaanderen blijken offsetpersen onlosmakelijk verbonden te zijn met zware motorfietsen. Praktisch elke werknemer in een offsetdrukkerij komt naar het werk per motorfiets. Hoe groter de offsetpers, hoe zwaarder de motorfiets. Dus als een werknemer per Harley-Davidson naar 't werk komt wil dat zeggen dat er behoorlijk veel kleuren m.b.v. diens pers kunnen worden gedrukt (een meerkleurenoffsetpers). Als je een schoolverlater bent en je solliciteert voor een baan in een drukkerij, dan is het eerste wat de baas van die drukkerij aan je zal vragen: kun je aan motorfietsen werken? (dit om te weten te komen of je op 't gebied van mechaniek je plan kunt trekken). DannyCaes (overleg) 29 aug 2020 23:41 (CEST)Reageren