Portaal:In het nieuws/Atletiek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Nieuwsberichten die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden in de categorie Atletiek van Wikinieuws.

In het nieuws

Sport algemeen

In het nieuws - Atletiek brengt op regelmatige basis het voornaamste nieuws over atletiek. Het meest recente nieuws staat eveneens op het portaal:Atletiek vermeld.


Actuele onderwerpen:


Atletieknieuws van voorgaande jaren:
2004 - 2005 - 2006 - 2007 - 2008 - 2009 - 2010 - 2011 - 2012 - 2013 - 2014 - 2015 - 2016 - 2017 - 2018 - 2019 - 2020 - 2021 - 2022 - 2023


Meest recente atletiekberichten
Kobe Vleminckx
Armand Duplantis

Eerder in het nieuws[brontekst bewerken]

10 maart[brontekst bewerken]

Abdi Nageeye

3 maart[brontekst bewerken]

Lieke Klaver
  • Op de laatste dag van de WK indoor gaan België en Nederland gelijk op voor wat betreft de verovering van medailles. Op de 4 × 400 m estafette zijn de Nederlandse vrouwen, gezien hun eerdere triomfen, zwaar favoriet voor het goud. Die rol wordt volledig waargemaakt. Eerst stellen Myrte van der Schoot, Eveline Saalberg, Lisanne de Witte en Femke Bol met een serie-overwinning in 3.27,70 een finaleplaats zeker, waarna het in die finale in de opstelling Lieke Klaver, Cathelijn Peeters, Lisanne de Witte en Femke Bol nog enkele tandjes harder gaat. De concurrentie is kansloos en het Nederlandse kwartet snelt in de nationale indoorrecordtijd van 3.25,07 naar het goud. De Nederlandse mannen presteren op dit estafette-onderdeel vergelijkbaar. Eerst winnen Taymir Burnet, Isaya Klein Ikkink, Tony van Diepen en Ramsey Angela in 3.06,47 eveneens hun serie, waarna voor de finale de volledige olympische ploeg van 2021 in stelling wordt gebracht. Liemarvin Bonevacia, Terrence Agard, Ramsey Angela en Tony van Diepen slepen vervolgens in 3.04,25, alweer een Nederlands indoorrecord, de bronzen medaille uit het vuur. De roemruchte Belgische Tornados zijn voor hen echter te sterk. Want nadat eerst Jonathan Sacoor, Christian Iguacel, Tibo De Smet en Dylan Borlée zich in 3.06,27 als tweede in hun serie rechtstreeks voor de finale hebben geplaatst, gaan in die finale Jonathan Sacoor, Dylan Borlée, Christian Iguacel en Alexander Doom voor de volle winst. Na Karsten Warholm ervaart nu ook het Amerikaanse estafetteviertal, welk een verwoestende eindsprint de kersverse wereldkampioen op de 400 m in de benen heeft. In 3.02,54 wint het Belgische viertal, dat een honderdste seconde verwijderd blijft van het Belgische record. Hun vrouwelijke estafettecollega’s vallen in de vrouwenfinale weliswaar buiten de prijzen, maar de 3.28,07, twee seconden onder het Belgische indoorrecord, die Naomi Van Den Broeck, Imke Vervaet, Helena Ponette en Cynthia Bolingo Mbongo op de klokken zetten, vergoedt veel. Tellen we daar de bronzen plak op de 800 m van Eliott Crestan in 1.45,32 bij op en gesteld kan worden dat België een droomtoernooi heeft beleefd. Nooit eerder werd op een WK indoor zoveel eremetaal veroverd. Hetzelfde geldt trouwens voor de Nederlandse afvaardiging, want tweemaal goud, eenmaal zilver en tweemaal brons is eveneens een toernooirecord.

