Sint-Josephkerk (Roosendaal)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Sint-Josephkerk
Sint-Josephkerk
Plaats Roosendaal
Denominatie rooms-katholiek
Coördinaten 51° 32′ NB, 4° 28′ OL
Gebouwd in 1923-1924
Restauratie(s) 1966-1977, 2022
Monumentale status beschermd
Monumentnummer  517266
Architectuur
Architect(en) Jac. Hurks en M. Vergouwen
Bouwmateriaal baksteen
Kerkprovincie
Bisdom                 Bisdom Breda
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Sint-Josephkerk is een rooms-katholieke kerk, gelegen aan de Sint-Josephstraat 4 in de wijk Burgerhout in Roosendaal.

De bouwpastoor was H.J.A. van Mierlo en de kerk werd ontworpen door de architecten M. Vergouwen en Jacques Hurks. Architect M. Vergouwen was eerder verantwoordelijk voor het ontwerp en de realisatie van R.K. parochiekerk St. Antonius aan de Brugstraat 26 in Roosendaal, voltooid in 1903. De St. Josephkerk vertoont sterke gelijkenissen met deze kerk, die in 1977 is gesloopt. De St. Josephkerk wordt weleens aangeduid als het eerste grote werk van J. Hurks, doch pas in 1925 vestigde hij zich als zelfstandig architect in Roosendaal om aldaar een indrukwekkend oeuvre op te bouwen.

Het is een centraliserende driebeukige kruiskerk in expressionistische stijl met een hoge terzijde staande toren met tentdak. De toren heeft een hoogte van 37 meter. De ingang wordt bekroond door een wimberg. Het middenschip wordt gedekt door een tongewelf en de viering door een ruim koepelgewelf.

Het bakstenen gebouw bevat veel siermetselwerk. Boven het priesterkoor is een triomfboog met schilderingen. De triomfboog, kruisweg en meeste andere schilderingen zijn van Wijnand Geraedts (1883-1958) en zijn zoon Pieter Geraedts (1911-1978), hoogaltaar en verschillende beeldhouwwerken zijn gemaakt door de firma Cuypers uit Roermond. De godslamp en lichtkroon in de koepel, beide van gebronsd koper, zijn naar een ontwerp van de Utrechtse edelsmid Jan Eloy Brom en vervaardigd door de firma P.G. Duchateau.

De kerk heeft verder een marmeren doopvont, twee stenen wijwaterbakken, kapel met gestileerd reliëf van Sint Joseph op zijn sterfbed en een uit 1890 daterend hoofdorgel. De Sint-Josephkerk wordt tot op heden gebruikt door de Sint Norbertusparochie. De kerk en pastorie zijn rijksmonumenten.

Door schade veroorzaakt door zware stormen in 2021 is in 2022 het dak opnieuw bedekt met tegels. Hierbij zijn ook de wijzers van de klok in de toren verlicht, waardoor je nu ook 's avonds de tijd kan zien.