Portaal:Vlaggen en wapens

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Vlaggen

Een vlag (of dundoek) is een stuk textiel bedoeld om een bepaald signaal of een bepaalde boodschap uit te drukken en wordt normaal gesproken aan een vlaggenpaal, -mast of -stok gevlogen. Een vlag kan in combinatie met een wimpel gevoerd worden. In eerste instantie werden vlaggen gecreëerd voor het doorgeven van signalen (de semafoor) en als de identificatie van de drager. Ter onderscheid werd een vlag vaak voorzien van symbolen. (Lees verder)

Wapens

Een wapen is een kleurig merkteken dat is verbonden aan een familie of een andere groep bij elkaar horende mensen. Traditioneel werd het wapen gedragen op het schild, de helm, het dekkleed voor het paard en mogelijk op andere herkenbare plaatsen zodat de herkenbaarheid van de groep in een veldslag gewaarborgd was en eigendommen duidelijk aan de persoon gebonden. Tegenwoordig wordt het wapen ook vaak gebruikt als een symbool van een land, stad, gemeente, waterschap of provincie. (Lees verder)

Artikels over vlaggen op Wikipedia

Op Wikipedia worden duizenden vlaggen beschreven in aparte artikels. Elk artikel behandelt idealiter minstens de symboliek, het ontwerp, de geschiedenis en de vlaginstructie van een vlag. Een goed beginpunt voor een virtuele toer door deze artikels is de categorie:Vlag. Behalve deze individuele artikels zijn er ook veel overzichtsartikels. Het algemene overzichtsartikel is Vlaggen van de wereld. Andere overzichtsartikels geven bijvoorbeeld een overzicht van historische vlaggen, een lijst van de vlaggen die in een bepaald land gebruikt worden (zie Vlaggen per land), een overzicht van de vlaggen van provincies, departementen en deelstaten in een bepaald land (zie Vlaggen van subnationale entiteiten) of een dergelijk overzicht van gemeentevlaggen (zie Vlaggen van gemeenten). Zie Vlaggen van A tot Z voor alle bestaande vlagartikelen op Wikipedia.

Artikels over wapens op Wikipedia

Op Wikipedia wordt een groeiend aantal wapens beschreven in aparte artikels. Elk artikel behandelt idealiter minstens de historie, de symboliek en de ontwerpdetails van een wapen. Een goed beginpunt voor een virtuele toer door deze artikels is de categorie:Wapen (heraldiek). Behalve deze individuele artikels is er ook een groeiend aantal overzichtsartikels. Het algemene overzichtsartikel is Heraldische wapens van de wereld. Andere overzichtsartikels geven bijvoorbeeld een overzicht van historische wapens of een overzicht van de wapens van provincies, departementen en deelstaten in een bepaald land (zie Heraldische wapens van subnationale entiteiten). Het artikel Heraldiek behandelt de wetenschap die zich bezighoudt met de betekenis en geschiedenis van wapens. Zie Wapens van A tot Z voor alle bestaande wapenartikelen op Wikipedia.

Overzichtsartikels over vlaggen

Overzichtsartikels over wapens

Artikel van de dag

Vlag van Namibië

De vlag van Namibië werd aangenomen op 21 maart 1990, de dag dat Namibië een onafhankelijke staat werd. De vlag bestaat uit een blauwe en groene driehoek, die van elkaar gescheiden worden door een rode diagonale baan met witte randen. In de blauwe driehoek staat een goudgele zon met twaalf stralen.

De kleuren van de vlag zijn overgenomen van de vlag van SWAPO, de belangrijkste beweging die tegen de bezetting door Zuid-Afrika vocht. Die partijvlag was een horizontaal gestreepte, rood-blauw-groene driekleur. Deze drie kleuren zijn de belangrijkste kleuren voor het Owambo-volk, de grootste etnische populatie in Namibië.

