Naar inhoud springen

Overleg gebruiker:HannekeNieuwenhuizen

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 7 jaar geleden door Erik Wannee in het onderwerp problemen met de titel
Hallo HannekeNieuwenhuizen, en welkom op de Nederlandstalige Wikipedia!
Vlag van Verenigd Koninkrijk Welcome message in English

Hartelijk dank voor je belangstelling voor Wikipedia! We werken hier aan het ideaal van een vrij beschikbare, vrij bewerkbare, volledige en neutrale gemeenschapsencyclopedie. We waarderen het enorm als ook jij hieraan wilt bijdragen!

De Nederlandstalige Wikipedia is sinds 19 juni 2001 online en telt inmiddels 2.159.895 artikelen. In de loop van de jaren zijn er voor het schrijven of bewerken van artikelen en voor de onderlinge samenwerking een aantal uitgangspunten en richtlijnen geformuleerd. Neem die als nieuwkomer ter harte. Lees ook eerst even de informatie in dit venster voordat je aan de slag gaat. Geen van de richtlijnen heeft kracht van wet, want Wikipedia is en blijft vóór alles vrij bewerkbaar, maar een beetje houvast voordat je in het diepe springt kan nooit kwaad.

Deze pagina, die nu op je scherm staat, is trouwens je persoonlijke overlegpagina, de plaats waar je berichten van andere Wikipedianen ontvangt en ze kunt beantwoorden. Iedere gebruiker heeft zo'n pagina. Wil je een nieuw overleg met iemand anders beginnen, dan kan dat dus op zijn of haar overlegpagina. Sluit je bijdragen op overlegpagina's altijd af met vier tildes, dus zo: ~~~~. Een druk op de handtekeningknop (zie afbeelding) heeft hetzelfde effect: je bericht wordt automatisch ondertekend met je gebruikersnaam en de datum en tijd waarop je je boodschap voltooide. Versturen doe je met de knop "Wijzigingen publiceren".

Hierbij alvast wat richtlijnen en tips. Veel succes! Tekstman (overleg) 9 mrt 2015 14:38 (CET)Reageren

Český Malín[brontekst bewerken]

Mijn complimenten voor dit mooie artikel, HannekeNieuwenhuizen. Ik heb nog wel een vraag. In de inleiding wordt vermeld dat 370 inwoners omkwamen bij de brand, maar onder het kopje 'Na de Tweede Wereldoorlog' wordt gewag gemaakt van 374 slachtoffers. Geen van deze getallen kom ik in het Tsjechische artikel tegen. Ik was dus benieuwd welk van de twee juist is, en waar dit getal vandaan komt.

Vriendelijke groet,

Woody|(?) 1 mei 2015 18:20 (CEST)Reageren

In antwoord op uw terugkoppeling[brontekst bewerken]

Dit is een hommel.

Hallo HannekeNieuwenhuizen,

Op de hulppagina Help:Gebruik van bestanden valt precies te lezen hoe je (1) een afbeelding kunt uploaden naar onze centrale mediadatabank Wikimedia Commons en hoe je (2) een eenmaal geüploade afbeelding in een artikel kunt plaatsen. Voor het uploaden van een afbeelding kan ik de UploadWizard van harte aanbevelen. Deze begeleidt je stap voor stap door het uploadproces en geeft aan waar je precies op moet letten. Alleen afbeeldingen die naar Wikimedia Commons geüpload zijn kunnen op Wikipedia worden gebruikt, dus zorg er eerst voor dat de afbeelding die je wilt gebruiken daar te vinden is.

Staat het bestand op Commons, dan kun je die op Wikipedia toevoegen door middel van een simpele code in de volgende vorm:

[[Bestand:naam.png|thumb|onderschrift]]

Vul in plaats van 'naam' de bestandsnaam in en vervang 'onderschrift' door een passende beschrijving. [[Bestand:Aardhommel kleine.jpg|thumb|Dit is een hommel.]] geeft bijvoorbeeld de afbeelding rechts. Let goed op dat je de juiste extensie gebruikt (.png, .jpg, .gif etc.). Is het bestand bijvoorbeeld als .png geüpload maar gebruik je .jpg, dan zal de afbeelding niet verschijnen. Het makkelijkste is om de bestandsnaam op Commons gewoon te kopiëren en plakken. Zoals gezegd staat een uitgebreidere uitleg op Help:Gebruik van bestanden. Mocht je nog vragen hebben, dan hoor ik het graag.