2 maart[brontekst bewerken]

Alexander Doom
  • Op de tweede dag van de WK indoor in Glasgow gaat zowel voor België als voor Nederland alle aandacht uit naar de 400 m-finales. Het pakt voor beide teams geweldig uit. Bij de mannen is het Alexander Doom, die zeer sterk loopt en zowaar in de eindsprint de Europese recordhouder Karsten Warholm weet te kloppen. Daar heeft hij dan wel 45,25 s voor nodig, een dik Belgisch record en de vierde Europese tijd ooit. Na twee dagen al tweemaal goud op één WK indoor, nooit eerder vertoond in de Belgische atletiekhistorie. Aan Nederlandse zijde zijn het de twee supervedetten Femke Bol en Lieke Klaver, die bij de vrouwen laten zien waarom zij het hele indoorseizoen al één en twee staan op de wereldindoorranglijst. Vanaf de start gaat het tweetal aan kop en laten zich die door niemand meer afpakken. Het gaat bovendien superhard, want Bol verbetert haar twee weken oude wereldrecord van 49,24 s alweer en maakt er 49,17 s van, het eerste wereldrecord van het toernooi. Het zilver is voor Klaver, die 50,16 s op de klokken zet. Aan Belgische zijde is er dan nog hordeloper Michael Obasuyi, die zich in zijn halve finale op de 60 m horden voor de finale plaatst door met 7,54 s zijn eigen Belgische record te evenaren.

1 maart[brontekst bewerken]

Noor Vidts
  • Op de eerste dag van de WK indoor in Glasgow is er al direct succes voor de Belgische en de Nederlandse delegaties en ook nog in dezelfde discipline: de vijfkamp bij de vrouwen. Noor Vidts prolongeert met ruime voorsprong haar twee jaar geleden veroverde titel in deze meerkamp. Ditmaal scoort de Belgische 4773 punten, bijna 100 punten meer dan de als tweede eindigende Finse Saga Vanninen (4677 punten) en meer dan 200 punten op de ruim zes jaar jongere Sofie Dokter, die enkele wat tegenvallende prestaties bij het hoogspringen en kogelstoten compenseert met een geweldige knokpartij op de afsluitende 800 m. Die wint zij in 2.11,89, waarmee zij haar puntentotaal opkrikt tot 4571, goed voor brons. Het is het eerste internationale succes van de jonge Nederlandse.

25 februari[brontekst bewerken]

24 februari[brontekst bewerken]

18 februari[brontekst bewerken]

Femke Bol
  • Deed op de Nederlandse indoorkampioenschappen in Apeldoorn van vorig jaar Femke Bol nog iets wat niemand voor mogelijk had gehouden, namelijk het onaantastbaar geachte, uit 1982 stammende wereldindoorecord op de 400 m van 49,59 s van Jarmila Kratochvílová verbeteren en vervangen door 49,26 s, dit jaar verwacht een uitverkocht Omnisportcentrum stiekem dat ze opnieuw voor een stunt gaat zorgen. En ze doet het! In een pakkende race, waarbij zij ook nu weer wordt opgejaagd door Lieke Klaver, schraapt ze twee honderdsten van een seconde van haar record af en komt ze tot de nieuwe toptijd van 49,24 s. Van de veertien keer dat er in de historie van de atletieksport op een indoorbaan binnen de 50 seconden is gelopen, heeft Bol er nu zes op haar naam staan. Gezien de 50,10 s waarop Klaver ditmaal eindigt, gaat die zich binnenkort eveneens bij dit selecte gezelschap voegen.

17 februari[brontekst bewerken]

16 februari[brontekst bewerken]

Grant Holloway
  • Op de eerste dag van de Amerikaanse indoorkampioenschappen in Albuquerque is het gelijk tweemaal raak op de 60 m horden. Bij de mannen bevestigt Grant Holloway, de huidige wereldkampioen op zowel de 60 als de 110 m horden, zijn dominantie door zijn eigen wereldindoorrecord van 7,29 s, gevestigd in 2021 en geëvenaard in 2022, aan te scherpen tot 7,27 s. De Amerikaan is de enige die dit onderdeel binnen de 7,30 s kan lopen en hij doet dat nu al voor de derde maal. Bij de vrouwen is het zijn landgenote Tia Jones, die het nog maar vijf dagen oude record van Devynne Charlton van 7,67 s weet te evenaren. Zij loopt die tijd al in de series, waarna zij in de finale 7,68 s laat registeren, een evenaring van het oude record van Susanna Kallur uit 2008. Zoals zo vaak geldt ook hier: als er eenmaal één schaap over de dam is, volgen er meer.

