Overleg gebruiker:TheDragonhunter/Mediafranchises

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 8 jaar geleden door TheDragonhunter in het onderwerp Project

Dit is voorlopig mijn persoonlijk wikiproject.

https://en.wikipedia.org/wiki/Template:Infobox_media_franchise dit mag in het nl zoiets (deze 2 dingen) er ook inzetten https://nl.wikipedia.org/wiki/Sjabloon:Inhoud_abc_lijst

en ook beter iets met de tabs vanboven en mss crossmediaal ipv multimediaal of synoniemen

Pagina's die met Wikipedia:Wikiproject/Mediafranchise beginnen 

Wikiproject mediafranchises[brontekst bewerken]

Wikiproject

Mediafranchises

Hoofdpagina:
(Inleiding &
Medewerkers)
Overlegpagina Extra uitleg
mediafranchises
Gevraagde artikelen Lijst mediafranchises Gerelateerde wikiprojecten:
- Wikiproject: Film
- Wikiproject: Computerspellen
Richtlijnen:
- Film

Op overleg en gewone pagina links naar de subpagina's of dochterpagina's.

Wikiproject Mediafranchises
Onderwerp Categorie:MediafranchiseMediafranchise
Opgestart xx september 2015
Status Actief
Nieuw
Deelnemers 1
Doelstellingen Bestaande artikelen verbeteren
Nieuwe artikelen schrijven
Vooruitgang systematisch opvolgen
Consensus bereiken rond het onduidelijke begrip mediafranchise en zijn onderdelen
Portalen Portaal:Media
Portaal:Film
Portaal:Strip
Portaal:Literatuur
Portaal:Computerspellen
Misschien een eigen portaal?

Wikiprojectpagina
[brontekst bewerken]

Actief - In Opbouw algemene beschrijving: Het beschrijven van alle mediafranchises

wikiprojectenlijst mss de hele types op overlegpagina eerst voor een kortere inleiding? De Griezelbus + Dolfje Weerwolfje+Pietje Bell (personage) + Paulus de boskabouter + https://nl.wikipedia.org/wiki/Grijpstra_%26_De_Gier_(televisieserie) mss nederlandse franchise

Inleiding (extra uitleg)
[brontekst bewerken]

Dit is een mediagerelateerd wikiproject. Een franchise is volgens Van Dale:

het recht dat een centrale onderneming tegen bepaalde voorwaarden verleent aan particuliere ondernemers onder haar naam te werken

Dit vind je ook terug in ons artikel franchise (ondernemen). Dit gaat over het feit dat een ondernemer een contract sluit met een lokale handelaar die onder de ondernemer zijn naam de zaak open kan houden (MacDonalds, Albert Heijn,...). Een franchise is dus zo'n beetje een verzameling winkels met dezelfde naam maar niet noodzakelijk allemaal dezelfde eigenaar. Deze uitleg was om het volgende concept beter te begrijpen.

Dit leidt naar het concept mediafranchise. Een mediafranchise is volgens ons artikel.

Een mediafranchise is het geheel van intellectuele eigendom omtrent de personages, omgevingen en handelsmerken uit een origineel werk uit de media, zoals een film, een literair werk, een televisieserie of een computerspel. De term wordt in praktijk vooral gebruikt voor fictie, en slaat dan op een gehele serie van werken uit dezelfde of meerdere media, met in al deze werken dezelfde personages en omgevingen.

Dit kan natuurlijk ook simpeler geformuleerd daar het nogal vaak verkeerd begrepen wordt. Het is de verzameling van bepaalde personages/omgevingen/... in elke vorm van media (televisie, film, boeken, stripboeken, computerspellen, radio,....). Het is dus een zeer ruim concept. Een voorbeeld zegt echter meer dan 1000 woorden. Er verscheen in 1997 een boek genaamd Harry Potter en de Steen der Wijzen. Dat boek was op dat moment de volledige verzameling van werken van Harry Potter en dus is de Harry Potter-mediafranchise of Harry Potter-franchise dit boek. In 1998 en 2000 verschenen Harry Potter en de Geheime Kamer en Harry Potter en de Gevangene van Azkaban. Toen waren er drie boeken en werd de mediafranchise een echte boekenreeks. Daarna verscheen het vierde boek ook nog in 2000. In 2001 werd het eerste boek verfilmd. Die film is uiteraard geen onderdeel van de boekenreeks, maar een adaptatie ervan. Het hoort echter wel bij de Harry Potter-franchise die toen bestond uit 4 boeken en 1 film. Daarna verschenen er onder andere nog 3 boeken, 7 films en een serie computerspellen.

Een mediafranchise is dus de verzamelnaam voor onder andere boekenreeksen, filmreeksen, computerspelseries. Het geldt echter ook voor 1-2 boeken/films/... en dat geldt voor een boekenreeks/filmreeks/... niet. Dat zijn minstens drie werken in dat medium.