Met vriendelijke groet,

Woody|(?) 12 mei 2015 19:36 (CEST)Reageren

 

Vertalingen uit het Tsjechisch[brontekst bewerken]

Dag Hanneke,

wat fijn dat je aan de slag gegaan bent met het vertalen van Tsjechische artikelen. Ik denk dat er maar weinig mensen op Wikipedia hiertoe in staat zijn, en de artikelen die je vertaalt zijn een mooie aanwinst voor Wikipedia.

Echter, alle begin is moeilijk, en de artikelen die je geplaatst hebt waren nog niet af. Ik zie dat er een aantal patronen in zitten, en die hebben allemaal ongetwijfeld te maken met onbekendheid met de Wikipedia-materie. Ik heb de artikelen Desná (rivier) en Kasteel Bouzov van jouw hand op een aantal punten verbeterd, en wil je graag even op weg helpen om er in het vervolg zelf meteen mooie artikelen van te bouwen.

Mijn eerste tip is om eens op de artikelen te klikken op de knop 'Geschiedenis' en te kijken wat er verbeterd is. Door daar twee rode bolletjes aan te klikken en dan te klikken op de knop 'geselecteerde versies vergelijken' kun je zien wat er is veranderd. Als het goed gedaan is, is er ook een toelichting bij de verandering gegeven.

  • De naamgeving van artikelen heeft een bepaalde systematiek, en ik heb daarom de artikelen hernoemd. 'Rivier de Desná' werd zo 'Desná (rivier)', en 'Bouzov, kasteel' werd 'Kasteel Bouzov'.
  • Er was al een artikel 'Desna (rivier)' over een bijna gelijknamige rivier in Oekraïne. Omdat het zou kunnen zijn dat de lezer de andere rivier bedoelt, heb ik tussen beide artikelen een verhelderende verwijzing gemaakt, die je bovenaan de artikelen ziet staan.
  • Omdat er nog meer geografische begrippen 'Desna', 'Desná' en 'Dešná' bleken te bestaan, heb ik ook maar een algemene doorverwijspagina Desna aangemaakt, van waaruit de lezer naar de juiste plek wordt gedirigeerd.
  • Kopjes van alinea's worden niet als vette tekst geplaatst, maar tussen '=' tekens, in de vorm '== titel kopje =='.
  • Probeer zoveel mogelijk relevante links toe te voegen aan de artikelen. Ik zag in de artikelen veel plaatsnamen staan, waarover ook al artikelen bleken te bestaan, zoals Loučná nad Desnou en Rapotín. Het is dan fijn als de lezer op die namen kan klikken en het artikel over dat plaatsje te zien krijgt. Van sommige plaatsen bleek nog geen artikel beschikbaar, zoals van Maršikov, en daar heb ik dan toch maar een link aan toe gevoegd in de hoop dat dat artikel nog zal worden aangemaakt (hint). Soms is het trouwens even puzzelen of er al een artikel is, want ik schreef eerst Loucná nad Desnou en dat artikel was er niet; maar via het Tsjechische artikel zag ik toen dat het artikel er wel is met een accentje meer. (Ik weet nou niet welke van beide spellingswijzen correct is...)
  • Het is heel correct om onderaan het artikel te schrijven wat de bron is, nl. het Tsjechische artikel. Maar dat moet gebeuren middels een speciaal sjabloon. Dat is vrij ingewikkeld, maar je kunt het vinden in het Sjabloon:Bronvermelding anderstalige Wikipedia, inclusief toelichting (ook hoe je aan het 'oldid' komt). Om het nog ingewikkelder te maken: Dat sjabloon moet weer opgenomen worden in het 'Appendix'-sjabloon. Klik eens in het artikel Desná (rivier) op 'bewerken' en zie de hele code onderaan.
  • Het is wenselijk om aan elk artikel een of mer categorieën toe te voegen, waarlangs de artikelen worden ingedeeld. In het geval van de Desná was het de Categorie:Rivier in Tsjechië. Soms is het even zoeken naar de juiste categorienaam. Een handigheidje is om gewoon even een artikel over een andere Tsjechische rivier op te zoeken en te kijken welke categorie je daar aantreft. Die kun je dan kopiëren naar jouw artikel. Test altijd even of de categorie (die je helemaal onderaan het artikel vindt) altijd blauw is; als hij rood is dan heb je iets verkeerd gedaan want het is niet de bedoeling om in te delen in een niet-bestaande categorie.
  • Het is bij artikelen die gerelateerd zijn aan een aardrijkskundige plaats, prettig om er een link aan toe te voegen waarmee de lezer een kaartje kan openen. Dat heb ik bij deze artikelen ook gedaan. Kijk in het artikel Kasteel Bouzov helemaal rechtsboven: daar zie je nu de geografische coördinaten en daarnaast '(kaart)'. Klik je daarop dan zie je het kasteel op het kaartje. Hoe maak je die code? Daarvoor kun je HIER een handig hulpmiddeltje vinden. Wandel op dat kaartje naar de juiste plek (schuiven, uit- en inzoomen) en klik op de juiste plaats. Dan krijg je onder het kaartje je code die je kunt knippen-en-plakken naar onderaan het artikel.
  • Het is de bedoeling dat artikelen over hetzelfde onderwerp en in verschillende talen - zoals bv het Tsjechische en het Nederlandse - aan elkaar gekoppeld worden met (interwiki)links Dergelijke links zie je in de linker marge van de artikelen onder 'in andere talen'. Hoe maak je een dergelijke link het eenvoudigst aan? Begin met het oudste artikel, dus in jouw geval met het Tsjechische artikel. Daar klik je op 'koppelingen bewerken'. Zo kom je op Wikidata terecht. Dat is helaas wat knullig ingericht, maar je moet wat naar beneden scrollen naar het paragraafje 'Wikipedia'. Daar klik je op 'bewerken' en dan kun je onderaan op 'site' de afkorting van de taal van het te koppelen artikel invoeren, in dit geval 'nl'. En daarachter plak je de naam van het nieuw aangemaakte artikel. Vervolgens 'opslaan'. Liefst kun je helemaal bovenaan deze pagina ook nog even de naam toevoegen en desgewenst een beschrijving.