15 februari[brontekst bewerken]

  • Kenia zit momenteel in de hoek waar de klappen vallen. Na het eerdere, diep tragische verlies van marathonbelofte Kelvin Kiptum raakt het land opnieuw een atletiekgrootheid kwijt, zij het ditmaal een uit het verleden: Henry Rono. Rono kreeg vooral bekendheid door het feit, dat hij in 1978 in 80 dagen tijd vier wereldrecords vestigde, achtereenvolgens op de 3000 m, de 3000 m steeple, de 5000 m en de 10.000 m. Hij zou ongetwijfeld op deze afstanden een rol van betekenis hebben kunnen spelen op de Olympische Spelen van 1976 en die van 1980, als zijn land niet betrokken was geweest bij de olympische boycot die toen speelde. Nu moest hij het doen met twee titels op de 3000 m steeple en de 5000 m op de Gemenebestspelen van 1978. Rono overleed na een kort ziekbed op 72-jarig leeftijd.

11 februari[brontekst bewerken]

Kelvin Kiptum
  • De atletiekwereld reageert in shock na het bericht, dat de kersverse wereldrecordhouder op de marathon, de Keniaan Kelvin Kiptum, in zijn land bij een verkeersongeval om het leven is gekomen, tezamen met zijn trainer Gervais Hakizimana. Kiptum gold als misschien wel het grootste talent op de marathon en werd na zijn overwinning in de Chicago Marathon van 8 oktober vorig jaar, toen hij zijn wereldrecord van 2:00.35 vestigde, in staat geacht om deze afstand ooit binnen twee uur te kunnen afleggen. Hij was van plan om daartoe een poging te wagen op de aanstaande marathon van Rotterdam in april. Kiptum werd door World Athletics eind vorig jaar gekozen tot atleet van het jaar voor de lange afstanden. Hij overleed op 24-jarige leeftijd.
Josh Kerr
  • Tijdens de 'Millrose Games' in New York wordt een wereldindoorrecord verbeterd en een nieuwe beste wereldindoorprestatie neergezet. Voor het wereldrecord zorgt hordeloopster Devynne Charlton. De Bahamaanse atlete, die twee jaar geleden op de WK indoor het zilver veroverde op de 60 m horden in 7,81 s, sindsdien haar PR, scheert na een razendsnelle start over de horden en komt uit op 7,67 s, waarmee zij een tiende seconde afschaaft van het 16 jaar oude record van de Zweedse Susanna Kallur. Ze is er zelf beduusd van. Op de 2 mijl is het de Brit Josh Kerr, regerend wereldkampioen op de 1500 m, die zijn tanden zet in de beste wereldindoorprestatie van Mo Farah van 8.03,40, daterend uit 2015. In het slipstream van de Amerikaan Grant Fisher laat Kerr zich meesleuren in een snelle race, die hij in de laatste ronde in zijn voordeel beslist in 8.00,67, ruim tweeënhalve seconde sneller dan de tijd van zijn illustere landgenoot. Fisher houdt er met 8.03,62 een dik Amerikaans indoorrecord aan over.
  • Hardlooptalent Niels Laros begint het jaar goed door bij een wegwedstrijd in Monaco gelijk maar het Nederlandse record op de 5 km van Richard Douma te verbeteren. Hij wordt derde in 13.26 en blijft daarmee een seconde onder het vorige record van Douma, die in 2021, eveneens in Monaco, 13.27 voor zich had laten optekenen.

10 februari[brontekst bewerken]

  • Thomas Vanoppen profiteert maximaal van het feit dat hij momenteel in de Verenigde Staten studeert. Want daar staat, in tegenstelling tot in Europa, nog regelmatig een mijl op het wedstrijdprogramma. Zoals bijvoorbeeld in Boston, waar hij voor de tweede keer in een week tijd een Belgische record loopt. Hij scherpt zijn vorige record van 3.53,98 verder aan tot 3.52,66. Daarmee verschaft hij zich tevens toegang tot de WK indoor in Glasgow begin maart, waar hij nu mag uitkomen op de 1500 m.

3 februari[brontekst bewerken]

