Portaal:In het nieuws/Sport/2008/december

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Dit is een archiefpagina voor Portaal:In het nieuws/Sport

28 december[brontekst bewerken]

25 december[brontekst bewerken]

  • Zeilen - Op eerste kerstdag is de Vendée Globe over de helft. Achttien zeilers zijn nog in de strijd in deze solo en non-stop race om de wereld die in totaal zo'n drie maanden duurt. Twaalf zeilers hebben al moeten opgeven, waaronder de Fransman Yann Eliès die zijn linkerdij brak en pas na twee dagen van boord gehaald kon worden en behandeld kon worden. Aan de leiding gaat de Fransman Michel Desjoyeaux die nog 10563 zeemijl van de finish is verwijderd. Desjoyeaux won eerder al in 2000/2001.

21 december[brontekst bewerken]

20 december[brontekst bewerken]

19 december[brontekst bewerken]

  • Zwemmen – Zes dagen na hun wereldrecord op de 4 x 50 m wisselslag zwemmen Hinkelien Schreuder, Inge Dekker, Ranomi Kromowidjojo en Marleen Veldhuis op het NK kortebaan in Amsterdam op de 4 x 100 meter vrij namens PSV 3.28,22 op de klokken. Het oude wereldrecord stond sinds 12 april van dit jaar met 3.29,42 op naam van hetzelfde kwartet.
    Naast het wereldrecord op de estafette gaan er in Amsterdam nog vier individuele Nederlandse records aan diggelen. Femke Heemskerk wint de 200 meter wisselslag in 2.09,78 en de 200 meter rugslag in 2.06,62. Nick Driebergen grijpt op de 200 meter wisselslag bij de heren goud in 1.53,74 en Joeri Verlinden wint de 200 meter vlinderslag in 1.53,87.
  • Atletiek – Veelvoudig kampioen op de 3000 m steeple Simon Vroemen heeft in 2006 tijdens het EK Atletiek in Göteborg de dopingregelgeving overtreden, zo laat de Atletiekunie in een persverklaring weten. Deze conclusie is getrokken door de Dopingautoriteit. Gesteld wordt dat de voormalige steepleloper tijdens de EK onreglementair een herstelinfuus heeft gebruikt. Dit infuus, dat als een medisch noodzakelijke handeling wordt gezien, werd door Vroemen gebruikt zonder dat hij er dispensatie voor had gekregen. Hij stopte direct na het EK, maar maakte dit seizoen zijn rentree en plaatste zich voor de Olympische Spelen in Peking. In juni werd hij echter betrapt op doping, waarna de Atletiekunie zich verplicht voelde het voorval uit 2006 te melden bij de Dopingautoriteit.
    De Atletiekunie kreeg in het rapport van de Dopingautoriteit ook kritiek te verduren over het handelen van de bond bij het voorval. Hoewel er geen overtreding van het dopingreglement heeft plaatsgevonden, wordt de bond met name verweten het voorval niet aan de Dopingautoriteit te hebben gemeld, nadat men ten tijde van het gebeuren hiervan bij geruchte had vernomen. De Atletiekunie stelt echter dat de verklaring van de teamarts en de publieke verklaring van de atleet zelf nadrukkelijk wezen in de richting van een voedselvergiftiging. De bond scherpt nu de procedures met betrekking tot het antidopingbeleid verder aan.

16 december[brontekst bewerken]

  • Zwemmen - De kersverse Sportman van het jaar Maarten van der Weijden grijpt op het NOC*NSF-gala bij zijn dankwoord de gelegenheid aan om zijn afscheid van het zwemmen aan te kondigen. 'Aan alles komt een eind', stelt de olympisch kampioen op de tien kilometer open water. 'Ik heb nu andere doelen. Toen ik leukemie had overwonnen, stelde ik mezelf ten doel te laten zien wat er mogelijk is na kanker', aldus Van der Weijden. Naast zijn olympische plak werd hij wereldkampioen op de 25 km openwaterzwemmen en veroverde hij verscheidene medailles op wereldbekerwedstrijden.

14 december[brontekst bewerken]

  • Zwemmen - Op de slotdag van de EK kortebaan in Rijeka wordt Marleen Veldhuis voor de zesde opeenvolgende keer Europees kampioene op de 50 meter vrije slag. De wereldrecordhoudster tikt aan in een kampioenschapsrecord van 23,55. Hinkelien Schreuder wordt in 23,72 tweede. Veldhuis pakt haar vierde goud op dit EK. Femke Heemskerk bemachtigt een zilveren medaille op de 200 meter vrije slag. Met een nieuw Nederlands record van 1.53,79 moet ze in Rijeka alleen haar meerdere erkennen in de Italiaanse Federica Pellegrini, die een schitterend nieuw wereldrecord van 1.51,85 zwemt. Moniek Nijhuis verbetert haar eigen Nederlandse record op de 100 schoolslag. Met haar tijd van 1.06,63 wordt ze zesde.
    Bij de mannen valt Robin van Aggele net naast het podium op de 100 meter wisselslag. Hij zwemt met 52,38 wel een nieuw Nederlands record, dat hij eerder op 53,17 had gezet. Die tijd is goed voor de vierde plaats. Bastiaan Tamminga ten slotte, die op de 50 meter vlinderslag eerder al met 23,24 en 23,20 Nederlandse records had gezwommen, wordt in een nieuw NR van 23,12 zevende.
  • AtletiekNederland beleeft zijn beste resultaat ooit bij het EK Veldlopen. In het Park van Laken in Brussel zegeviert Hilda Kibet bij de vrouwen; zij wint haar eerste medaille bij een internationaal toernooi na een prachtige solo en loopt de 8.000 m in 27.45. 'Nog nooit ben ik voor de start zo nerveus geweest', erkent ze na afloop. Kibet is de opvolgster van Lornah Kiplagat, die de titel in 2005 in Tilburg won. Adriënne Herzog finisht als tweede Nederlandse en zesde in totaal in 28.19. Bij de vrouwen onder 23 jaar zegeviert Susan Kuijken. De in de Verenigde Staten studerende Nederlandse loopt de 6.000 m in 21.02 en heeft een voorsprong van acht seconden op de Britse concurrentie. Michel Butter loopt bij zijn eerste optreden bij de mannen een uitstekende wedstrijd. Voortdurend is hij voorin te vinden en na 7.000 m loopt hij op de achtste plaats. De Beverwijker finisht uiteindelijk als negende en legt de 10.000 m af in 31.30.
  • Turnen - Tijdens de tweejaarlijkse wereldbekerfinale in het Spaanse Madrid wint Epke Zonderland goud op de rekstok. Jeffrey Wammes, inmiddels hersteld van breuken aan beide enkels, wint zilver op sprong. Voormalig wereldkampioen aan de ringen, Yuri van Gelder wint op zijn onderdeel brons.