Zo, volgens mij heb ik je nu wel heel veel informatie gegeven. Te veel, misschien wel. Niet wanhopen, lees het gerust af en toe eens door en als je vragen hebt, stel ze dan gerust hieronder, dan lees ik ze wel en zal hier dan ook weer antwoorden. En ik zal wel even in de gaten houden of je er uit komt.
Veel succes! Erik Wannee (overleg) 25 aug 2015 19:36 (CEST)Reageren

Zeer bedankt, Erik! Ik ga er mee aan de slag. Een vraag: kan ik ergens iets vinden over de systematiek van de naamgeving? HannekeNieuwenhuizen (overleg) 25 aug 2015 20:53 (CEST)Reageren

Oei, daar vraag je me wat! Ik weet inmiddels vrij veel over Wikipedia, maar vrees dat ik hier niet zo 1-2-3 een antwoord op heb. Een richtlijn is wel dat je probeert de naam zo kort en kernachtig mogelijk te houden. Dus geen overbodige lidwoorden of toelichtingen. Een toevoeging tussen haakjes gebruik je alleen als dat nodig is om onderscheid te maken met andere onderwerpen met dezelfde naam. Bijvoorbeeld Veer, dat natuurlijk vele betekenissen kent. Hierbij wordt dan ook altijd een doorverwijspagina gemaakt, die de lezer de keus biedt tussen de alternatieven. In het geval van Desná speelde dat: er zijn meerdere artikelen met die naam, en daarom moest ik er een toevoeging achter zetten. Als die rivier nou geen accentje gehad zou hebben, net als die in Oekraïne, dan had de toevoeging '(rivier)' niet geholpen, en hadden we iets anders moeten bedenken, bv 'Desna (Tsjechische rivier)' en 'Desna (Oekraïense rivier)'
Een toevoeging na een komma wordt eigenlijk niet gebruikt, dus in het geval van het kasteel zou het niet 'Bouzov, kasteel' moeten heten maar 'Bouzov (kasteel)'. Dat was niet fout geweest, maar dan had het artikel Bouzov niet die naam kunnen houden omdat dat dan een doorverwijspagina zou moeten worden. De plaats zou dan hernoemd moeten worden tot 'Bouzov (plaats)'. Dat had gekund, maar ik koos ervoor om er dan maar 'kasteel' voor te zetten, wat heel gebruikelijk is bij artikelen over kastelen, zie hier (17.498 stuks!).
Ik denk dat ik je alleen kan adviseren om gewoon eens te kijken hoe het in vergelijkbare situaties gedaan wordt. Hopelijk heb ik je hiermee een beetje kunnen helpen. Maar wees je vooral ervan bewust dat hier geen keiharde regels gelden. Erik Wannee (overleg) 25 aug 2015 21:37 (CEST)Reageren
Jullie zoeken misschien Wikipedia:Benoemen van een pagina. Woodcutterty|(?) 25 aug 2015 21:39 (CEST)Reageren
Ja, verrek zeg! Nooit gezien! Waarom wordt daarheen niet gelinkt vanuit bv. Wikipedia:Snelcursus/Nieuw artikel? Erik Wannee (overleg) 25 aug 2015 21:51 (CEST)Reageren