Een mediafranchise is echter ook een gebruikte afkorting voor een multimediafranchise of een crossmediale mediafranchise wat een belangrijk onderdeel van dit project is. Dat is een mediafranchise met (meerdere) werken in meerdere media. Het is natuurlijk wel soms moeilijk wanneer zo'n crossmediale franchise een eigen lemma krijgt. Een mediafranchise bestaande uit een boek, een film en een computerspel is niet een eigen lemma waard. Wanneer het een serie in een medium is, is het E genoeg voor een lemma. Daarvoor zijn de lemma's met (filmreeks), (boekenreeks), (computerspelserie) wel het bewijs van. Daar kun je trouwens ook eventueel de andere media vermelden in het geval dat dat nauwelijks bestaat. Daarentegen is bijvoorbeeld een mediafranchise met 2 boeken, 2 films en 2 computerspellen wel een lemma waard ondanks het feit dat het geen echte serie is in 1 medium. Een mediafranchise is dus een verzamelbegrip voor boekenreeks, filmreeks, crossmediale mediafranchises, computerspelseries,... . Indien je een artikel wilt zoeken over een crossmediale franchise, kan je zoeken naar artikels met (franchise) als achtervoegsel zoals Shrek (franchise) en Jurassic Park (franchise).

Nu zou je je na bovenstaande kunnen afvragen wat de zin is van een project hierover op te starten is. Nou het belangrijkste is puur structureel. Een lezer van wikipedia bekijkt een artikel over bijvoorbeeld een boek. Die persoon wil vervolgens weten of er gerelateerde zaken aan dit onderwerp zijn. Hiervoor kan hij/zij op voorloper/vervolg klikken in het filmsjabloon of het navigatiesjabloon bekijken. De lezer kan natuurlijk ook in de titel van het navigatiesjabloon klikken om op een artikel over de mediafranchise uit te komen. Dit kan een boekenreeks, computerspelserie, crossmediale franchise,... zijn. De lezer kon natuurlijk ook bijvoorbeeld indien het boek Shrek! was, gewoon op Shrek (franchise) geklikt hebben die overigens ook op dp van Shrek staat. Dan was de lezer meteen op het franchise-artikel gekomen en ziet hij hoe de franchise chronologisch is geëvolueerd.





De Nederlandstalige Wikipedia heeft maar een handvol franchise-artikelen die de hele franchise beschrijven. Hierdoor vervallen veel artikelen in een chaos. Bijvoorbeeld: Spider-Man (stripfiguur). Op artikelen van stripreeksen, boeken,... worden de films, televisieseries er gewoon bij gepropt in plaats van een keurig franchise-artikel te maken. Het eigenlijke franchise-artikel staat hier op tussenkop nr.8. Vaak vindt je het bij .... in andere media. De Engelstalige versie van dit project is sinds een paar jaar begonnen met artikelen te maken met .... in other media om conflicten te vermijden met die fans die hun pagina's niet willen weggeknipt zien worden naar Spiderman (stripreeks) ofzoiets. Deze artikelen worden steeds vaker hernoemd naar .... (franchise). In de sjablonen worden deze artikelen nog steeds niet in de titel gezet. Voorbeelden van zo'n artikelen zijn: Spider-Man in other media, Superman in other media(naam veranderd), Batman in other media (naam niet geweldig veranderd).

Gelukkig hebben we in het verleden geweldige projecten gehad zoals dit en veel ijverige aanmakers die veel onderdelen van de mediafranchise al in kaart brachten (films, boeken,...). We schieten echter zwaar tekort op gebied van mediafranchises (het geheel). Wie trouwens aandachtig de mediafranchises op wikipedia bekijkt, merkt op dat de gebruiker Maniago verantwoordelijk is voor de aanmaak van het artikel Mediafranchise, de categorie Mediafranchise en bijna alle franchise-artikelen op deze wikipedia. Waarvoor een grote hulde op zijn plaats is. Dit wikiproject dient om hem te ondersteunen, de communicatie verbeteren tussen diegene die met dit onderwerp bezig zijn en uiteraard de aanmaak van artikelen van de onderdelen van een mediafranchise: vooral films, computerspellen, boeken, auteur, regisseur, acteur,... .

Types Mediafranchises (extra uitleg, die boekenreeks =/ boekenfranchise herzien)
[brontekst bewerken]

(aanpassen door consensus)

 
 
 
 
 
 
 
Mediafranchise
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Metaseries (1)
 
Multimediafranchise (meerdere)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Filmreeks
 
Computerspelserie
 
...
 
 

Hoewel het bestond al voor wikipedia (boxoffice, pers enzo), maar wikipedia is het pas gaan indelen en echt definiëren

