Portaal:Breda

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Portaal Breda



bewerk 

Introductie

Breda is met ruim 175.000 inwoners in de gemeente (circa 140.000 in de stad) de derde grote Noord-Brabantse stad, gelegen in het westen van de provincie. Breda maakt deel uit van stedelijk netwerk BrabantStad. De gemeente is in oktober 2007 de 45e Millennium Gemeente geworden. Sinds begin 2008 wil Breda zich profileren met Welkom in Breda Nassaustad, gebaseerd op de banden met het Koninklijk Huis.

Breda is bereikbaar via de snelweg A16 vanuit Rotterdam.

Breda kent een lange geschiedenis. Onder andere belangrijk in de geschiedenis van Breda zijn de vroegere Heren van Breda wonende op het Kasteel van Breda. Ook is er de band met het Huis Nassau en het Koninklijk Huis. Nog steeds te zien door onder andere het Praalgraf van Engelbrecht II van Nassau en het Praalgraf van Engelbrecht I van Nassau in de Grote Kerk. Tegenwoordig is Breda een moderne stad met regiofunctie met een historische kern waar onder andere diverse jaarlijks terugkerende grote evenementen zoals de Bredase Singelloop, Breda Ballon Fiësta, Breda Jazz Festival, Carnaval Breda, Haagse Beemden Loop, Outdoor Brabant, Harley-dag Breda en International Film Festival Breda, Graphic Matters, Breda Photo en Cultuurnacht Breda gehouden.

overzicht bewerk 

Uitgelicht

Park Valkenberg ligt in de binnenstad van Breda. Het ligt achter het Kasteel van Breda met daarop het terrein van de Koninklijke Militaire Academie (KMA) (opgericht 1828). Vroeger was het huidige park de tuin van het Kasteel van Breda.

Het park heeft een vijver met een fontein, bomen, bloemen en planten en enkele beelden. Ook zijn er restanten van verdedigingstorens, afkomstig van de voormalige stadsmuur, en een speelvoorziening voor kinderen. Het is een rustplaats in de stad waar men kan wandelen en fietsen.

In het noorden van het park ligt het T-Huis (2002) van de bekende architect/kunstenaar John Körmeling. Bovenop het vrijwel transparante gebouw staat "slagroom, spaghetti, koffie, worst, ijs, kauwgom, soep, friet, snoep, salade, pepermunt, bier, taart, thee". Weinig daarvan is daadwerkelijk daar te koop.

Aan de ingang van dit park aan de Willemstraat bevindt zich het Baroniemonument uit 1905, dat werd ontworpen door architect P.J.H. Cuypers. lees verder...>>

bewerk 

Stadsdelen

Breda bestaat uit zeven stadsdelen: Breda Centrum, Breda West, Breda Oost, Breda Noord, Breda Zuid, Breda Zuid-Oost en Breda Noord-West

Deze stadsdelen zijn weer onderverdeeld in diverse wijken. Verder behoren tot Breda de kernen: Bavel, Effen, Prinsenbeek, Teteringen en Ulvenhout


Zie Wijken in Breda voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
bewerk 

Categorieboom

bewerk 

Help mee

bewerk 

Interessante links

bewerk 

Uit de geschiedenis

De list met het Turfschip van Breda is een van de bekendste voorvallen uit de Tachtigjarige Oorlog. Het leidde tot de inname van Breda op 4 maart 1590 en was niet alleen een militaire, maar vooral ook morele overwinning voor de troepen van prins Maurits.

In 1568 waren de Nederlanden in opstand gekomen tegen het schrikbewind van de hertog van Alva. Dit leidde in 1581 tot de formele onafhankelijkheidsverklaring (zie Plakkaat van Verlatinghe) en in 1587 tot de stichting van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden.

Als reactie begonnen de Spanjaarden met een offensief. Onder meer Breda werd vrijwel direct ingenomen (zie Beleg van Breda (1581)). Na de moord op Willem van Oranje in 1584 leek het een kwestie van tijd voordat de opstand onderdrukt zou zijn. De 18-jarige prins Maurits nam het commando over de troepen over, maar het leger van de prins was militair te zwak om de stad Breda te heroveren. De Spanjaarden hadden echter na de vernietiging van de Spaanse Armada een dusdanige tegenslag opgelopen dat zich voor Maurits nieuwe mogelijkheden openden.


Lees meer over de geschiedenis van Breda

bewerk 

Bezienswaardigheden

bewerk 

Zie ook

Subportalen van Nederland

Provincie: Friesland

Regio's: Heuvelland · Parkstad Limburg · Twente · Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug

Steden: Amsterdam · Arnhem · Baarn · Breda · Den Haag · Gouda · Haarlem · 's-Hertogenbosch · Leiden · Maastricht · Nijmegen · Rotterdam · Súdwest-Fryslân · Utrecht · Valkenburg aan de Geul

Subportalen van Steden
Amsterdam · Antwerpen · Arnhem · Barcelona · Berlijn · Boekarest · Breda · Brugge · Brussel · Den Haag · Gent · Gouda · 's-Hertogenbosch · Istanboel · Kortrijk · Leiden · Londen · Maastricht · New York · Nijmegen · Parijs · Rotterdam · San Francisco · Utrecht