Hallo Erik, ik heb lang naar de oldid van het oorspronkelijke artikel van mijn vertaling, genaamd Marsikov, gezocht, maar zie alleen: ID stranka, dit betekent ID van de pagina. Is dat hetzelfde als oldid? HannekeNieuwenhuizen (overleg) 29 sep 2015 17:50 (CEST)Reageren

Het was even puzzelen wat je bedoelde, want er is in de Nederlandstalige Wikipedia geen artikel genaamd Marsikov. Dus ik neem aan dat je het artikel cs:Maršíkov in de Tsjechische Wikipedia bedoelt. Althans... Die heb je voor zover ik weet niet vertaald.
Enfin, als je de oldid wilt weten, dan moet je in het betreffende bron-artikel in de linker marge klikken op 'permanente koppeling'. Als je dat gedaan hebt, en je kijkt dan in de adresregel bovenin je browser, dan zie je daar https://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Maršíkov&oldid=11819664 staan. En daar kun je de oldid vandaan halen: het laatste getal op die adresregel; in dit geval dus 11819664.
Een mogelijk complicerende factor is dat jij misschien niet met een Nederlandstalige versie van Wikipedia werkt maar met een Tsjechisch-talige. En dan zul je niet 'permanente koppeling' in de kantlijn zien staan maar de Tsjechische variant daarvan. In elk geval moet het een link zijn die in de adresregel een 'oldid' op het eind toont.
Ik hoop dat je er zo uit komt. Zo niet, dan verneem ik het wel weer. Succes! Erik Wannee (overleg) 29 sep 2015 18:20 (CEST)Reageren
Ja! Ik zie het, bedankt. En ik heb het artikel al wel vertaald, maar nog niet op Wikipedia gezet.Ik probeer al jouw tips erin te verwerken, dus het duurt even. Ik neem er de tijd voor...

HannekeNieuwenhuizen (overleg) 29 sep 2015 19:36 (CEST)Reageren

Aha, dat had ik niet gezien. Blijkbaar vertaal je het eerst offline zodat het op Wikipedia niet zichtbaar is. Ik kan je misschien een handige tip geven: Iedereen heeft en eigen kladblokpagina, die je kunt vinden op de bovenste regel: 'Kladblok'. Dat is persoonlijke werkruimte, en daarin mag je uitproberen en kliederen wat je wilt. Dat kladblok is ideaal om rustig aan artikelen te kunnen werken zonder dat anderen je erin storen. Je zou daar bv een artikel in het Tsjechisch kunnen neerzetten en dan rustig alinea voor alinea vertalen. Je kunt het daar dan ook uittesten om te zien of alles er goed uit ziet. En als het dan klaar is dan knip-en-plak je het in een keer naar de juiste plaats, of je hernoemt je kladblok naar de gewenste artikelnaam. En dan is je kladblok weer beschikbaar voor de volgende actie.
Groet en succes! Erik Wannee (overleg) 30 sep 2015 08:04 (CEST)Reageren

foto's[brontekst bewerken]

beste medeWikipedianen, Een vraag:

Bij een nieuw artikel kopieer ik foto's van anderstalige Wiki's naar mijn pagina. Hoe verwijder ik het buitenlandse onderschrift onder de foto's?

Heel simpel, door die tekst uit de code te verwijderen. Of - meestal nog beter - die te vervangen door een Nederlandstalige tekst. Lees alles hierover op Help:Gebruik van bestanden. Erik Wannee (overleg) 23 feb 2016 22:51 (CET)Reageren
bedankt, Erik; het is gelukt.Nog een vraag: ik wil de titel veranderen; mijn laatste artikel heet 'klooster en kerk van Maria Boodschap, Šumperk, Tsjechië', en ik wil dat wat handzamer maken, bijvoorbeeld 'Kerk van Maria Boodschap, Šumperk(Tsjechië).Ik heb van alles geprobeerd, maar het is niet gelukt. Weet jij het? En nog één vraag: is er een code om de coördinaten te plaatsen? Ik heb nu de coördinaten uit het Tsjechische artikel gewoon gekopieerd naar de vertaling, dat ging de vorige keer goed, maar nu blijft het in de tekst staan, en gaat niet naar het plekje rechtsboven.

Dag Hanneke,
Ik zie dat er nog een heel aantal dingen niet goed gaan. Ik zal ze even punt voor punt langs lopen:

  • Je hebt nu een titel onder de titel geplaatst, en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Het artikel zelf heeft al een titel meegekregen toen je het aanmaakte, dus moet je in de tekst in het editscherm niet nog eens een titel zetten. Het artikel zelf heet nu: 'Klooster en kerk van Maria Boodschap', en eigenlijk lijkt me die naam niet zo geschikt, omdat er misschien elders ook nog wel kloosters en kerken met die naam zijn. Dat geeft verwarring. Het beste is het om een zo passend mogelijke, maar toch ook zo kort mogelijke naam te bedenken. In dit geval zou ik ervoor gekozen hebben om het artikel 'Klooster en kerk van Maria Boodschap (Šumperk)' te noemen, ervan uitgaande dat er maar één Šumperk is met een klooster, zodat de toevoeging 'Tsjechië' niet meer nodig is.
  • Het hernoemen van een artikel is inderdaad iets dat je even moet weten: bovenaan het scherm, naast het blauwe sterretje, zie je (als je ingelogd bent): 'Meer'. Als je daarop wijst, kun je 'Titel wijzigen' aanklikken en dan de nieuwe naam van het artikel invoeren, alsmede een toelichting waaróm je het artikel hernoemt. Het systeem zal automatisch ook de oude naam behouden, en die automatisch laten doorverwijzen (een zogenaamde 'redirect') naar het nieuwe artikel. Dat is gedaan omdat er intussen misschien elders links zijn aangemaakt naar die oude naam. Als je zeker weet dat er geen links naar die oude naam verwijzen, dan kan die oude naam-met-redirect beter verwijderd worden. Maar hoe weet je nou of er vanuit andere artikelen links naar die oude artikelnaam zijn? Dat doe je als volgt: Geef eerst de oude naam van het artikel in de zoekregel. Als je naar die pagina gaat, zul je zien dat je vanzelf op de hernoemde pagina uit komt. Maar vlak onder de titel lees je dan: "(Doorverwezen vanaf xxxx)", waarbij op die xxxx de oude naam staat. Klik dan op die oude naam en je komt op de redirect terecht. Vervolgens klik je in de linker marge op 'Links naar deze pagina'. Dan krijg je een lijstje van alle pagina's die naar het artikel met die oude naam linken. Als je geluk hebt is dat lijstje leeg; dan weet je dat er niets naar die oude naam verwijst, en kan de redirect verwijderd worden. Als er wèl artikelen zijn die verwijzen naar de oude artikelnaam, dan kun je dat in die artikelen aanpassen, of je kunt besluiten de redirect niet weg te gooien. Dan natuurlijk de vraag hoe je zo'n overbodige redirect weggooit. Dat doe je door er {{nuweg|overgebleven na hernoeming}} op te zetten. Laat de regel die begint met de # staan, zodat de moderator weet wàt er weggegooid wordt.
  • In het artikel zetten je de coördinaten waarop de kerk te vinden is. Waarschijnlijk heb je dat letterlijk overgenomen van de oorspronkelijke pagina waarvan je het artikel vertaalde. In de NL-Wikipedia zetten we de coördinaten neer met een sjabloon, dat je kunt aanmaken via DEZE PAGINA. Als je op de link klikt, krijg je een kaartje te zien, waar je doorheen kunt navigeren. Je kunt het kaartje naar de juiste plek verschuiven en ook in- en uitzoomen (met je scrollwieltje of met de + en - rechtsonder). Ga naar de plek waarvan je de coördinaten wilt aangeven. Doe dat zo precies mogelijk, dus op het eind goed inzoomen zodat je het klooster ziet staan. Links van het kaartje zie je een paar pulldownvakjes ('configuration'). Je hoeft alleen een keus te maken bij 'type'. In dit geval zou ik de onderste kiezen: 'landmark'. De rest van de vakjes kun je met rust laten. Als je vervolgens op de kaart klikt, krijg je onder het kaartje in de regel 'output' een lange formule te zien, die begint met '{{Coor title'. Die hele regel moet je selecteren en 'knippen en plakken' naar je artikel. het is gebruikelijk om dat onderaan het artikel te doen; het sjabloon zet de coördinaten automatisch op de juiste plek (rechtsboven) in het artikel, en zorgt dat je een kaartje tevoorschijn kunt toveren als je op 'kaart' klikt.
  • In het artikel gebruik je veel blanko regels onder elkaar. Probeer dat te vermijden; het is zinloos en geef nodeloze witruimte in het artikel, wat zeker ongewenst is voor mensen die Wikipedia op een klein schermpje (smartphone) bekijken.
  • Heel correct dat je onderaan de bronvermelding hebt gedaan. Alleen is er kennelijk wat fout gegaan met het nummer van de oldid, want als ik op de link klik dan kom ik terecht op het artikel Åre Municipality in de Engelstalige Wikipedia. Kun je even kijken wat wel het juiste oldid-nummer moet zijn?
  • Onderaan zet je de categorieën zomaar in de tekst, en dat werkt niet. Ze moeten net als links tussen dubbele vierkante haken staan, en elke categorie krijgt de volgende opbouw: '[[Categorie:xxxx]]'. In dit artikel dus o.a. '[[Categorie:Bouwwerk in Tsjechië]]'.

Zo, ik hoop dat je hier weer even mee verder kunt. Ik heb voor de zekerheid even en 'meebezig'-code op het artikel gezet, zodat anderen het niet meteen verwijderen omdat het nog niet goed is. Als je klaar bent met het opknappen, kun je die code er weer af halen. Groetjes uit Apeldoorn en succes! Erik Wannee (overleg) 24 feb 2016 13:13 (CET)Reageren