Hoewel aan de kleuren en vormen in de vlag geen officiële betekenis is gegeven, wordt er in de praktijk — ook door de regering — wel degelijk symboliek aan toegekend. Het rood staat voor de Namibische bevolking, haar heldendaden en de wil om een toekomst te bereiken waarin iedereen gelijke kansen heeft. De witte kleur symboliseert het vredige samenleven van de Namibiërs, het groen staat voor de vegetatie en de vruchtbaarheid en het blauw symboliseert de Hemel en de Atlantische Oceaan, alsmede de regen en de watervolle watervoorraden in Namibië. De goudgele zon staat voor ... (Lees verder)

Volledig overzicht

Afbeelding van de dag


De Tibetaanse vlag is nauw verbonden met de duizenden jaren oude geschiedenis van Tibet. Deze vlag wordt, ongeacht tot welke geloof of welke klasse men behoort als een symbool van respect en waardering voor de voorouders gezien.

Volledig overzicht

Vlaggen van subnationale entiteiten

Wapens van subnationale entiteiten

Vlaggen van historische staten

Wapens van historische staten

Wist je dat...

Vlag van Maastricht
...de vlag van Maastricht tussen 1938 en 1994 was vervangen door een andere vlag omdat hij teveel leek op een Vlag van de Sovjet-Unie?

...het wapen van Geertruidenberg en het wapen van Gent de enige wapens zijn die in een Hollandse tuin worden afgebeeld?

...de gemeente Sittard-Geleen sinds de oprichting in 2001 nog steeds geen gemeentewapen heeft?

Volledig overzicht

Nieuwe artikelen

Dit kan beter

Gewenste artikels

Vlaggen

Duikvlag (en) · Gevlamde vlag (de) · Het zwart-rood-geel (de) · Heteroseksuele vlag (en) · Refugee Nation vlag (en) · Vlag van de Aborigines (en) · Vlag van Boekarest · Vlag van de Federale gebieden · Vlag van de planeet Aarde (en/zh) · Vlag van São Paulo (stad) (pt/es) · Vlag van Seine-Saint-Denis · Vlag van Tanganyika (en) · Vredesvlag (en)

Heraldiek

Concessiewapen · doorsneden · heraldische courtoisie · Mispelbloem (de) · Wapenbanier (en/de) · Wapen van Berlijn (en/de) · Wapen van Engeland (en) · Wapen van Frans-Guyana (en/fr) · Wapen van Hamburg (en/de) · Wapen van kraj Krasnodar (ru) · Wapen van Luxemburg (provincie) · Wapen van Rijnland-Palts (en/de) · Wapen van Sleeswijk-Holstein (en/de) · Wapen van Tristan da Cunha (en) · Wapen van Voorne aan Zee · Wapen van Wallonië

Categorieën

Etalage

Vlag van Australië (26 september 2007)

Help mee!

Opmerking Help mee! Kijk bijvoorbeeld eens op de lijst van gewenste artikelen, de lijst van de te verbeteren artikelen, of meld je aan bij het Wikiproject Heraldiek.

Nuttige links

Externe links, geschikt als bron

Subportalen van Mens & maatschappij

Antropologie · Auto · Bier · Christendom · Dagelijks leven · Esoterie · Eten en drinken · Filatelie · Film · Filosofie · Geschiedenis · Geneeskunde · Horror · Jazz · Kunst & Cultuur · Landbouw · Literatuur · Luchtvaart · Media · Mode · Musical · Muziek · Onderwijs · Openbaar vervoer · Politiek · Psychologie · Religie · Rock · Scouting · Sport · Steden · Taal · Toerisme · Verpleegkunde · Vlaggen en wapens · Yoga

Portalen

Hulp-en-beheerportaal · Gebruikersportaal · Navigatieportaal · In het nieuws

Biologie · Geschiedenis · Kunst & Cultuur · Landen & Volken · Mens & Maatschappij · Politiek · Religie · Sport · Taal · Wetenschap & Technologie

Portaal van de week: Inheemse volkeren van Amerika