Noteer dat het concept mediafranchises vooral gehanteerd wordt op wikipedia en in de pers om het geheel van een bepaald mediaproduct. Er zijn helaas geen correcte Nederlandstalige termen voor. Het is een concept waarschijnlijk uitgevonden door wikipedia dat massaal aanhang vond bij de pers en sites zoals box office. Vooral television show franchises, movie franchises, video game franchise en multimedia franchises zijn aanvaard. Echter is men met de jaren ook andere media franchises gaan noemen zonder het te definiëren (boeken, stripboeken,...). Om het nog meer verwarrend te maken, is mediafranchise de Noord-Amerikaanse variant. In Japan noemen ze dit een Media mix (メディアミックス). In Zuid-Korea noemen ze dit One source multi-use (원 소스 멀티 유즈). Er is ook tevens het concept van een metaserie. Een metaserie is eigenlijk het geheel van een bepaald mediaproduct in 1 medium (boeken, films,...). Een metaserie is dus een onderdeel van een mediafranchise. Het begrip mediafranchise heeft echter de overhand genomen (verdienste Engelstalige wikipedia). Aangezien het een concept is dat eigenlijk gewoon verzonnen is op wikipedia om gerelateerde onderwerpen te verbinden, moeten we het zelf mee definiëren. Ik vermoed dat het feit dat films/... niet in encyclopedieën apart voorkomen, ook heeft bijgedragen tot het gebrek aan een keurige definitie hiervoor. We kunnen ook moeilijk het begrip negeren, want het is dankzij wikipedia een vaak gebruikt woord geworden. Ik las een tijdje terug (hier) een matige recentie over het nieuwe Pinkeltje-boek uit 2014. Hier wordt zelfs gewag gemaakt van de reboot van de Pinkeltje-franchise. Een franchise met 30 boeken en 1 film (fancruft van Corrie Hafkamp niet meegerekend, dus min of meer een boekenreeks) is een franchise. Glimlach

Het is verwarrend dat filmreeksen en boekenreeksen franchises genoemd worden terwijl dat een multimediafranchise (ook wel mediafranchise) meerdere media moet overlappen. Dus hiervoor moeten we consensus bereiken. Liever eigen regels, dan geen regels. Helaas Wikipedia:GOO gaan we hier dan mogelijk tegen in.

Toen er indertijd franchise-artikels verschenen op deze wikipedia, rees het dan uiteraard ook wel wat vragen. Maniago heeft dus in 2009 dit concept geintroduceerd op deze wikipedia vanuit de Engelstalige wikipedia. Het concept Mediafranchise is nu min of meer geaccepteerd op wikipedia, maar de onderverdeling is vaag. Gewoonlijk bedoelt men op de Nederlandstalige Wikipedia (voorlopig zo genoemd) Type 6 (Multimediafranchise). Dit wikiproject heeft ook als doel om voor richtlijnen en algemene Nederlandstalige termen te stemmen. De termen boekenfranchise, stripfranchise, televisiefranchise en multimediafranchise kunnen dus veranderen. De Nederlandstalige naam voor Video game franchise (Computerspelserie) is wel algemeen aanvaard op nl.wiki. Wij hebben als doel om artikelen rond Type 6 te maken gebaseerd op de voorgaande types. Onderstaande is gewoon een verduidelijking voor het concept mediafranchises en elk type vereist apart geen artikel. Deze types worden niet gebruikt voor te categoriseren aangezien enkel type 6 artikels krijgt en de reeksen/series (gebeurt zelden wel zoals hier bijvoorbeeld op de en.wiki.

Het grote nut van deze types is het vergemakkelijken van de titel. Bijvoorbeeld: Wanneer je een artikel aanmaakt over een filmserie, kun je het achtervoegsel franchise in plaats van filmserie/filmreeks toevoegen zoals Jurassic Park (franchise), Ice Age (franchise), Ghostbusters (franchise),... . Je kunt dan argumenteren dat het artikel gaat over de filmfranchise. Wanneer er remakes, prequels, televisieseries, boeken,... bijkomen, kan je dit gerust allemaal toevoegen. Dan slaat franchise op Type 6 (multimediafranchise). Als je het filmserie had genoemd, dan zou je moeite hebben met zo'n dingen toe te voegen omdat het dan niet meer helemaal overeen komt met de titel. De Engelstalige deelt zo in de praktijk soort van in, maar ze delen in op de hoofdpagina van het wikiproject op basis van het aantal van de eerste 5 types erin voorkomen in zekere zin het belang.

Type 1: Boekenfranchise (voluit boekenmediafranchise)[brontekst bewerken]

Categorie:Boekenreeks

Voorbeelden

  • De Grijze Jager is een boekenfranchise bestaande uit (voorlopig, er verschijnt op 6 oktober 2015 nog 1) 2 boekenreeksen: De Grijze Jager (12 boeken) en Broederband(5 boeken). De eerste boekenreeks draait rond de personages Will, Halt, Arnaut, Cassandra/Evanlyn... . De tweede boekenreeks draait rond de personages Hal, Stig, Thorn, Lydia,... . Beide boekenreeksen spelen zich af in dezelfde tijd (Grijze Jager ietsjes eerder, maar boek 8-9 komt overeen qua tijd met boek 4-5 van Broederband en boek 1 van broederband speelt zich af na boek 4 uit de grijze jager.
  • Kamp Halfbloed (franchise) is onder andere een boekenfranchise. Ik bespreek hier de boekenfranchise. De boekenfranchise bestaat uit 2 boekenreeksen: Percy Jackson en de Olympiërs en Helden van Olympus. Tevens bestaat het verder uit 2 series van kortverhalen, een kortverhaal. Het heeft ook een cross-over boekenfranchise met The Kane Chronicles. De werken in deze cross-over behoren tot een aparte boekenfranchise.