fijn dat je mijn tekst zo kritisch leest! Ik ben er een tijdje uit geweest, maar ik ga me er weer goed in verdiepen. Bedankt! Hanneke.
Ik zie dat er intussen toch iemand anders met het artikel bezig is gewest, ondanks dat ik er een 'meebezig' op gezet had. Voor jou kan dat wat verwarrend zijn, maar kijk maar even wat hij heeft gedaan. Hij heeft een infobox toegevoegd en ook de coördinatensjabloon en de categorieën gefixt. Maar er is nog genoeg verder aan de knutselen. Ik volg het wel via m'n volglijst. Erik Wannee (overleg) 24 feb 2016 19:27 (CET)Reageren
ik had ondertussen zelf al de coördinaten voor elkaar, het oldid nummer veranderd, categorieën tussen dubbele haken, dubbele titel verwijderd, blanco regels gecheckt. De infobox die Antoine.01 heeft toegevoegd vind ik prima. Dus...het wordt al wat! Bedankt! Hanneke.
Ja, maar je bent er nog niet helemaal. Ik weet niet waarvandaan je die coördinaten-sjabloon hebt, maar volgens mij niet van de link die ik hierboven aangaf. Je gebruikte een verouderd sjabloon dat niet meer werkt. Daarom krijg je geen kaartje te zien als je op 'Kaart' klikt. Dat lukte wel bij het sjabloon dat je verwijderd hebt.
Ook de bronvermelding klopt nog niet. Klik maar op de link en je ziet dat je niet op het Tsjechische artikel terecht komt. Er zitten nl. een aantal foutjes in. Er moet niet 'taal-cs' staan maar 'taal=cs' (Daarom komt hij op een verkeerde Engelstalige pagina terecht); er ontbreekt nog de titel van het Tsjechischtalige bron-artikel (|titel=...) en in de datum staan puntjes die er niet horen. Zie Sjabloon:Bronvermelding anderstalige Wikipedia waar het precies wordt getoond. Ik geef toe: het is niet eenvoudig, en computers vergeven het niet als je iets vergeet of net een verkeerd lettertje intikt. Het is helaas niet anders.
O ja, en vergeet je niet om je bijdragen op overlegpagina's zoals deze te ondertekenen met vier tildes? Groet, Erik Wannee (overleg) 24 feb 2016 20:44 (CET)Reageren
ik heb wel de link gebruikt die jij aangaf hoor, dus ik weet niet wat er mis is gegaan. Ik worstel enthousiast verder! Groet,HannekeNieuwenhuizen (overleg) 25 feb 2016 20:20 (CET)Reageren
Jeetje, ik leer ook nog elke dag bij. Ik moest flink puzzelen hoe dat kwam. Het blijkt te maken hebben met de instelling van de vakjes aan de linker kant. Het pulldownvakje 'Template:' moet op 'coor title dms' staan, en daarop staat hij bij mij standaard. Maar kennelijk bij jou niet, en stond hij bij jou op 'coördinaten (NL)'. En dan werkt het niet. Maar om het nog ingewikkelder te maken: zoals ik hem daarmee maakte ging het nog niet goed, en ik moest handmatig nog twee dingetjes omwisselen voordat het werkte. Enfin, we hebben nu een werkende versie; laten we het daar maar even bij houden, voor wat betreft die coördinaten. Erik Wannee (overleg) 25 feb 2016 21:49 (CET)Reageren

Hallo HannekeNieuwenhuizen, Op dit artikel staat nog steeds een {meebezig}-sjabloon. Kan deze eraf? groeten, vis →  )°///<  ← overleg 29 feb 2016 00:06 (CET)Reageren

ja, die kan er af; maar ik weet niet hoe. Ik zal het even uitzoeken. HannekeNieuwenhuizen (overleg) 29 feb 2016 08:28 (CET)Reageren
  • Ben zo vrijgeweest om dat te doen. Het is eenvoudig het weghalen van het sjabloon. Kijk even bij de geschiedenis wat ik heb gedaan. Heb het daarna ook goedgekeurd. groeten, vis →  )°///<  ← overleg 29 feb 2016 10:11 (CET)Reageren

problemen met de titel[brontekst bewerken]

beste medeWikipedianen,

ik heb gisteren een nieuw artikel geplaatst, maar ik heb moeite met de titel. Het gaat om 'Bedevaartsoord Hora Matky Boží', (Tsjechisch) wat in het Nederlands 'Berg van de Moeder van God' of 'Mariaberg' betekent. In het Duits betekent het "Marienberg' of Muttergottesberg'; dit heb ik in de beginregels al genoemd. De Duitse vertaling wordt bij dit artikel gegeven omdat het een voormalig Duits gebied betreft en vroeger zo heette. Ik twijfel of ik het artikel de huidige naam geef of de Nederlandse vertaling: 'Bedevaartsoord Mariaberg, Tsjechië'. De echte naam is natuurlijk Hora Matky Boží, maar dat zegt Nederlanders niets. Ten tweede: 'bedevaartsoord' er wel of niet bij? Ik kan ook 'klooster' schrijven, want dat is het ook, al dekt het de lading niet helemaal. Ten derde: Tsjechië erbij noemen of niet? Ik wou graag advies hierover. Bedankt, HannekeNieuwenhuizen (overleg) 23 mrt 2016 17:18 (CET)Reageren

