Reststelsel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

In de elementaire getaltheorie is een reststelsel of restsysteem modulo het positieve gehele getal een verzameling getallen uit verschillende restklassen modulo . Een reststelsel bestaat dus uit een aantal getallen waarvan er geen twee congruent zijn modulo .

Er wordt verschil gemaakt tussen volledige reststelsels en gereduceerde reststelsels.

Volledig reststelsel[bewerken | brontekst bewerken]

Een reststelsel heet een volledig reststelsel modulo als het stelsel van iedere restklasse een element bevat. Een volledig reststelsel heeft dus precies elementen.

Gereduceerd reststelsel[bewerken | brontekst bewerken]

Een reststelsel heet een gereduceerd reststelsel als het bestaat uit getallen die met relatief priem zijn. Het aantal elementen is gelijk aan . Dus:

  1. voor elke ;
  2. ;
  3. Geen twee elementen van zijn congruent modulo .

Hierin is de indicator- of totientfunctie.

Een dergelijk gereduceerd reststelsel modulo ontstaat uit een volledig reststelsel door alle getallen die niet relatief priem zijn met weg te laten.

Voorbeeld[bewerken | brontekst bewerken]

Een volledig reststelsel modulo 12 is bijvoorbeeld {0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11}. Daarin zijn 1, 5, 7 en 11 de enige getallen die relatief priem zijn met 12. Zij vormen een gereduceerd reststelsel modulo 12: {1,5,7,11}. De kardinaliteit van dit stelsel is 4 en gelijk aan de indicator van 12: .

Andere gereduceerde reststelsels modulo 12 zijn { 13, 17, 19, 23 } en { - 11, -7, -5, -1 }.

Eigenschappen[bewerken | brontekst bewerken]

Als een gereduceerd reststelsel is en , dan is

.

Ieder getal in een gereduceerd reststelsel modulo is een voortbrenger van de additieve groep van gehele getallen modulo .

Websites[bewerken | brontekst bewerken]