Type 2: Stripfranchise (voluit stripmediafranchise)[brontekst bewerken]

Categorie:Stripreeks

Voorbeelden

  • Suske en Wiske is onder andere een stripfranchise bestaande uit 6 stripreeksen: Suske en Wiske, De grappen van Lambik, Jerom, Schanulleke, Amoras en J.ROM - Force of Gold (spin-off op Jerom). Amoras behoort tot de Suske en Wiske-stripfranchise, maar niet tot de Suske en Wiske-stripreeks. Indien die 5 andere stripreeksen niet zouden bestaan (of toen ze nog niet bestonden), dan zou Suske en Wiske-stripfranchise ALLEEN maar bestaan uit de Suske en Wiske-stripreeks en dan is het dus een synoniem.

Type 3: Televisieseries[brontekst bewerken]

television show franchises of television series franchises zijn correcte en.wiki Noteer dat een Television Franchise het recht is om een tv-zender uit te zenden. Dus iets als Televisieseriesfranchise. Voorbeelden

Type 4: Filmreeks[brontekst bewerken]

Categorie:Filmreeks

In tegenstelling tot boeken/strips (zie johan en pirrewiet, jerom als voorbeeld) tellen reboots niet als dezelfde filmreeks/filmserie.

Type 5: Computerspelserie[brontekst bewerken]

Categorie:Computerspelserie

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_video_game_franchises ook

Type 6: Multimediafranchises (doel van het project)[brontekst bewerken]

(zie ook hier, nog aan werken) dit is de overkoepelende term en dit wordt gewoonlijk bedoeld met een mediafranchise

Voorbeelden

  • Harry Potter

Type 7 uitzonderlijk radio[brontekst bewerken]

vb. Het Transgalactisch liftershandboek

Speciaal geval: Cross-over[brontekst bewerken]

alien vs predator, marvel cinematic universe, Universal Monsters, dc extended universe, in de toekomst ook https://en.wikipedia.org/wiki/Transformers_(film_series)#Transformers_Cinematic_Universe

Nog wat Voorbeelden[brontekst bewerken]

- Kamp halfbloed/percy jackson nog wat uitleggen (al ergens boven deels gedaan)

-robert langdon/da vinci code

Doelstelling
[brontekst bewerken]

  • Het Wikiproject Mediafranchises is er om aan de systematische verbetering, opvolging en aanmaak van artikels over alle mediafranchises te doen. Uiteraard ook het aanmaak en verbinden van de onderdeelartikels (boeken, films,...). Het is de Nederlandstalige versie van het Engelse wikiproject. Uiteindelijk willen we ook de Categorie:Mediafranchise verbeteren. Men is vrij om ook ineens de dochterpagina's van de franchise aan te maken zoals films, televisieseries, boeken,... .
  • Uiteraard ook pogen om meer franchise-artikelen in de etalage te krijgen. Voorlopig is dit er slechts eentje Star Trek sinds 20 december 2007 (ruim voor het project dus).
  • Er bestaat buiten de Engelstalige versie van dit wikiproject ook een Japanse en Russische versie van dit wikiproject. Hiermee zijn we dus de eerste echte Europese mediafranchiseproject. De Engelstalige focust vooral op Amerikaanse/Britse mediafranchises. De Japanse focust vooral op alle Japanse mediafranchises (mangas, anime,...). De Russische doet vertalingen vanuit die 2 talen. Dit wikiproject heeft dus ook als doel om Nederlandse/Belgische mediafranchises te beschrijven zoals Suske en Wiske, F.C. De Kampioenen (franchise),... . Ook Duitse, Franse,... mediafranchises. Het opwaarderen van onze eigen franchises is dus naast het aanvullen vanuit de Engelstalige wikipedia ook een doel. Vergelijk maar eens de Engelstalige Categorie Mediafranchise met de Nederlandstalige als je denkt dat we niet ver achter staan. Glimlach

Vaste medewerkers
[brontekst bewerken]

Schrijf ook je interesse over welk onderdeel van de franchise je specifiek artikelen wilt schrijven. Vergeet niet overlegpagina, gevraagde artikelen,.. (nog aanvullen) op volglijst te zetten!

  1. starter (Projectleider)
  2. Mvg, TheDragonhunter | Vragen? (franchise, films, boeken, televisieserie, soms iets meer)


Je kunt deze op je profiel zetten indien je er vast aan meewerkt.

gebruikersbox in die link zetten

Deze gebruiker werkt mee aan het Wikiproject Mediafranchises



Tijdelijke medewerkers
[brontekst bewerken]

Indien enkel interesse voor 1 franchise of een paar franchises, kan je hier je naam noteren.

Werkwijze (aanvullen)
[brontekst bewerken]

  • Een franchise-artikel maken of een onderdeel van een franchise-artikel als aparte pagina aanmaken.
  • Een sjabloon van elke franchise te maken. Franchise-artikel wordt in de titel gezet van het sjabloon.
  • Een aparte categorie voor elke mediafranchise en die bij Categorie:Mediafranchise onderbrengen. Het franchise-artikel wordt ook in deze categorie gezet via [Categorie:....| ]. Dit resulteert in het feit dat het franchise-artikel vooraan/bovenaan in de categorie staat. Indien er te weinig subartikels aanwezig zijn voor een categorie, zet je het franchise-artikel voorlopig zo in Categorie:Mediafranchise.