Het uitgangspunt is dat een titel zo compact mogelijk moet zijn, maar zich wel moet onderscheiden van mogelijke gelijknamige artikelen. Lees vooral eens Wikipedia:Benoemen van een pagina door. Als je verwacht dat er maar één 'Hora Matky Boží' bestaat, heeft het geen nut om er 'bedevaartsoord' bij te schrijven. Sterker nog: door dat weg te laten, vermijd je ook de discussie of jet het 'bedevaartsoord' of 'klooster' zou moeten noemen. Het zelfde geldt voor de toevoeging van Tsjechië: laat het weg als het kan, maar als hetzelfde onderwerp in meer landen voor zou komen, zou je '(Tsjechië)' achter de naam kunnen toevoegen, zoals bij York (Nebraska) om het te onderscheiden van o.a. York (Verenigd Koninkrijk).
Dan de vraag of je beter de oorspronkelijke (in dit geval Tsjechische) naam kunt gebruiken, of de logische Nederlandse naam. Daarover is veel te lezen op Wikipedia:Buitenlandse geografische namen. Als 'hora' echt deel uitmaakt van de naam van de berg, dan zou je hem letterlijk moeten overnemen. Maar als 'hora' gewoon 'berg' betekent - en ik verwacht dat dat hier het geval is - dan kun je het het beste gewoon vertalen. Hetzelfde geldt voor het tweede deel van de naam. Ik denk dat je het artikel hier het beste 'Berg van de Moeder Gods' zou kunnen noemen.
Overigens kun je het een doen en het ander niet laten: Ik maak in dergelijke situaties altijd graag redirects aan, zodat het artikel onder meer namen te vinden is. Als je het artikel hernoemt wordt automatisch een redirect aangemaakt, zodat het onder de oorspronkelijke naam ook vindbaar blijft. Je zou dus een redirect 'Hora Matky Boží' kunnen aanmaken die doorverwijst naar 'Berg van de Moeder Gods'. En in deze specifieke situatie is het ook wenselijk om een redirect te maken vanuit de Duitstalige naam, omdat dat dus ook een tijd de officiële naam is geweest.
Zorg er bij het hernoemen trouwens wel voor dat namen die ècht overbodig zijn, verwijderd worden. Zo heb ik de titel-met-tikfoutje Bedevaartsoord Hora Matka Boží die je per ongeluk had aangemaakt, voorzien van een {{nuweg}}. Erik Wannee (overleg) 23 mrt 2016 17:59 (CET)Reageren

Bedankt Erik! Zeer leerzaam. HannekeNieuwenhuizen (overleg) 23 mrt 2016 18:36 (CET)Reageren

Beste medewikipedianen,
ik heb een nieuw artikel gemaakt genaamd Praded (nationaal natuurreservaat), maar Praded moet zijn Praděd. Ik ben vergeten hoe ik dit kan veranderen. HannekeNieuwenhuizen (overleg) 22 aug 2016 22:39 (CEST)Reageren
Ik heb het hierboven beschreven. Zoek even (met Ctrl-F) naar 'Het hernoemen van een artikel'. Succes! Erik Wannee (overleg) 22 aug 2016 23:24 (CEST)Reageren
In het genoemde artikel heb je trouwens een link gemaakt naar Kouty. Maar er zijn in Tsjechië drie plaatsen met die naam, en ik weet niet welke je bedoelt. Zou je de link zelf willen corrigeren? En zoals je kunt zien is de aanduiding onderaan van de categorieën niet correct gebeurd. Elke categorie moet afzonderlijk tussen vierkante haken worden gezet. Erik Wannee (overleg) 22 aug 2016 23:32 (CEST)Reageren