Railterminal (logistiek)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Dit artikel komt mogelijk voor verwijdering in aanmerking.
Het overleg hierover wordt gevoerd op deze discussiepagina. Iedereen is welkom daaraan bij te dragen. Zie voor meer informatie: Waarom staat mijn artikel op de beoordelingslijst.
Voel je vrij het artikel te bewerken. Haal de pagina echter niet leeg en verwijder deze boodschap niet voordat de discussie gesloten is.

Een portaalkraan op de havenspoorlijn in Rotterdam

Een railterminal is in de logistiek een laad- en losplaats (overslagplaats), die vooral is ingericht om containers over te slaan van en naar het spoor.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Een railterminal kan uitgevoerd zijn in de vorm van een spoorlijn met een stootblok. De railterminal is dan een eindstation voor een goederentrein. Er worden veelal containers geladen en gelost, waarbij ze ofwel afkomstig zijn van een andere transportmodus (luchtvracht, wegvervoer, scheepvaart), ofwel op een andere transportmodus overgeladen worden. Dit wordt ook wel intermodaal goederenvervoer genoemd. Als er meer dan twee van deze transportmodi aanwezig zijn, spreekt men ook wel van multimodaal goederenvervoer. Ook kan het voorkomen dat containers worden overgeladen van de ene goederentrein op de andere.[1]

Materieel[bewerken | brontekst bewerken]

De meest voorkomende machines die benodigd zijn voor de overslag van containers zijn ofwel de grote vorkheftruck de portaalkraan. Daarnaast wordt op sommige terminals gewerkt met een containerlift of een reachstacker.

Soorten terminals[bewerken | brontekst bewerken]

Een railterminal kan voorkomen als:

Voorbeelden[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Lijst van railterminals in Europa voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Voorbeelden van railterminals in België en Nederland zijn:[2]