Achtergrond en doelen van het project (herzien, eventueel verwijderen)
[brontekst bewerken]

De Nederlandstalige wikipedia heeft te weinig franchise-artikelen die de hele reeks met alle onderdelen erin. De onderdelen hebben gelukkig meestal een artikel, maar de franchise zelf minder. Gelukkig worden er veel in de Categorie:Mediafranchise gezet. Er zijn veel gebruikers die gewoon voor het plezier die onderdelen systematisch aanmaken. Dit wikiproject staat ons toe om samen te kunnen werken en te overleggen. Er kunnen nog duizenden artikelen gemaakt worden voorlopig hierover. Dus is er geen lijst met artikels die we nog moeten doen, want dit zijn er teveel. Je kan wel artikels aanvragen gerelateerd aan Mediafrancises. Geef echter wel aan op de overlegpagina van het project met welk franchise-artikel je bezig bent. Kijk voor een voorbeeld van een franchise-artikel eens naar dit. Wanneer het af is, noteer je dit in de lijst van afgewerkte artikels. Een franchise-artikel heeft ook als voordeel dat men er toekomstige, bevestigde onderdelen van de franchise kan opzetten. Artikelen die je daar over maakt, zullen direct genomineerd worden voor verwijdering wegens te weinig feiten voor een artikel.

Een mediafranchise is het geheel van intellectuele eigendom omtrent de personages, omgevingen en handelsmerken uit een origineel werk uit de media, zoals een film, een literair werk, een televisieserie of een computerspel. De term wordt in praktijk vooral gebruikt voor fictie, en slaat dan op een gehele serie van werken uit dezelfde of meerdere media, met in al deze werken dezelfde personages en omgevingen.

Een franchise-artikel is bijvoorbeeld een boekenreeks die verfilmd wordt. Kijk hier(engelse wikipedia) voor de 25 grootste mediafranchises qua opbrengst als inspiratie. Mediafranchises kunnen ook samengevoegd worden zoals dit gebeurde met Marvel Cinematic Universe.

Discussiepunten (overlegpagina)
[brontekst bewerken]

  • Soms wordt bij een uiterst populaire filmreeks of boekenreeks dit ook een franchise genoemd. Dit is tegen de definitie, maar dit wikiproject moedigt ook artikels aan over zo'n onderwerpen omdat een boekenreeks/filmreeks-artikel kan veranderen in een franchise-artikel. Als voorbeeld, De geheimen van de onsterfelijke Nicolas Flamel is een boekenreeks. Die zou verfilmd worden. Indien dit gebeurt, dan verandert dit boekenreeks-artikel waarschijnlijk in een franchise-artikel. Dat is wat dit project ook kan doen. Het is een uiterst ruim project.
  • Een televisiespecial (vb. Ice Age: A Mammoth Christmas) is een onduidelijke onderverdeling. Voorstel: Maak er een combinatie van 2 andere, duidelijke begrippen van: televisiefilm en korte film.
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Template:Infobox_media_franchise een sjabloon voor een franchise-artikel? Voor de Engelstalige wikipedia is zoiets normaal aangezien franchise-artikelen daar een wedstrijd om ter meeste tekst en bronnen is. Dit is zeer onoverzichtelijk vandaar het sjabloon, maar de artikelen hier zijn veel overzichtelijker en korter. Dus liever hier niet. Argumenten voor?
  • Consensus bereiken rond de Types en hun namen van een mediafranchise.
  • Categorie: Computerspelserie etc toevoegen aan categorie mediafranchises en dan alle computerspelseries uit de categorie zelf gooien, stel ik voor.
  • Jaartallen in sjabloon of niet?
  • Op en.wiki doet men het Sjabloon ook in de franchise-categorie. Lijkt me ongebruikelijk. Mogelijk hier ook? Zo ja. Dan wel stemmen hoe. (onder de s van sjabloon, onder de n van navigatie of onder * zoals op en.wiki of mee onder het franchise-artikel,... ?)
  • Er is op commons ook een categorie:mediafranchises. Deze is echter ondermaats gevuld (1 franchise). Eventueel kunnen we die mee aanvullen?
  • In de kroeg een Mediakroeg of een Mediafranchise kroeg eventueel aanmaken. Hier kan je dan mediafranchisegerelateerde filmgerelateerde, literatuurgerelateerde (ook strips), computerspelgerelateerde, televisiegerelateerde, radiogerelateerde,... discussies voeren.

Hulpmiddelen
[brontekst bewerken]

Dit is een overzicht van handige infoboxen:

Dit zijn handige (Engelstalige) lijsten:

Wanneer er een personage-artikel als franchise-artikel gebruikt wordt, kan je zeggen: xxxx is een mediafranchise rond het personage yyyy (indien het personage-artikel zowat volledig een franchise-artikel is) of een franchise-artikel aanmaken.

Subpagina 1: gevraagde artikelen[brontekst bewerken]

Gevraagde aanmaak/verbetering artikelen
[brontekst bewerken]

(franchise, filmserie, boekenreeks,artiest,...)

Zet 4 tildes erachter wanneer je deze wil doen. Dan claim je dit. Na 1 maand vervalt de claim. Je mag er maximum 3 claimen. Een uitzondering wordt gemaakt indien het een cross-over (franchise) betreft. Meerdere subartikels vallen onder dezelfde franchise.

