Wikipedia:Media-aandacht/Ingezonden brief Volkskrant

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Geachte redactie,

Op 21 juni plaatste u een artikel in uw krant, van de hand van Peter van Ammelrooy, met de titel In Wikipedia knoeit Blair geen popcorn. Hoewel wij blij zijn dat Wikipedia in de publiciteit komt, schrokken wij toch van het vrij grote aantal feitelijke foutjes dat wij in uw artikel aantroffen, die wij graag zouden rechtzetten. Zo stelt u dat Wikipedia een hoofdredacteur heeft en dat Wikipedia de op twee na populairste bestemming op internet is (Volgens Alexa bezet Wikipedia.org de 16e plaats).

Dit betreft helaas een aantal misvattingen. Iedereen die zich enigszins heeft verdiept in Wikipedia, weet bijvoorbeeld dat deze werkt door middel van een grote gemeenschap die bijdragen levert, niet door een klein groepje redacteurs. Dat is juist het kenmerkende van Wiki-projecten.

Helaas bevat de online versie van uw krant geen bewerkknop waarmee wij de fouten zelf konden corrigeren, zoals wij dat op wikipedia gewend zijn, vandaar dat wij deze brief inzenden.

Een volledigere lijst met fouten die wij in het artikel vonden staat online op deze URL: http://nl.wikipedia.org/wiki/WP:MA/VK

Met vriendelijke groet,


Foutjes[bewerken | brontekst bewerken]

De op twee na populairste bestemming op internet?
U citeert (vermoedelijk) The Observer, die eerder deze week stelde - it is now the web's third most popular news and information source and contains almost 4 million entries - Wikipedia is dus niet de op twee-na-populairste internetbestemming, maar de op twee na populairste nieuws-en informatiebron. Dat is significant verschillend. Wikipedia is namelijk volgens Alexa ongeveer de 16e meest bezochte website ter wereld, niet de 3e.
Beveiligen druist in tegen ons motto?
Het motto van de Nederlandstalige Wikipedia luidt: "De vrije internetencyclopedie". Wij streven er naar deze encyclopedie zo open en vrij mogelijk te maken. Het vrij slaat hierbij niet zozeer op de bewerkbaarheid, maar op de licentie. Hiernaast wordt gestreefd naar een neutraal standpunt in de artikelen. Vandalen, gebruikers die niks anders doen dan onzin plaatsen of feiten verdraaien, werken dit tegen. Hierdoor is men soms genoodzaakt een pagina (tijdelijk) te beveiligen, om zo de kwaliteit te behouden. Momenteel worden er op een totaal van 207.000 artikelen een twintigtal artikelen "semi" beveiligd, dit is zo'n 0,01% van het totaal aantal artikelen!
Het probleem is dat iedereen die gelegenheid aangreep – niet alleen Australische politici, maar ook internetters met een minder serieuze agenda.
Gelukkig is de grote meerderheid van de gebruikers wel betrouwbaar en doen ze goed werk.
De Britse editie van Wikipedia?
Er is een Engelstalige editie van Wikipedia, zoals voor 228 andere talen. Er is geen Nederlandse Wikipedia, er is wel een Nederlandstalige Wikipedia: ook mensen uit België of Suriname zijn hier welkom. Dat er een Britse editie bestaat is dus een misverstand.
De hoofdredacteur van Wikipedia?
Er is niet zoiets als een hoofdredacteur. Zelfs geen functie die er in de buurt van komt. Wikipedia is een gemeenschapsproject. De journalist refereerde naar een bestuurslid van Wikimedia UK, een chapter van de Wikimedia Foundation. Dit chapter heeft echter absoluut geen zeggenschap over de inhoud van Wikipedia, en kan dus zeker niet als hoofdredacteur worden gekenschetst.
Blairs wiki?
Een wiki is een stuk software, waaronder vele websites, waaronder de wikipedia's draaien. De schrijver bedoelt hier waarschijnlijk het artikel over Blair op de Engelstalige Wikipedia ( https://en.wikipedia.org/wiki/Tony_Blair ). Blair heeft, voorzover wij weten, geen eigen Wiki. Overigens is het betreffende artikel momenteel weer voor iedereen te bewerken.
Niet duidelijk waarom de artikelen op slot zijn gezet?
De betreffende artikelen zijn beveiligd omdat ze continu gevandaliseerd werden. Deze beveiliging slaat enkel op anoniemen, en ingelogde anoniemen. Alle Wikipedia-gebruikers kunnen deze pagina's wijzigen. Het maken van toevoegingen op deze artikelen is nog steeds mogelijk, door een verzoek daartoe op de betreffende overlegpagina te plaatsen. Is dit geen complete onzin, dan zal de bijdrage in de regel ook geplaatst worden.
Vier miljoen bijdragen?
Alle wikipedia's samen hebben 4 miljoen artikelen, waarvan 200.000 op de Nederlandstalige. Op de Engelstalige wikipedia alleen al zijn bijna 62 miljoen bijdragen gedaan (zie https://en.wikipedia.org/wiki/Special:Statistics ).
Meer fouten in Brittannica dan in Wikipedia?
Dit klopt niet, Wikipedia had in die test meer fouten dan Britannica. Niet veel meer, maar zeker niet minder.