13 december[brontekst bewerken]

  • Zwemmen – De Nederlandse vertegenwoordiging op de EK kortebaanzwemmen smijt op de derde dag met nationale records: Hinkelien Schreuder zwemt op de 50 meter rugslag driemaal sneller dan haar eigen nationale besttijd (27,69); eerst in de serie 27,37, vervolgens in de halve finale 27,08 en ten slotte in de finale 26,78, maar als nummer vier grijpt ze net naast de medailles. De Kroatische Sanja Jovanovic wint hier in 26,23, een nieuw wereldrecord. Nick Driebergen is op de 100 meter rugslag tweemaal sneller dan zijn eigen oude toptijd (52,87) van vorig jaar; in de series zwemt hij 52,41, waarna hij in de halve eindstrijd tot 52,19 komt en tiende wordt. Op de 100 meter schoolslag kwalificeert Moniek Nijhuis zich met 1.07,04 als negende voor de halve eindstrijd en blijft ruim onder haar eigen oude record (1.07,63), dat zij twee maanden geleden in Aken op de klokken zette. Later zwemt ze als eerste Nederlandse vrouw ooit onder de 1.07. Met 1.06,73 plaatst ze zich ternauwernood voor de finale.
    Joeri Verlinden zwemt op de 200 meter vlinderslag met 1.55,06 een record uit de vorige eeuw (1.55,94) uit de boeken, maar het baat hem niet. Hij wordt twaalfde in de series en is uitgeschakeld. Robin van Aggele haalt op de 100 meter wisselslag met 53,17 in de halve finales 0,17 van zijn eigen oude record uit 2007 af. Hij bereikt de finale wel. Ten slotte veroveren de estafettedames op de 4 x 50 meter wisselslag goud. Ranomi Kromowidjojo, Moniek Nijhuis, Hinkelien Schreuder en Marleen Veldhuis evenaren daarbij met 1.45,73 het wereldrecord uit april 2008 van Australië.

12 december[brontekst bewerken]

11 december[brontekst bewerken]

8 december[brontekst bewerken]

  • TennisMartin Verkerk stopt met tennis. De verliezend finalist van Roland Garros in 2003 kan na talloze blessures de motivatie niet meer opbrengen. 'Ik heb niet het gevoel dat ik weer terug kan naar de wereldtop, de top20,' lichtte Verkerk toe tegen Studio Sport. 'Ik kan het niet meer opbrengen zoveel in het tennis te investeren.' De huidige nummer 263 van de wereld baarde in 2003 opzien met zijn finaleplaats in Parijs en haalde dat jaar ook zijn hoogste positie op de ATP-ranglijst (veertiende). Daarnaast won hij in 2003 het toernooi van Milaan en in 2004 zegevierde hij op de Dutch Open in Amersfoort. De afgelopen jaren maakte Verkerk meerdere keren zijn rentree na diverse blessures en ziektes. Verkerks speelde zijn laatste profwedstrijd eind september in de eerste ronde van het challenger-toernooi in het Spaanse Tarragona. Hij verloor van de Spanjaard Marc Fornell.

7 december[brontekst bewerken]

5 december[brontekst bewerken]

  • Atletiek – Wereldkampioen hordelopen Liu Xiang wordt in het Amerikaanse Houston geopereerd aan zijn achillespees. De Chinees, die dit jaar op de Olympische Spelen in eigen land ondanks zijn blessure vergeefs probeerde te starten op de 110 m horden, doorstaat de operatie goed. Het herstel zal echter minstens een half jaar in beslag nemen.
  • Atletiek - De Belgische olympische kampioene Tia Hellebaut beëindigt per direct haar carrière. "Ik ben dankbaar dat ik op de top van mijn mooie loopbaan sportief afscheid kan nemen van mijn sport, die me altijd na aan het hart zal blijven liggen", aldus de dertigjarige hoogspringster die in verwachting is van haar eerste kind. Naast het succes in Peking won ze eerder dit jaar op het WK indoor goud op de vijfkamp.

1 december[brontekst bewerken]

  • Voetbal - Ajax-spits Klaas-Jan Huntelaar vertrekt naar Real Madrid, zo melden de grote Spaanse sportkranten. Hij moet daar de geblesseerde Ruud van Nistelrooy vervangen. Huntelaar wordt de zesde Nederlander in Madrileense dienst. De transfer ter waarde van 27 miljoen euro vindt op 1 januari 2009 plaats. De aanvaller is momenteel herstellende van een scheuring in de buitenste meniscus van zijn rechterknie.