Voorlopig zijn hier enkel de artikelen in die al in categorie:Mediafranchise staan. Opknappen houdt ook in toevoeging sjabloon/categorie indien nog niet aanwezig. Laten we de mediafranchises daar alvast eerst opknappen. Hernoemen houdt in dat je ook de links in de bestaande artikelen (indien aanwezig) moet aanpassen.

A[brontekst bewerken]

  • Ace Attorney is een computerspelserie (franchise), maar het franchise-artikel moet beter (nu bijna volledig lijst van personages) + sjabloon/categorie. De subartikels bestaan grotendeels.
  • [All Stars] Nederlandse franchise, franchise-artikel gevraagd. (Noteer: ook Belgische franchise met 2 remake-films en televisieserie Team Spirit)
  • De Apenplaneet dient als franchise-artikel van Planet of the Apes en artikel voor het originele boek. Dit moet veranderd worden in het boek en een franchise-artikel aanmaken. Dit ook in het sjabloon aanpassen
  • Alien vs. Predator de cross-over van Alien en Predator-franchises. Zie Marvel Cinematic Universe (in deze lijst) voor extra uitleg. Aanmaak franchise-artikel nodig
  • Astroboy meer subartikels gevraagd voor verbetering franchise-artikel (animeseries, computerspellen en nog een eerdere film) en aanmaak sjabloon.
  • Austin Powers Opknappen en meer subartikels toevoegen (vooral paar computerspellen)

B[brontekst bewerken]

  • Ben 10 dient als franchise-artikel van Ben 10 en artikel voor de originele animatieserie. Dit moet veranderd worden in het boek en een franchise-artikel aanmaken. Dit ook in het sjabloon aanpassen. Of gewoon een franchise-artikel toevoegen (misschien beter), franchise-artikel van en.wiki heeft trouwens ook geen nl artikel.

C[brontekst bewerken]

  • Carmen Sandiego aanmaak subartikels (vooral computerspellen, 3 televisieseries en nog wat) voor aanmaak sjabloon/categorie en verbetering franchise-artikel.
  • Conan de Barbaar heeft geen sjabloon en franchise-artikel. Verwijzing naar categorie in titel. Engelstalig franchise-artikel verwijst naar Conan de Barbaar. Dat is in de aard van franchise-artikel. Meer subartikels(boeken) nodig voor degelijk franchise-artikel en opknappen.

D[brontekst bewerken]

  • Dinosaur King Aanmaak subartikels (ruilkaartspel, anime, manga) voor aanmaak categorie/sjabloon en verbetering franchise-artikel
  • Donald Duck heeft geen franchise artikel. Zie hier voor categorie. Dit helpt ook wel. Mss beter samen met mickey mouse enzo?
  • The Dukes of Hazzard dient als franchise-artikel en televisieserie-artikel, eventueel opsplitsen? De keuze is moeilijk indien zoals hier een mediafranchise grotendeels bekend is vanwege 1 onderdeel. Dat is ook lastig met franchises zoals spiderman, suske en wiske,... .

F[brontekst bewerken]

  • The Flintstones, franchise-artikel aanmaken en sjabloon. Link in titel verwijst naar de categorie.

G[brontekst bewerken]

H[brontekst bewerken]

  • Harry Potter, eventuele aanmaak franchise-artikel door combinatie boekenserie, filmserie, computerspelserie en nog wat extras, dankzij het wikiproject harry potter genoeg pagina's. Eerder iets voor iemand van dat project met behulp van dit project.

I[brontekst bewerken]

  • Indiana Jones Combinatie persoon en franchise-artikel. Opknappen en meer subartikels (boeken vooral).

L[brontekst bewerken]

M[brontekst bewerken]

  • Maison Ikkoku Aanmaak subartikels (manga, anime, films, computerspellen) voor aanmaak categorie/sjabloon en verbetering franchise-artikel.
  • Mario (Nintendo) dient als personage en franchise-artikel. Deze lijkt me echter prima, maar ik vermeld het voor de zekerheid. Eventueel kan je hiervoor een franchise-artikel extra aanmaken. Kijk zeker ook voor inspiratie naar het franchise-artikel op de en.wiki. Dat geen Nederlandstalige versie heeft (zie ook gebruik sjabloon daar etc).
  • Marvel Cinematic Universe moet beter gedefinieerd en ingedeeld worden. Het is een zeer grote cross-over. Een cross-over kan zoals in dit geval een mediafranchise zijn (bijvoorbeeld Alien vs. Predator, hiervan moet trouwens ook nog een franchise-artikel gemaakt worden. Alien en Predator-franchise bestaan al individueel met vermelding van de cross-over). Marvel cinematic universe moet je dus beschouwen als een apart mediafranchise bestaande uit onderdelen van andere franchises. Je hebt de Thor-films die bij de Thor-franchise horen (Engelstalige wikipedia-artikel) of Captain America-films die bij de Captain America-franchise horen (Dit is het franchise-artikel van die laatste op en.wiki, door problemen met sommige bewerkers/fans , noemt het project mediafranchises franchise-artikelen in other media omdat de bewerkers het originele artikel niet uit de titel van het sjabloon willen halen). Het aspect van de cross-over moet hier duidelijk gemaakt worden.
  • Medabots Aanmaak subartikels(computerspellen, manga, anime) voor aanmaak categorie/sjabloon en verbetering franchise-artikel.
  • Mission Impossible eens grondig kijken hoe dit te doen. Dit aanpassen of (filmserie) aanpassen. Filmserie heeft bijna geen links en is amper werk om aan te passen. Dus wrsl het filmserie artikel hernoemen naar franchise.
  • Monty Python (franchise) Franchise-artikel gevraagd. Ofwel kan het bestaande Nederlandstalige artikel over de groep zelf veranderen in iets als dat er een mediafranchise van gekomen is en er dan een franchise-artikel van maken. Je kunt ook dit gebruiken voor te linken met nl.wiki en daar dan een franchise-artikel te maken (persoonlijk liever het eerste).
  • Mothra Opknappen. Geef wel duidelijk de cross-overs met Godzilla aan als apart van de rest.
  • Muppets dient als franchise-artikel en verklarend artikel rond de poppen, maar het is duidelijk grotendeels een franchise-artikel. Opknappen (inleiding veranderen in iets als: is een mediafranchise rond een type poppen... ).
  • My Little Pony is nauwelijks meer als een beginnetje. Het moet sterk uitgebreid worden met aanmaak subartikelen. Als je dit bekijkt, zie je hoe weinig dit artikel is. Franchise moet bijna van 0 aangemaakt worden.