  • Tijdens een indoormeeting in Boston vindt op de mijl een boeiend gevecht plaats tussen de Belg Thomas Vanoppen en de Nederlanders Noah Baltus en Mike Foppen. Ze worden uiteindelijk 5e, 6e en 7e, waarbij Vanoppen 3.53,98 voor zich laat klokken, een verbetering met twee tiende seconden van het Belgische indoorrecord van 3.54,13 van Christophe Impens uit 1997. Baltus stelt zijn eigen record van een week eerder van 3.54,81 bij tot 3.54,28, terwijl Foppen in 3.54,82 een honderdste seconde verwijderd blijft van het oude record van Baltus.
Pieter Sisk
  • Belgische atleten hebben een begin gemaakt met het verbeteren van belegen Belgische records. Terwijl Lisa Rooms in Metz de bezem door de recordkast haalt met een nieuwe indoorbesttijd op de 3000 m, doet Pieter Sisk tijdens de 'IFAM Indoor' in Gent iets soortgelijks op de 1000 m. Iedereen verwacht dat Ruben Verheyden dit varkentje wel even zal wassen, maar het is Pieter Sisk die met de winst gaat strijken in 2.17,17, een verbetering van het oude indoorrecord van 2.18,65, sinds 2001 op naam van Joeri Jansen, met bijna anderhalve seconde.

3 februari[brontekst bewerken]

  • Een uur nadat zij een sensationele 49,69 s op de 400 m heeft neergezet – veruit de beste wereldtijd van het jaar – verbetert Femke Bol bij indoorwedstrijden in Metz haar eigen Nederlandse indoorrecord op de 200 m van 22,87 s in 22,64 s. Lisa Rooms boekt in Metz eveneens succes. In 8.47,98 is zij op de 3000 m niet alleen aanzienlijk sneller dan het oude Belgische indoorrecord van 8.51,96 van Veerle Dejaeghere uit 2000, ze is er ook sneller mee dan het Belgische outdoorrecord op deze afstand van 8.49,31, ook van Dejaeghere en eveneens stammend uit 2000.

1 februari[brontekst bewerken]

Michel Jazy

30 januari[brontekst bewerken]

  • Tijdens een indoorwedstrijd in Ostrava in het kader van de World Athletics Indoor Tour Gold loopt Elise Vanderelst de mijl in 4.29,31. Hiermee is zij een seconde sneller dan het Belgische record van Sigrid Vanden Bempt, dat sinds 2009 op 4.30,32 stond. Vanderelst bezit nu zowel binnen als buiten de nationale records op de 1500 m en de mijl.

27 januari[brontekst bewerken]

26 januari[brontekst bewerken]

  • Bij indoorwedstrijden in Boston laten atleten van België en Nederland zich van hun beste kant zien. De meeste indruk maakt John Heymans op de 5000 m, die het Belgische record van 13.17,65, vorig jaar op dezelfde baan gevestigd door Robin Hendrix, verpulvert door er niet minder dan 14 seconden van af te halen en dit te stellen op 13.03,46. Hiermee kwalificeert Heymans zich tevens in één klap voor de Olympische Spelen van Parijs. Dat had de Nederlander Mike Foppen ook graag gedaan, maar die blijft in het kielzog van zijn Belgische tegenstander steken op 13.08,60, al is dat een flinke verbetering van zijn eigen Nederlandse record van vorig jaar, toen hij op dezelfde baan 13.11,60 liet optekenen. De olympische limiet van 13.05 blijft echter nog buiten zijn bereik. Om het succes compleet te maken loopt Noah Baltus het Nederlandse record van Marko Koers op de mijl van 3.57,37 uit 2001 uit de boeken. Baltus scherpt het in Boston aan tot 3.54,81.

17 januari[brontekst bewerken]

Shawn Barber
  • De Canadese polsstokhoogspringer Shawn Barber overlijdt op 29-jarige leeftijd. Barber werd in 2015 wereldkampioen in zijn specialiteit en verbeterde in dat jaar ook zijn PR met een sprong over 6,00 meter, waarmee hij de jongste polsstokspringer werd die die grens passeerde. Barber kwam voor het laatst in actie tijdens het indoorseizoen van 2020 en sukkelde sindsdien met zijn gezondheid. Hij overleed aan de gevolgen van medische complicaties.

14 januari[brontekst bewerken]

  • Het eerste wereldrecord van 2024 is een feit. De 22-jarige Keniaanse Agnes Ngetich haalt tijdens de '10K Valencia Ibercaja' maar liefst 28 seconden af van het vorige record van de Ethiopische Yalemzerf Yehualaw, gelopen in een gemengde wedstrijd. Die kwam op 27 februari 2022 in Castellón tot 29.14. Met haar winnende tijd van 28.46 doorbreekt Ngetich als eerste vrouw tevens de 29 minuten barrière. Daarin is zij trouwens niet de enige, want ook runner-up Emmaculate Anyango komt daar in Valencia met haar eindtijd van 28.57 nog onder.