N[brontekst bewerken]

O[brontekst bewerken]

  • Het oneindige verhaal dient als franchise-artikel en het artikel voor het originele boek. (wrsl wegens ook zo op en.wiki) Dit moet veranderd worden in het boek en een franchise-artikel aanmaken. Sjabloon nog aanmaken. Franchise ook bekend als The Neverending Story.

P[brontekst bewerken]

  • De peetvader dient als franchise-artikel van De Peetvader (of The Godfather) en het artikel voor het originele boek. Dit moet veranderd worden in het boek en een franchise-artikel aanmaken. Sjabloon nog aanmaken.
  • Phineas en Ferb Goed, maar in de toekomst indien nog een film (gepland), franchise-artikel gevraagd
  • Pippi Langkous. Op zich bijna een goed franchise-artikel, maar er moeten hier veel subartikels gemaakt worden.
  • Pirates of the Caribbean (filmserie) Prima franchise-artikel, maar de spin-off media + originele attractie mag beter opgedeeld worden zodat het een beter franchise-artikel wordt. Ik ben persoonlijk niet voor zo'n titels aangezien een filmserie/filmreeks gemakkelijk in een franchise kan veranderen. Gezien de hoeveelheid computerspellen en boeken mogen die beter vermeld worden. Op en.wiki (hier is waar wij een doorverwijspagina hebben, een franchise-artikel gemaakt. Met verwijzingen naar de dochterpagina's (filmserie is hier een dochterpagina). Eventueel ons filmserie-artikel hernoemen naar Pirates of the.. (franchise) ofzo en dan linken aan het Engelstalige franchise-artikel, want de inhoud van de artikelen lijkt niet helemaal overeen te komen. Deze is een lastig geval.
  • Pokémon Prima franchise-artikel, maar er moeten hier meer dochterpagina's komen (vooral computerspellen). Een deskundig iemand kan het misschien ook een beetje opknappen.
  • Professor Layton Degelijk franchise-artikel over een computerspelserie (en een film), maar opknappen.
  • Psycho Franchise-artikel gevraagd.

R[brontekst bewerken]

  • John James Rambo dient als personage-artikel en franchise-artikel (ondermaats). Er is geen franchise-artikel van deze categorie. Op en.wiki en fr.wiki wel en die zijn gelinkt met dit personage-artikel. Dus best dit artikel hernoemen en omvormen naar een franchise-artikel (Rambo is een mediafranchise rond het personage John James Rambo...).
  • Resident Evil is gelinkt met het Engelstalige/Duitstalige/.. franchise-artikel. Dus inhoud komt niet zo overeen. Tevens dient het als franchise-artikel op deze wikipedia (categorie). Dus best artikel hernoemen en de 5 langspeelfilms erin verwerken zodat het een echt franchise-artikel wordt.
  • The Real Housewives Aanmaak subartikels (veel televisieseries, zie ook en.wiki, computerspel) aanmaak categorie/sjabloon en verbetering franchise-artikel.
  • Rocky Franchise-artikel gevraagd. Dit is het artikel op de en.wiki. Hou in gedachten dat er bijna (25 november 2015) een nieuwe film van komt (spin-off).

S[brontekst bewerken]

  • Sailor Moon Aanmaak subartikels (manga, anime, films, computerspellen) voor aanmaak categorie/sjabloon en verbetering franchise-artikel.
  • Saw (filmserie) Subartikelen toevoegen (korte films, computerspellen) voor verbetering franchise-artikel. Eventueel ook hernoemen naar franchise. Kijk naar de Engelstalige wiki en je ziet dat dit veel werk is.
  • Spider-Man (stripfiguur) dient als franchise-artikel en stripfiguur artikel. Eventueel opsplitsen. Dit is het Engelstalige franchise-artikel.
  • SpongeBob SquarePants Televisieserie-artikel dient als franchise-artikel. Franchise-artikel toevoegen. Opmerking er is geen Engels franchise-artikel van.

T[brontekst bewerken]

  • Twilight Maak vanuit de redirect The Twilight Saga een franchise-artikel aan of vanuit boekenserie artikel een franchise-artikel maken. Indien een nieuwe artikel, linken met dit. Ook dit invoegen. In ieder geval een degelijk franchise-artikel hier is gewenst.
  • Tarzan Het aspect van een mediafranchise komt niet naar voren ondanks alle boeken, films, televisieseries,... . Veel meer subartikels (vooral boeken) gevraagd voor verbetering franchise-artikel.
  • Terminator (franchise) Prima artikel. Boeken en computerspellen hebben meer dochterpagina's nodig zodat het franchise-artikel verbeterd kan worden.
  • Thunderbirds Prima artikel, maar meer nadruk op de franchise (de films iets meer enzo).
  • Transformers Prima artikel. Meer dochterpagina's voor computerspellen nodig voor verbetering franchise-artikel.
  • Het Transgalactisch liftershandboek Goed artikel, maar opknappen.
  • Tremors Franchise-artikel gevraagd.

U[brontekst bewerken]

V[brontekst bewerken]

  • Voor Dummies Aanmaak subartikels (boeken) voor verbetering franchise-artikel

W[brontekst bewerken]

Y[brontekst bewerken]

Aangemaakte, gevraagde artikelen
[brontekst bewerken]

Wanneer een gevraagd artikel aangemaakt wordt, kan het hier gezet worden voor een korte tijdspanne(1 week?). Daarna gaat het naar de wikiprojectpagina bij het tab "Reeds aangemaakte artikelen"

Subpagina 2: Reeds aangemaakte/opgeknapte franchise-artikelen (overlegpagina, projectpagina of dochterpagina) https://nl.wikipedia.org/wiki/Categorie:Filmreeks en computerspelserie, boekenserie, stripserie(indien populair bij laatste 2)[brontekst bewerken]

Noteer dat er nog veel meer mediafranchise/filmreeks pagina's zijn op de nl.wiki. Deze zijn helaas van mindere kwaliteit meestal en niet goed ingedeeld waardoor ze hier niet vermeld staan in de categorie mediafranchise. Aangemaakte artikelen mogen uiteraard verder verbeterd worden. Verouderde artikelen mogen gewijzigd worden indien er richtlijnen voor mediafranchises komen.

Project
[brontekst bewerken]

Indien vaste medewerkers voor de start van het project een franchise-artikel gemaakt/opgeknapt heeft, mag dat ook aan de lijst toegevoegd worden. Indien de aanmaker dankbaar is voor een bepaalde persoon met veel aanvullingen later, mag hij eronder vermeld worden.

B[brontekst bewerken]

D[brontekst bewerken]

F[brontekst bewerken]

H[brontekst bewerken]

I[brontekst bewerken]

J[brontekst bewerken]

K[brontekst bewerken]

L[brontekst bewerken]

M[brontekst bewerken]

N[brontekst bewerken]

P[brontekst bewerken]

S[brontekst bewerken]

T[brontekst bewerken]

W[brontekst bewerken]

Maniago's werk[brontekst bewerken]

Veel mediafranchises zijn het werk van deze gebruiker (waarvoor hulde). Aangezien hij het nu erg druk heeft, is hij geen vaste medewerker met de start van het project. Zijn werk wordt echter wel vermeld, want het is de basis van mediafranchises op nl.wiki. De mediafranchises hieronder zijn van hem of voor een groot deel aangevuld door hem. Indien hij erbij komt, wordt het toegevoegd bij de lijst van het project. Noteer dat Maniago ook verantwoordelijk is voor de meeste dochterpagina's (of opgeknapt) van deze franchises. Dochterpagina's niet vermeld.

Mediafranchises algemeen[brontekst bewerken]

A[brontekst bewerken]

B[brontekst bewerken]

C[brontekst bewerken]

D[brontekst bewerken]

F[brontekst bewerken]

G[brontekst bewerken]

K[brontekst bewerken]

L[brontekst bewerken]

M[brontekst bewerken]

P[brontekst bewerken]

R[brontekst bewerken]

S[brontekst bewerken]

T[brontekst bewerken]

V[brontekst bewerken]

W[brontekst bewerken]

Y[brontekst bewerken]

Franchise-artikelen gemaakt door niet-medewerkers van dit project (behalve Maniago)[brontekst bewerken]

A[brontekst bewerken]

B[brontekst bewerken]

C[brontekst bewerken]

D[brontekst bewerken]

F[brontekst bewerken]

H[brontekst bewerken]

J[brontekst bewerken]

M[brontekst bewerken]

O[brontekst bewerken]

P[brontekst bewerken]

R[brontekst bewerken]

The Real Housewives Crazyphunk 21 april 2005 (zie gevraagde artikelpagina)

S[brontekst bewerken]

U[brontekst bewerken]

Subpagina 3: Richtlijnen[brontekst bewerken]

geen pagina, de onderpagina's wel Link naar dit https://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wikiproject/Film/Richtlijnen

en ook iets van het videogame wikiproject? of gewoon dochterpagina aanmaken als een redirect naar daar, ze hebben niks, wanneer project opgestart, vraag ik ze er wel naar

Wanneer project opgestart, werken aan franchise-richtlijnen (samenwerking)

categorie ook in orde maken